Cinematografia autohtonă a livrat Europei şi nu doar, nume grele în domeniu . Regizori moldoveni care nu au avut şansa de afirmare în ţară, au cucerit ecrane şi lauri la diverse festivaluri de film de peste hotare. Festivalul de la Cannes ori Festivalul de Film de la Roma, sunt doar câteva competiţii unde oamenii noştri au cucerit trofee valoroase. Cine sunt ei şi care este succesul lor, puteţi afla din topul regizorilor moldoveni cunoscuţi în lume, mai puţin ştiuţi în ţara noastră.

Iura Luncaşu este deja un nume greu în cinematografia de peste Prut. Născut la Dubăsarii Vechi, Criuleni, viitorul regizor a ajuns să producă filme de un real succes la publicul român, dar şi pentru cel de aici, din ţară. Printre peliculele regizate de el sunt: „Numai iubirea”, „Inimă de ţigan”, „Pariu cu viaţa”, „Minte-mă frumos”, „Iubire şi onoare” etc. A lucrat alături de nume grele ale teatrului şi cinematografieie române, precum Gheorghe Visu, Andi Vasluianu, Carmen Tănase, regretaţii Gheorghe Dinică şi Iurie Darie etc. Este căsătorit şi are un fiu, Mihnea.


Cristian Mungiu
, provine dintr-o familie ieşeană care are rădăcini în Basarabia. Filmele pe care le-a regizat au ajuns să fie premiate la cele mai importante festivaluri de profil din lume. Anul 2007 îi aduce marele premiu de la Cannes pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni şi două zile”. Filmul a fost nominalizat şi la premiile „Golden Globe”. Tot în luna mai a aceluiaşi an, preşedintele României, Traian Băsescu îi oferă Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler pentru promovarea filmului românesc şi ca exponent al tinerii generaţii de regizori români.


Ana-Felicia Scutelnicu,
este o tânără regizoare din Moldova, care a emigrat în Germania. Ultimul ei succes în domeniul cinematografiei a fost obţinut în 2012, în cadrul Festivalului de Film de la Roma, cu pelicula „Panihida”. Pe lângă acest succes, regizoarea mai are adăugate în CV câteva reuşite precum: selecţia pentru programul de filme germane la Festivalul de la Cannes, cu producţia „Curtea din spate” (2010), dar şi cea de a colabora cu regizorul Cristian Mungiu la pelicula acestuia, „Turkey Girl”.


Igor Cobileanski
de asemenea, face parte din topul regizorilor noştri. Ultimul său succes, a fost rularea peliculei „Colecţia de Arome” în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, din acest an. Regizorul a mai adus premii pentru ţara noastră de la diverse competiţii de profil, precum: Premiul „Alexandru Sahia” la Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independent de la Constanţa, ediţia I (2006) pentru filmul “Saşa, Grişa şi Ion” , Premiul Audienca Award (Premiul Spectatorilor) la Festivalul de Film de la Trieste (Italia), ediţia a XIX-a (2006) pentru filmul “Saşa, Grişa şi Ion”, Premiul cel mai bun scurt metraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Festivalul Internaţional de Film (TIFF), ediţia a VII-a (2008) pentru filmul “(Plictis) şi Inspiraţie”.


Natalia Shaufert
este un nume nou în cinematografia autohtonă, dar foarte promiţător. Tânăra de curând a obţinut trofeul la festivalul „Gulf Film Festival” din Dubai, cu producţia „ANA”. Pe lângă acest succes, Natalia a mai obţinut premii din domeniul respectiv. Mai multe însă despre filmul premiat dar şi despre ea, puteţi citi aici. 


Pavel Cuzuioc
pe lângă faptul că e regizor, mai scrie scenarii şi e sunetist. După ce face studii în drept la Bucureşti şi Viena, acesta se reprofileză în 2003 şi începe studiile la Academia de Film din Viena. Pelicula sa de top este „Doina Groparilor” în care povesteşte viaţa de toate zilele a unor gropari la cimitirul „Doina” din Chişinău, descriind şi atmosfera care îi însoţeşte pe ei la munca de acolo. Filmul a fost prezentat anul trecut în Israel, la Festivalul Internaţional de Film, DOCAVIV, Tel-Aviv, cu sprijinul Institutului Cultural Român din oraşul israelian. 

Otilia Babară regizoarea cunoscută pentru scurtmetrajele „Covorul” şi „Femeia pe pânză”, se găseşte şi ea în topul nostru. Cu ultima peliculă, a obţinut în 2011 Menţiunea de Onoare la competiţia pentru film studenţesc  „Astra Film Festival” din Sibiu, România. Tânăra regizoare a lucrat alături de Igor Cobileanski şi Sergiu Prodan, iar filmul său de debut, „Covorul” a fost proiectat la mai multe Festivaluri din Europa Centrală şi de Est.


Lilia Paul
este o tânără regizoare moldovancă, stabilită de şapte ani în Franţa. Lilia a reuşit performanţa de a prezenta filmul său „Once and never again”, la cea dea 65-ea ediţia a Festivalului de Film de la Cannes. Ea a muncit pentru această producţie în Germania, alături de o echipă tânără, timp de patru zile. Despre alte succese dar şi detalii din viaţa ei, puteţi citi în interviul acordat revistei noastre.