În ziua de azi ne-ar fi extrem de dificil să ne imaginăm lumea fără internet. Datorită lui putem să ne facem prieteni și cunoștințe, să comunicăm, să studiăm, să câștigăm și să cheltuim bani, să găsim informațiile pe care le căutăm și așa mai departe. Trebuie totuși să nu uităm că internetul este doar o unealtă iar modul în care o folosim diferă de la om la om. 

Unii folosesc posibilitățile la maxim pentru a-și lărgi toate orizonturile începând de la studii până comunicarea cu alte persoane. Alții însă petrec ore în șir cu activități nefolositoare precum jocuri sau vizualizări pe TikTok și Instagram.

Te-ai întrebat vreodată cât de bine folosești internetul? Oare îți îmbunătățește traiul sau doar pierzi timpul? Mai jos te vom învăța cum să folosești internetul într-un mod mai eficient. Îți vom povesti despre cele mai interesante și folositoare aplicații ce merită încercate și care te vor ajuta să petreci timpul într-un mod mai folositor pe internet.

Aplicații culinare pentru pasionații de gastronomie
Kitchen Stories — o bibliotecă mare și variată de rețete pentru băuturi și mâncăruri, toate clasificate pe categorii. Poți adăuga rețetele favorite pe lista ta ca să le accesezi rapid. Fiecare rețetă are un scor, număr de aprecieri, grad de dificultate și o listă exactă cu ingredientele necesare precum și un clip video cu procesul de preparare. Poți să adaugi și comentarii și recomandări. Kitchen Stories este o adevărată enciclopedie în lumea gastronomiei.
RecipeBook — altă bibliotecă enormă de rețete atât pentru începători cât și pentru avansați. În general, RecipeBook se aseamănă mult serviciilor de acest gen dar se bucură și de o funcționalitate unică Shake ‘N’ Make bazată pe inteligență artificială. Trebuie doar să listezi toate ingredientele pe care le ai iar sistemul îți oferă diferite rețete pe care le poți prepara cu acele ingrediente. Super convenabil!
Cookpad — aplicația numărul 1 în categoria de Mâncare și Băutură de pe Google Play. Dispune și de un website și de-o aplicație pe iPhone sau iPad. Pe lângă faptul că poți urma rețetele celorlalți și învăța lucruri noi, ai ocazia și să le împărtășești pe ale tale, să ți le publici acolo ca autor, să comunici cu ceilalți participanți, să răspunzi la întrebări, să lași recenzii și multe alte lucruri. Cookpad e ca o rețea socială pentru cei pasionați de gastronomie. O să-ți placă sigur.
Aplicații pentru cei sportivi
Adidas Training — aplicația oficială de fitness de la celebra marcă Adidas. Aici poți găsi instructori, peste 180 de exerciții diferite în funcție de masa musculară, programe avansate de antrenament și multe altele. Producătorii aplicației înțeleg bine că motivația este foarte importantă în sport și de aceea au adăugat tabele de progres și concursuri sportive la care poți lua parte și concura cu alți sportivi. Acest element de competiție face aplicația Adidas Training mai eficientă și interesantă.
Workout Trainer — o aplicație cu mii de antrenamente gratis prin care să te pui în formă, să slăbești și să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Ca totul să fie cât mai clar și să faci exercițiile corect, fiecare antrenament are imagini și videoclipuri. Pe lângă asta, mai ai și instrucțiuni audio de la antrenori ceea ce îți ușurează antrenamentul deoarece nu trebuie să fii mereu cu ochii pe ecranul telefonului.

Nike Training Club — o aplicație de sport populară de la Nike care conține o gamă largă de antrenamente de cardio, cu greutăți sau fitness general, adică adaptate la diferite condiții. Te poți antrena atât de acasă cât și la fitness club folosind programele respective așa că poți obține rezultate excelente și fără antrenor personal.

Aplicații de autodezvoltare
Motivateo — un tracker de obiceiuri care te ajută să le dezvolți pe cele mai sănătoase. De exemplu, fă sport dimineața, du-te la sală de 2-3 pe săptămână, fă curat duminica, etc. Se spune că avem nevoie de 21 de zile pentru a forma un obicei dar multora ne lipsește motivația pentru asta sau pur și simplu nu ne putem imagina un rezultat pozitiv. Motivateo ajută în această privință și face autodezvoltarea o provocare interesantă ce trebuie câștigată.
Spendee — un tracker financiar folositor prin care poți să ții contul venitului și cheltuielilor în orice perioadă, să fii la curent cu costurile, profitul din investiții, etc prin tabele și grafice vizuale bazate pe statisticile tale. Spendee este o aplicație foarte bună pentru cei care vor să-și controleze mai bine situația financiară fără a trebui să se mai întrebe la sfârșitul lunii “unde s-a dus tot salariul?” Aplicația Spendee a fost câștigătoare la Mobile UX Awards în 2017 iar pe AppStore are un scor de 4.7 din 5.
Insight Timer — o aplicație de meditație cu tracker the somn. Te poți conecta la emisiunile celor mai cunoscuți instructori de mindfulness din lume, asculta muzică de relaxare sau de fundal ca să adormi, învăța cum să tratezi anxietatea și stresul ba chiar să faci cursuri pe anumite teme cu experți în domeniu. Insight Time a câștigat la categoria de aplicație a anului a revistei Time. Informaticianul Tristan Harris a descris Insight Time ca fiind “cea mai fericită aplicație din lume”. Dacă suferi de anxietate și stres, Insight Time poate fi o aplicație salvatoare pentru tine așa că merită încercată!

