Alla Donțu: „Am avut experiența unui avort, curând după naștere...”

Ola TABU a fost live pe Facebook pentru a 11-ea oară. De această dată, alături de producătoarea Alla Donțu și interpreta Karizma s-a aflat Rodica Comendant, directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, medic obstetrician ginecolog. Ola TABU a abordat tema avortului și a contraceptivelor. Specialista invitată în studio-ul echipei creative YouBeSC a risipit mituri și a dat explicații despre impactul contraceptivelor asupra sănătății femeii. De la Rodica Comendant aflăm că nu te îngrași de la contraceptive, dar că pofta de mâncare crește esențial, de unde și mesele mai frecvente, respectiv kilogramele în plus. Cât despre avort, de la specialistă aflăm că avortul trebuie făcut în exclusivitate prin vacuum aspirare manuală sau electrică ori pe cale medicamentoasă. Chiuritajele provoacă, de cele mai multe ori, hemoragii, femeia de multe ori nu mai poate concepe copii.

„60 la sută din întreruperile de sarcină se fac în Moldova de către femeile care folosesc contraceptive. Asta vorbește despre faptul că recurg la avort femeile bine informate. Pur și simplu contraceptivele nu au funcționat. Femeile care întrerup sarcina nu trebuie să fie stigmatizate, blamate pentru decizia lor. Merită respect la fel de mult ca femeile care nasc.”

capture-20170328-204220

Producătoarea Alla Donțu a mărturisit că a întrerupt o sarcină, la scurt timp după nașterea fetiței, Sophie Margo. Alăpta când a aflat că e însărcinată:

„Am avut experiența unui avort, imediat după sarcină, prea curând. Alăptam, simțeam că organismul meu e foarte obosit, nu dormeam, aveam proiecte pornite. „Ce fac eu cu copilul ăsta, al doilea”, mă întrebam. Să recunoaștem, e foarte greu să crești un copil în Moldova, ai nevoie de multe resurse, de diferit ordin.”

În această ordine de idei, specialista Rodica Comendant, recomandă contraceptivele inofensive, chiar și în procesul de alăptare, cu prescripția medicului. Mamele care alăptează nu au voie să folosească preparatele hormonale combinate. Accesați link-ul facebook.com

 

 

Distribuie articolul: