Rezultatele analizelor efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) confirmă doar o parte din rezultatele studiului efectuat de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC) la comanda Fundației Est-Europene, cercetare care a oferit publicului date îngrijorătoare privind conținutul de grăsimi vegetale din produsele lactate autohtone și străine comercializate în Republica Moldova.

Curios este faptul că datele prezentate de cele două studii nu coincid în privința mai multor produse. Bunăoară, dacă în studiul CMAC brânza granulată „Grăuncior” și „Gingășie” au o proporție de aproape 90% de grăsimi vegetale, verificările ANSA arată că cele două produse ale companiei „JLC” se înscriu în limita admisă de 5%, adică sunt conforme standardelor.

În total, anunță ANSA, au fost prelevate probe de la 141 de produse. Neconformități au fost depistate în cazul a șapte dintre cele 107 produse autohtone verificate, iar în rândul celor 34 produse de import au fost depistate patru probe neconforme, scrie AGORA.

Este vorba despre:

Pentru comparație, cercetarea CMAC a scos la iveală 23 de probe neconforme din cele 94autohtone verificate, iar din cele 32 de produse de import, în cazul a cinci dintre ele au fost descoperite nereguli.

În cazul producătorilor și importatorilor menționați au fost întocmite procese-verbale prin care au fost aplicate amenzi între 12.000 și 15.000 de lei. Totodată, a fost emisă dispoziția prin care aceștia se obligă să retragă din rețeaua de comerț produsele falsificate, iar ANSA a inspectat dacă producătorii și importatorii s-au conformat dispoziției.

Procesul de prelevare a probelor de lapte și produse lactate a fost inițiat în baza unui ordin al ANSA din 8 februarie 2018. În perioada 6-28 februarie, ANSA efectuează controale la întreprinderile de procesare a laptelui.

Raportul ANSA cu rezultatele cercetărilor de laborator poate fi accesat aici. Acesta conține atât datele CMAC, cât și cele obținute de ANSA.

Gaberi: Nu vom mai tolera produsele neconforme

Astăzi, ANSA a convocat o întrunire de lucru cu participarea reprezentanților întreprinderilor de fabricare a lactatelor, pentru a-i informa despre rezultatele testelor de laborator. Șeful instituției, Gheorghe Gaberi, le-a vorbit procesatorilor despre implementarea planului intern de acțiuni ANSA pentru a ameliora starea de lucruri din acest domeniu.

Gaberi a menționat că ANSA nu va mai tolera comercializarea produselor neconforme. Concluziile urmează să le facă cei vizați, care n-au decât să urmeze exemplul întreprinderilor care livrează permanent produse de calitate în rețeaua comercială, se arată într-un comunicat plasat pe site-ul ANSA.

Vezi și: Epopeea lactatelor continuă! În produsele JLC și Incomlac există cantități mari de grăsimi vegetale, confirmă ANSA