Viena – țara gazdă din acest an a celui mai grandios concurs muzical din lume este gata pentru etapa următoare. Această informație a fost difuzată de către canalul de televiziune – ORF TV din Austria, care a anunțat că arena își poate „ține” deja oaspeții. 

„Un ochi imens” este cea mai potrivită sintagmă pentru a descrie designul arenei din acest an. Scena celui mai mare eveniment de divertisment din lume din anul 2015 este gata. Acest „ochi” este un portal și formează o punte între artiști, delegațiile acestora și publicul din întreaga lume.

„Viziunea Concursului de Muzică Eurovision 2015 este un pod dintre trecut, prezent și viitor. „Ochiul” este un simbol al acestui pod – un respect reciproc dintre culturi, țări și oameni”, explică Kathrin Zechner, directorul canalului de televiziune ORF TV din Austria.

Arena este construită din 1288 coloane individuale și măsoara 44 de metri lățime, 14,3 metri în înălțime și până la 22 de metri în adâncime. Pilonii LED pot produce o mare varietate de efecte luminiscente, care pot acoperi cei 11 metri (în diametru) din podeaua scenei. Pe fundal, există un alt zid de 22 de metri lățime și 8,5 metri înălțime, de asemenea din luminițe LED.

Proiectul arenei a reunit unii dintre cei mai buni profesioniști creativi din lume, și anume doi câștigători ai Prime Time Emmy, Florian Wieder (Producator și scenograf) și Al Gurdon. În plus și pe șeful Echipei de Regie și Producătorul Secund al Concursului – Kurt Pongratz.

Florian Wieder (stânga), Kathrin Zechner, Al Gurdon and Kurt Pongratz (spre dreapta). 

Florian Wieder este un designer cu un renume internațional. „Provocarea pe care am avut-o pentru proiectarea arenei Eurovision Song Contest este pe măsura dimensiunei acestei producții. Și nu numai dimensiunea în sine a acesteia, dar, de asemenea, a celor 39 de națiuni participante la acest concurs, care abia așteaptă să-și prezinte spectacolul în cel mai frumos mod posibil”, explică Wieder.

Wieder a proiectat numeroase producții internaționale de muzică și televiziune, inclusiv 16 spectacole pentru MTW și două pentru Eurovision, în 2011 și 2012. Artiști, precum Beyonce, Jennifer Lopez și U2 și-au lăsat grijile concertelor sale în mânile acestui om talentat. Datorită muncii sale inovatoare, el este unul dintre cei mai cotați designeri din lume.

Al Gurdon, de asemenea este unul dintre cei mai renumiți designeri din lume. El a fost responsabil de așa evenimente, cum ar fi mega show-ul „Super Bowl”, un spectacol al casei de modă – „Victoria Secret”, „American Idol” și desigur – Song Contest Eurovision în 2009 și 2010.

Gurdon despre arenă și concurs: „Este un spectacol fascinant și interesant. Cel mai mult îmi place să creez o mulțime de lucruri pentru iluminarea acestei arene. Este adevărat că necesită foarte mult timp, dar se merită. Națiunea-gazdă a depus foarte mult efort ca să iasă totul bine și la moment este satisfăcută de luminiscențele acestui proiect. De obicei, oamenii se așteaptă ca Eurovision Song Contest să fie o „producției de artă”, iar nouă chiar ne-a reușit să facem asta și în acest an.” De-a lungul carierei sale, Gurdon a lucrat cu artiști, precum: Madonna, U2 și Robbie Williams.

Al Gurdon și Florian Wieder au o colaborare de lungă durată la numeroase evenimente, pe care, de obicei, le transformă în adevărate „opere de artă”.

Sursa/foto: eurovision.tv