Împlinirea și mândria de a fi reuşit să îmbine familia cu cariera – aceasta este definiţia fericirii pentru Antonina Samoil. La 29 de ani a reuşit să obţină gradul de maior de poliţie, este mamă a patru copiii şi o bună consoartă pentru celălalt maior din familie, care este soțul său.
Bărbăţia, o trăsătură definitorie
Antonina Samoil a absolvit Facultatea de Drept la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău, iar acum este maior de poliţie în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La întrebarea cum a ajuns în acest domeniu, spune că a ales facultatea datorită temperamentului său. Fiind copil, avea un caracter puternic, era ambiţioasă şi se implica mai mult în jocurile băieţilor, își amintește ea.
„Din copilărie sunt o femeie mai „băieţoasă” de firea mea şi când a venit momentul să decid unde îmi voi face studiile, din start eram hotărâtă că voi merge la Academia de Poliţie.

Deși, ar mai fi fost un motiv pentru această alegere. Antonina mai spune că viitorul ei soţ, pe atunci prieten, era student în anul întâi la Academia de Poliţie, un motiv suplimentar și destul de convingător pentru ea.

Despre drepturi, egalitate cu bărbații și discriminare
Antonina spune despre colectivul în care activează că este constituit atât din bărbaţi, cât şi din femei. „De o perioadă frumoasă de timp, fac parte dintr-un colectiv respectuos, în care nu există diferenţe între ele – femeile – şi ei, bărbaţii. Suntem egali unii faţă de alții şi menţinem o relaţie colegială.”

Totuși, lucrează într-un domeniu ce aparține prin definiție bărbaţilor, ceea ce mă duce involuntar cu gândul la egalitate, discriminare și alte asemenea. Antonina însă este mândră că poate face faţă acestei profesii.

„Dacă s-ar putea întâmpla să fiu discriminată de colegii mei, nu le-ar reuşi. Sunt genul de femeie care n-ar permite să fie descriminată”, adaugă Antonina zâmbind.
Nu am motive să nu o cred – o scurtă căutare pe Google îmi arată că în 2011, a reușit să-și apere în justiție dreptul la indemnizații corecte pentru creșterea celor patru copii ai săi.

Pe acestea instituțiile statului i le calculaseră ca pentru o persoană neangajată la serviciu, sub pretextul faptului că polițiștii sunt scutiți de impozite la Fondul Asigurărilor Sociale. După ce s-a perindat cu o serie de refuzuri atât la serviciile sociale, cât și în primele instanțe de judecată, a câștigat la Curtea Supremă de Justiție.

„Gradul de maior m-a modelat ca femeie” 
Avansarea pe scara profesională în poliție e întotdeauna ținta întrebărilor, de orice natură ar fi acestea. Mai ales dacă se întâmplă și la o vârstă tânără, ca în cazul Antoninei.

„Am reuşit să obţin gradul de maior la 29 de ani datorită părinţilor”, recunoaște ea franc. „Având copii acasă, mergeam la serviciu, iar părinţii stăteau cu copii chiar şi atunci când ar fi trebuit să le fiu eu alături. Nu a fost deloc uşor, am muncit foarte mult, am luat din timpul familiei pentru a mă prezenta la serviciu şi a munci, pentru a mă ridica în funcţie.” 

În același timp, experienţa pe care o are şi gradul militar au transformat-o pe Antonina Samoil în adevăratul sens al cuvântului: „Odată cu obţinerea acestui grad, caracterul meu s-a schimbat într-o oarecare măsură. Acum trec cu capul sus peste greutăţile care apar şi am devenit mai severă, în unele situaţii, pentru că este şi aceasta o calitate importantă şi necesară”, ne mărturiseşte Antonina.

Mai există şi o altă latură în această profesie: aceea că trebuie să fii gata oricând să te trezeşti la ora trei sau patru dimineaţa, să mergi pe teren, să fii întotdeuna pregătită pentru alarma de la serviciu, completează ea. „Nu sunt ca la un serviciu obişnuit, ca atunci când se termină orele de lucru să merg acasă – serviciul mă obligă să mă reţin mai mult.”

O profesie văzută diferit în societate
Chiar dacă nu ne punem scopul să vorbim despre politic, nu putem nici să ignorăm acest aspect. După criza de imagine a forțelor poliției din aprilie 2009, o întreb pe Antonina cum mai sunt văzuți astăzi polițiștii. Și mai ales, care crede că este imaginea femeii-polițist.

„În societate noi, poliţiştii, suntem priviţi diferit de către oameni. Dacă am ajutat pe cineva, suntem buni; dacă am jignit pe cineva, suntem priviţi cu ochi mai răi. În fiecare profesie sunt şi oameni buni şi oameni răi, de aceea n-aş putea să-mi dau cu părerea pentru toţi”, admite ea.

Cât despre ea, Antonina spune: „Mă străduiesc să ridic imaginea în ochii oamenilor şi să le arăt că pot avea încredere în noi și se pot baza.”

Ţinuta militară, un accesoriu special
Uniforma militară o poartă încă din anii în care şi-a făcut studiile la Academie. Consideră că uniforma este ceva aparte, pentru că îi place foarte mult şi ar putea vorbi despre ea mult, evocând cazuri și amintiri.

„Este accesoriul care te face specială, din motiv că nu eşti o femeie obişnuită. Când merg pe stradă, multă lume întorce capul după mine, pentru că uniforma e ceva ce arată frumos, serios şi mă mândresc când o îmbrac la serviciu”, afirmă ea.

Doi căpitani pe o corabie 
Soțul Antoninei este lucrează și el în poliție şi ambii sunt maiori. Este o familie bazată pe încredere, spune ea, deoarece activează în acelaşi domeniu şi se înţeleg foarte bine.

„Comunicăm foarte mult şi ne străduim să fim o familie unită. Ambii suntem „şeful” în familie – suntem pe picior de egalitate şi nu apare problema că unul este şef, iar altul subaltern. Totul se hotărăşte împreună.”

„Cea mai fericită, pentru că sunt mama a patru copii”
Totuși, crede că cea mai mare fericire i-o aduce familia sa, deoarece este mamă a patru copii. Cu atât mai mult, cu cât poate fi împlinită pentru că a reuşit să îmbine familia cu serviciul. În toate acestea, a fost susţinută permanent de cei apropiați: 

„Nu mi-ar fi reuşit acest lucru daca nu ar fi fost părinţii, care ne-au susţinut în permanenţă. Apoi, cu ajutorul Domnului, care este mereu cu noi şi ne păzeşte de acolo de sus ca să ne meargă totul bine, şi nu în ultimul rând, soţul care este lângă mine indiferend dacă sunt tristă sau veselă, dacă este bine sau rău. Contează mult să ai un sprijin de undeva, cineva care te bate pe spate şi îţi spune că nu trebuie să-ți faci griji, că totul va fi bine. Aceasta este fericirea”.

„Cere şi ţi se va da”
Antonina Samoil recunoaște că se conduce mereu după acest citat din Biblie şi le îndemnă pe femei să urmeze aceste cuvinte și să se roage, iar astfel, crede ea, vor reuși în tot ce și-au propus. „De asemenea, le doresc femeilor din Moldova să aibă mai multă încredere în forţele proprii şi dacă şi-au pus un scop, să-l atingă.”

Distribuie articolul: