Renumitului în toată lumea Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC” din vara anului 2017 are un nou Director General care este Aliona Baroncea-Strîmbeanu, un cunoscut și apreciat critic de teatru din țară și de peste hotare ei, care până acum a activat în cadrul Ministerului Culturii al R.M. în calitate de Șef Direcție Arte, Învățământ Artistic și Industrii Culturale. Strîmbeanu timp de 25 de ani de muncă asiduă depusă la M.C. a cunoscut valoarea patrimoniului cultural și național a acestei Instituții precum și problemele cu care se confruntă Ansamblul în ultimul deceniu.

A. StrimbeanuAliona Baroncea-Strîmbeanu a fost numită în această funcție pentru a readuce Ansamblul la faima sa în lume de odinioară, renovând și promovând repertoriul coregrafic din patrimoniul creat în mare parte de Maestrul Vladimir Curbet, dar și dezvoltând alte direcții de activitate, unul din cele mai importante fiind lansarea în plan internațional al acestui Brand renumit al Republicii Moldova.

Printre primele acțiunii deja întreprinse este stabilirea unui turneu grandios pentru perioada 9-12 noiembrie 2017 în trei orașe mari a Israelului: Tel-Aviv, Haifa, Ashkelon susținut și organizat împreună cu Ambasada R. Moldova în Statul Israel. În prezent merg intensiv repetițiile la spectacolul coregrafic cu care se va merge în Statul Israel, iar prima sa prezentare se planifică în țară cu un concert mare la Palatul Național pe data de 3 noiembrie.

Alt moment important pentru renașterea „JOC-ului” este numirea în funcția de Prim-Dirijor a Masterului Vasile Goia, care a stat în fruntea celor mai de succes orchestre din țară, fiind apreciat pentru creația sa artistică în România, Federația Rusă și în multe alte țări a lumii unde și-a desfășurat activitatea. Actualmente trupa de balet și orchestra este supusă atestării potrivit standardelor artistice înalte. La fel se întreprind acțiuni privind și noua structură administrativă și tehnică.

Vasile Goia

Vasile Goia, prim-dirijor al Orchestrei JOC

Detalii despre Ansamblu găsiți pe pagina de Facebook: ANADP JOC Ansamblul National Academic de Dansuri Populare

Vladimir Curbet