Aplicații pentru întâlniri și comunicare
Badoo — una dintre cele mai populare aplicații de dating din ziua de azi. Printre opțiunile sale interesante se numără: căutarea după interese sau locație și video chat-ul integrat pentru o comunicare deschisă și confortabilă. Badoo se bucură de popularitate de mulți ani dar merită precizat că gama întreagă de opțiuni este disponibilă doar prin abonamentul premium, așa că pregătește-te să plătești dacă vrei să folosești tot ce oferă.
Camsurf — un video chat roulette rapid și simplu cu posibilitatea de a filtra după sexul dorit și limba vorbită precum și de a căuta după locație și interese. Abonamentul cu plată îți oferă multe extraopțiuni precum locația ascunsă, iconița de verificare, mesajul de intro, etc. Dacă vrei să cunoști oameni repede și fără prea mulți pași inutili, Camsuft este o opțiune destul de bună.
Videochat RO — site-ul de chat roulette online ideală pentru cei dornici să comunice cu persoane de sex opus. Datorită sistemului de verificare, pe VideochatRO nu vei găsi profiluri false sau roboți, așa că ai certitudinea că vorbești cu o persoană adevărată. Precum Camsurf, Videochat RO oferă modul de a filtra căutarea după sex și funcționează perfect. Pe deasupra oferă și o perioadă de probă complet gratis pentru toți utilizatorii noi așa că de ce să nu încerci?

Chatous — un chat roulette destul de convenabil care îți permite să comunici cu oameni din toată lumea. Aici poți căuta persoane în funcție de interese folosind #hashtag. Pe Chatous poți comunica atât prin mesaje scrise cât și prin video, și mai poți și trimite poze și mesaje audio, inclusiv cele temporare care dispar — folositor dacă îți pasă de confidențialitate.
Azar — o combinație de chat roulette și servicii de streaming live, adică poți face difuzări prin care să obții un public larg sau pur și simplu poți să vizualizezi difuzările altora ca spectator. Azar s-a lansat în 2014 și a fost complet reactualizat în 2022. Dacă l-ai folosit în trecut îți recomandăm să intri din nou și să vezi cât de mult s-a schimbat în ultimele luni, suntem siguri că o să-ți placă.
Aplicații pentru filme, seriale și cărți
Netflix — o platformă de vizualizare de filme și seriale care nu are nevoie de nicio introducere. Netflix este unul dintre liderii mondiali de acest gen și se bucură de faimă datorită conținutului mare de producții. Fiecare poate găsi ceva printre filmele și serialele oferite aici dar mulți folosesc platforma și pentru a învăța limbi străine pe lângă partea principală de divertisment. Poți să schimbi limba de interfață sau subtitrarea oricând dorești. Totul funcționează repede și ușor.
Bookmate — un “reader” pentru smartphone-uri cu o bibliotecă enormă de literatură în multe limbi. Poți găsi atât opere clasice cât și cărți de autori mai necunoscuți. Interfața aplicației este superbă și nu deranjează deloc ochii atunci când citești. Dacă nu vrei să cari un e-reader după tine sau să cumperi cărți de hârtie care dăunează naturii atunci Bookmate este perfect pentru tine!
Showbox — o aplicație Android pentru filme și seriale pe internet, asemănătoare lui Netflix sau HBO Max. De reținut totuși că Showbox nu a fost actualizată de mult timp, din anul 2018 și că o mare parte din conținutul de aici este piratat așa că e alegerea ta dacă vrei să o încerci.

Pe scurt — internetul e mai mare decât crezi

Când vine vorba de internet, principala problemă a oamenilor din ziua de azi este reticența de a căuta ceva nou. Majoritatea au o rutină stabilită cu anumite site-uri pe care intră, aplicații pe care le folosesc, abonamente pe care le plătesc, etc.

Există însă o mulțime de alternative interesante, unele chiar mai bune decât cele pe care mulți le folosesc acum și care trebuie găsite și încercate.

Aplicațiile, site-urile și serviciile enumerate mai sus sunt doar o mică parte din lucrurile care te pot interesa. Dacă treci de pragul de zi cu zi și folosești internetul mai extensiv vei vedea că are multe de oferit și nu vei mai naviga ore în șir fără rost. Încearcă unele dintre lucrurile pe care le-am menționat, suntem siguri că te vor surprinde!