Apa de gură poate crește riscul de accident vascular cerebral și de infarct, avertizează specialiștii. Deși este indicată pentru igiena dentară, apa de gură este “un dezastru” pentru sănătate, anunță Daily Mail. 

Mai exact, gargară cu apa de gură ucide bacteriile “bune”, care ajută la relaxarea vaselor sangvine, crescând astfel tensiunea arterială. “Uciderea zilnică a acestor bacterii este un dezastru, întrucât creșterea ușoară a tensiunii arteriale are un impact semnificativ asupra morbidității și mortalității prin accident vascular cerebral și infarct”, explică prof. Amrita Ahluwalia, de la Universitatea Queen Mary din Londra, coordonatoarea cercetării.

Celor 19 participanți la studiu, care au folosit apa de gură de două ori pe zi, li s-a măsurat tensiunea arterială. Valorile tensiunii au crescut cu 2 și 3,5 unități (mmHg). Efectul a apărut în mai puțin de o zi de la folosirea apei de gură, au scris cercetătorii în publicația “Free Radical Biology and Medicine”.

Pentru fiecare creștere cu două puncte a tensiunii arteriale, riscul de deces din cauze cardiovasculare se mărește cu 7%, arată un alt studiu. De asemenea, o astfel de creștere favorizează cu 10% probabilitatea de deces prin accident vascular cerebral.

Sursa: DailyMail

Distribuie articolul: