Foarte încrezută în forţele proprii, astfel se caracterizează dansatoarea Anna Matus, în vârstă de 23 de ani. De 13 ani practică dansul sportiv, iar recent a ocupat locul cinci la Campionatul Mondial din Singapore. Pasiunea pentru dans a făcut-o să devină independentă şi matură. Cel mai mult îşi doreşte ca părinţii să se mândrească cu ea, să se bucure de ceea ce a reuşit să realizeze. Scena – ispită din copilărie
De mică îi plăcea să danseze. Primii paşi de dans i-a făcut la şcoală, acolo a început să danseze într-o formaţie de fetiţe organizată tot de ea. Era pasionată de coregrafie şi participa la diferite concursuri şi spectacole. Până la urmă, părinţii au fost cei care au hotărât s-o dea la clubul de dans sportiv «Codreanca», unde Anna a început o viaţă nouă.

«Niciodată n-am să uit acel moment. Eram cu familia la un concert unde evolua un grup de dansatori. Privind spectacolul mi-am spus că vreau să ajung o persoană importantă, atunci mi-am promis că numele Matus va fi cunoscut şi am reuşit. Nu am de gând să mă opresc aici!», ne spune Anna.

“Dansul este ceea ce sunt, viaţa, fericirea, totul”
Este ferm convinsă că dacă n-ar face dans, ar practica alt sport, „sunt sigură că m-aş dedica înotului, gimnasticii, orice legat de mişcare. Dansul m-a ajutat să devin puternică, să fiu tare la faptă şi la gând. Dansul este ceea ce sunt, viaţa, fericirea, totul”, mărturiseşte Anna.

Se antrenează câte şase-şapte ore pe zi. La moment, locuieşte în Italia, iar ziua începe cu exerciţii şi diverse antrenamente. Pe lângă dezvoltarea abilităţilor proprii, Anna predă celor care doresc să guste din ceea ce înseamnă dans sportiv, în special latino-american. Aşadar, mai toată ziua o petrece în sala de dans. Luptătoare din fire spune că planurile de viitor sunt foarte simple – a câştiga.
„Vreau să câştig tot ce e posibil de câştigat. Iar în următorii ani îmi doresc să devin campioană mondială!”, spune Anna.

Un nou partener de dans, un nou succes
De ceva timp Anna dansează alături de un nou partener şi anume cu italianul Gabriele Goffredo. Se cunosc de mulţi ani şi au participat la multiple competiţii împreună. «A fost foarte greu să mă despart de fostul partener. Eram cei mai buni prieteni, îmi era ca un frate. Decizia a fost una grea, dar ştiam că împreună cu noul partener mă aşteaptă un mare succes şi o carieră splendidă».

În momentul când a primit propunerea de a dansa cu Gabriele, a fost şocată, dar fericită. “L-am refuzat, după trei săptămâni însă am acceptat. Am înţeles că aceasta este şansa mea, momentul meu. Gabriele este foarte puternic moral şi fizic, este partenerul cu care am să câştig campionatul mondial”, este sigură Anna.
Frumuseţea cuplului constă în faptul că Gabriele dansează pentru Moldova, deşi este din Italia. «Nu a fost greu să-l conving să danseze pentru Moldova. Noi, femeile, mereu ne atingem scopul!».

Sacrificii în numele DANSULUI
Ca să ajungi în vârf, să ai rezultate bune, să câştigi, trebuie să faci multe sacrificii. “Cel mai greu de acceptat e să stai departe de familie. Practic de la 17 ani locuiesc peste hotare şi mă antrenez la diverse şcoli de dans. Am renunţat la multe pentru succes: părinţi, rude, prieteni, dragoste. Toţi sunt mereu în inima mea, dar atât de departe”, ne mărturiseşte Anna.
Sacrificiile fizice, ce pun în pericol sănătatea sunt şi ele inevitabile. “Am avut probleme cu spatele, nu mă puteam mişca, dar şi această problemă am depăşit-o. Foarte des se întâmplă să fim imobilizaţi, de obicei dansatorii au probleme cu genunchii. La fiecare două săptămâni se întâmplă să avem febră musculară”.

Singapore – un vis împlinit
Cea mai mare realizare a Annei a fost finala Campionatului Mondial. Mereu şi-a dorit să fie o dansatoare puternică, una dintre cele mai bune din lume. În fiecare weekend danseză la competiţii în diferite ţări. Primul mare success a fost la categoria adulţi în 10 dansuri, în Finala Campionatului European, unde a luat locul cinci.
Anul acesta, în septembrie, s-a împlinit visul cel mare, locul cinci la Campionatul Mondial din Singapore, “a fost cea mai frumoasă experienţă, cel ma fericit şi frumos moment”, îşi aminteşte Anna.

“Acum carieră… dar ajungem şi la dragoste”
Pe lângă dans, Anna mai şi studiază. Vorbeşte şase limbi, româna, rusa, engleza, spaniola, italiana şi slovena. Este absolventa Academiei de Studii Economice din Moldova, iar în prezent îşi face studiile de masterat în domeniul economiei.
La capitolul dragoste, Anna tot de dans vorbeşte. “Nu am pe nimeni. Sincer, cred că nici nu e momentul potrivit ca să mă gândesc la ea. Acum cariera e pe primul loc. Încet, încet, ajungem şi la dragoste”.

Distribuie articolul: