DJ-ingul este o profesie apărută odată cu discotecile, cluburile și radioul. Foarte mulți tineri se visează cu căști pe urechi și aparatul de mixat în față, însă nu toți rezistă stresului, nopților nedormite, atmosferei din cluburi sau regimului de muncă. Veaceslav Hodorogia numără deja 13 ani de când e prieten cu mixajul și recunoaște: știe foarte bine despre ce stil e vorba de la primele acorduri ale unei piese. Despre viața de noapte a Chișinăului și investițiile pe care trebuie să le faci dacă vrei să ajungi Dj ne-a povestit în interviul de mai jos.

Veaceslav, spune-mi te rog dacă tu te consideri DJ și ce ar trebui să poate face o persoană ca să primească această titulatură?

Sigur că mă consider DJ! După 13 ani de nopți nedormite (zâmbește) altfel nici nu poare fi! Cei ce vor să practice această meserie în primul rând trebuie să cunoască foarte bine toate genurile de muzică, să aibă și auz muzical și desigur să cunoască aspectele tehnice ce ține de mixaj. Nu e greu să înveți, însă ai nevoie de cineva priceput alături, care să îți poată dezvălui anumite secrete ale meseriei. Restul le deprinzi din muncă și devin atuurile care te diferențiază.

veaceslav h

Cum ai început, îți mai amintești? Care a fost primul eveniment unde ai mixat muzică pentru oameni? Care au fost emoțiile evoluției în primul club în calitate de DJ?

De mic copil îmi plăcea muzica, ritmurile anilor ‘80, apoi ’90…. Tot pe atunci eram un ascultător de radio fidel – îmi plăcea Radio Nova, îmi plăcea muzică care se punea acolo și Dj-ii care erau pe dispoziția mea de fiecare dată: Andrei Corbu, Carolina, Dj Small (Roman Smolnițchi), Viorel Țigănaș, Mihai Chicu. Deja în anii de studenție, fiind în postură de organizator al balului bobocilor pentru facultatea unde învățam, am făcut cunoștință cu Dj Small (el fiind mulți ani Dj în club, dar și prezentator la diferite evenimente). El mi-a devenit prieten apropiat și m-a învățat meserie, lucru pentru care vreau să îi mulțumesc mult. Peste vreo două luni de lecții practice am început deja a lucra împreună, cot la cot: în weekend eu Dj, el Mc. Emoțiile erau cele mai pozitive, pentru că făceam ceea ce îmi place și plus la asta câștigam și bani. Primul eveniment privat unde am mixat a fost un bal de absolvire… (râde) cu multe emoții, dar a trecut bine!

Ce specific au cluburile pentru un DJ, cum decizi tu ce muzică anume vor să asculte oamenii care au pășit pragul unui club de distracții?                                                                                                                         

Veacelsav hodoroConsider că cei care vor să practice această meserie trebuie neapărat să lucreze de la început într-un club de noapte, pentru că doar așa își pot perfecționa tehnică mixajului. Mulți vor spune că se poate și acasă – DA, se poate, dar atunci când auzi un sunet calitativ și la volum puternic efectul este altul. Un Dj bun în primul rând trebuie să fie și un bun psiholog. După vreo jumate de oră de lucru într-un club sau discotecă deja îți cam dai seama ce trebuie să le dai în această seară. E clar că fiecare club are formatul său de muzică și atunci trebuie să te conformezi acelor reguli muzicale, care sunt stabilite de proprietar sau administrator în prealabil. Cel mai important la Dj e să ai întotdeauna muzică nouă, uneori „Exclusivă” chiar, pe care alții poate o vor avea abia peste o săptămână! (zâmbește) E foarte plăcut atunci când se apropie colegi de breaslă și te întrebă: „Da cum se numește ultima piesă?”

Ai avut incidente, nemulțumiri, situații în care nu ai putut include o anume piesă din anumite motive?

Incidente și nemulțumiri vor fi mereu – de asta fiecare are gusturile și preferințele sale. Ele apar deoarece fiecare club are formatul său de muzică. Fluxul de clienți în club este foarte mare și atunci când cineva este pentru prima dată în local și vine la Dj să comande, spre exemplu Florin Salam, și i se refuză pe motiv că nu e formatul clubului începe veselia… Or, omul crede mereu că: Cine plătește, are dreptate. Ei bine, în cazul nostru, cine „arvonește”, vorba filmului, acela are dreptate, adică proprietarul.

Veaceslav Ho

Ce face Chișinăul noaptea, atunci când majoritatea dorm? Ce poți tu să ne spui interesant despre viața de noapte a capitalei?

Să știi că Chișinăul de noapte demult nu mai fierbe așa cum era vreo 10 ani în urmă, atunci când de luni și până duminică lumea petrecea în toi… până dimineață. Probabil e din cauza fluxului mare de emigrare, un alt motiv ar fi și situația financiară mai grea – în club de noapte nu vii oricum și cu oricât ai. Din acest motiv multe cluburi și-au întrerupt activitatea.

Cum e cu evenimentele private, ori acestea au un specific de fiecare dată? Ce ții neapărat să afli de la organizatori înainte de eveniment?

Veaceslav HodModa asta cu Dj pe la nunți și cumetrii a început cam de prin 2005-2006, din câte îmi aduc eu aminte și e clar că e cu totul altceva. Cred că pentru nimeni nu e un secret că ele, evenimentele private, sunt mai bine plătite, de asta au și apărut brusc, peste noapte, o duzină de Dj, care mai de care. Recunosc, am ajuns deja și eu să primesc mai multă plăcere de la o nuntă, decât de la o seară în club, fiind ușor și alt gen de public. La nuntă toți vin îmbrăcați frumos, se comportă decent (cu mici excepții), e o atmosferă de ceremonie, unde privești cu admirație, de cele mai multe ori. Înainte de orice eveniment privat, nuntă, petrecere, încerc să aflu cât mai multă informație: stilul evenimentului, numărul și vârsta invitaților, tipul programului, etc, ca eu să știu exact ce să ofer publicului, dar și ce așteaptă organizatorii de la mine. În dependență de capacitatea localului și numărul de invitați, eu ca și Dj voi putea estima costurile, acestea reieșind din tehnica pe care trebuie să o asigur și orele pe care le voi petrece la eveniment.

Câte piese are baza ta personală de melodii? Ce piese nu trebuie să lipsească din playlist-ul unui DJ care se respectă?

Am vreo 300 Gb de muzica cu piese de tot genul! Să știți că eu nu merg cu playlistul pregătit de acasă la evenimente, ceea ce pun este dictat de atmosferă și de gusturile oamenilor de la concretul eveniment. Sunt situații când playlistul îl stabilim împreună cu organizatorii evenimentului: mirii, părinții, familia, omagiatul, etc!

Ce trebuie să știe un tânăr care vrea să meargă pe urmele acestea, își dorește să ajungă DJ? Ce investiții ar trebui să facă?

Cei ce vor să ajungă Dj trebuie în primul rând să cunoască bine toate genurile de muzică! Cei care se concentrează mai mult pe evenimente private, ace „Dj corporativi”, trebuie să cunoască bine muzica etno, estrada noastră, dar și cea românească – sunt chestii indispensabile pentru momentele de la masa mare, spre exemplu, când trebuie să incluzi melodia la secundă, nu la minut. Oamenii nu cunosc denumirea și încep să cânte sau spun unele fraze din piesă! (râde) Desigur un lucru foarte important este să simți foarte bine publicul, ca să poți pricepe ce gen de muzică să le dai la un eveniment sau altul. Un Dj care are planuri mari, venind la petreceri private, trebuie să aibă și echipament bun, boxele trebuie să sune perfect – acesta fiind un plus, microfoane și internet mereu asigurat. Tehnica e cea mai costisitoare, iar prețuri e greu să dau, pentru că și tehnica diferă, în dependență de producători și calitate.

Veaceslav hodor

Care sunt aspirațiile tale profesionale, unde ai vrea să ajungi?

Eu ca și mulți colegi de ai mei, am început să nu mai depind de cluburi și să am tot mai multe petreceri private. Am obosit tare de viața asta de noapte și nopțile nedormite – este un program care te surmenează. Pentru mine cel mai important e să am o prestație calitativă la orice eveniment privat, pentru că asta e publicitatea mea, numele meu și de asta depinde cât sunt de solicitat ulterior. Am trecut de vârsta când să visez anumite scene sau cluburi, vreau doar să livrez calitate și lumea să plece mulțumită de la petrecerile unde sunt responsabil de muzică – atât.

Foto: Arhivă personală