Este foarte greu să organizezi un festival atât de complex cum este IA Mania, iar despre acest lucru organizatorii nu vorbesc prima dată. Nata Albot, fondatoarea KLumea, dezvăluie numele unui mare artist grafic care vine în iulie la Chișinău cu ocazia IA Mania și povestește despre detaliile de organizare ale unui festival de susținere a tradițiilor și a breslei creative:

Ia Mania se ține doar o zi anul acesta din cauza banilor

Am făcut anul trecut festivalul de două zile, cu titlu de experiment. Am incercat să vedem dacă financiar se juustifică toate echipamentele care se închiriază. Un singur cort pe zi luat în chirie costă 500 de euro la Chișinău. dacă în ultimii doi ani am avut cea mai mare susținere de la Biroul Elvețian, anul acesta nu mai putem beneficia de un grant de la ei. Noi nu excludem că anul acesta s-ar putea să renunâîm la careva dintre ele, dar încă nu știm, noi nu putem să le tragem din cont propriu.

Urmărește interviul integral cu Nata Albot în studioul EA.md.

nata albot

Cultura, în general, nu este foarte profitabilă

Ar trebui să facem mai comerciale eveniemntele culturale, însă dacă noi vom renunța la comunicarea directă dintre oameni, la promovarea breslei creative, la susținerea culturii tradiționale noi vom rămâne doar cu știri despre politică, cu frustrări legate de sărăcia din buzunare și cu asta ne vom limita. Oamenii ăștia și orașul acesta merită să aibă clipele sale de repaus, de bucurie, de satisfacție, așa că noi sperăm ca Ia mania se va face.

Nata Albot vine cu un nou proiect grandios „The Spirit of Moldova” (Video)

nata klumea

Avem deja mulți designeri înscriși pentru MÂNDRIA

Ar fi mare păcat să nu valorificăm zelul ăsta al lor, creativ, avântul pe care îl au. Sper să avem un artist din Australia, deja confirmat ca prezență. El pictează femei în costum tradițional pe blocuri mari de locuit. El a acceptat să vină la noi, iar în luna iulie îl așteptăm deja. Am primit autorizația de pictat pe unul din blocurile înalte de pe strada Ismail din Chiținău. Încă nu avem toate resursele care să ne acopere cheltuielile de vopsea, schele, alte cheltuieli, însă cred că voi face un apel pe o platformă de crowdfunding. El este foarte incitat să ajungă în Moldova. Vreau mult ca prezența lui aici să fie subiect de știri internaționale.

Biletele la Lavender Fest ar putea costa mai ieftin! Nata Albot: „Un sponsor le-ar putea reduce și la 50%” (Video)

Vom încerca la fiecare festival să aducem câte un blogger străin

Fie că acesta vine de peste Prut, fie din parte ucracineană, bloggerul invitat va scrie despre evenimentele noastre. Avem nevoie de notorietate, iar ea e creată de acești purtărori de mesaje, grație cărora sperăm să vină turiști din împrejurimi, așa cum mergem noi la diferite evenimente din țările vecine, fie ele culinare sau culturale. Noi trebuie să traducem țara naostră și tradițiile noastre străinilor, pentru a le face mai accesibile.

iamania (10 of 10)-2

Citește și: Ce ne așteaptă la cel Mai Dulce festival din an? Nata Albot: „Vom avea și deserturi raw-vegane”

Foto: Ellene Mocrii, IA Mania

Distribuie articolul: