În perioada septembrie-decembrie 2020, angajații din sistemul educațional au identificat 3.586 de cazuri suspecte de abuz fizic, emoțional, neglijare, exploatare prin muncă, hărțuire sexuală și bullying, în rândurile copiilor. Majoritatea cazurilor de abuz asupra copilului în școală sunt raportate de către cadre didactice.

Dintre acestea, peste 2.700 sunt cazuri de abuz fizic, mai bine de 1.900 de cazuri – violență emoțională, 2.154 cazuri – neglijare. În peste 20 de cazuri este vorba de abuz sexual, iar în 57 –  exploatare prin muncă.

Potrivit raportului generalizat privind cazurile de violenţă asupra copilului, cele mai multe abuzuri s-au produs în raionul Rezina – 294 de cazuri. 256 de cazuri în Chișinău, 237 în Hâncești, iar 217 în Briceni.

Procedura de identificare și raportare a cazurilor de violență de către angajații instituțiilor de învățământ face parte dintr-o strategie complexă de prevenire și combatere a violenței față de copii, lansată în februarie 2013 de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Profesorii și directorii instituțiilor de învățământ au obligația să sesizeze autoritățile tutelare și alte instituții ale statului atunci când un copil este în situație de risc.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: