La doar 22 de ani, frumoasa și talentata Anișoara Cernicova a reușit să încânte cu vocea ei sute de inimi. Tânăra conducătoare a orchestrei ”Big Flash Orchestra” a participat cu piesa ”Dragostea divină” în cadrul primei semifinale a selecției naționale ”Eurovision – 2014”, iar șansele i-au favorizat un loc în finala concursului. Cum se pregătește artista de finală, dar și ce ascunde de ochii presei, am aflat chiar de la ea.

Anișoara Cernicova  a studiat la Liceul ”Spiru Haret”, la Colegiul Național de Muzică ”Ștefan Neaga”, iar acum, este specializată în Canto Academic, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. 

Anișoara, de la cine ai moștenit dragostea pentru artă și muzică, în special?
M-am născut într-o familie de economiști. Ambii părinți, în copilărie, au absolvit școala muzicală,  însă pentru ei muzica a fost ceva trecător. Deseori la sărbători când ne adunam cu toată familia, cântam la masă diferite melodii de suflet sau mai țin minte că în fiecare dimineață mămica îmi punea la casetofon muzica mai tare – ca să mă trezesc mai repede. Totuși cred că temelia în sine a fost pusă începând cu studierea pianului la Școala muzicală, apoi Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, unde am studiat Muzicologia. Nu voi trece neobservată și experiența pe care am acumulat-o la numeroase concursuri și festivaluri internaționale, la care am participat, începând cu vârsta de nouă ani.

Anișoara Cernicova 

Cum s-a născut ”Dragostea divină”, ce sursă de inspirație ți-a adus muza și ce mesaj aduci lumii, când interpretezi această piesă?
Fiind deja experimentată în muzică, mi-am dorit foarte mult să compun un cântec care să mă reprezinte pe mine, anume starea mea lăuntrică. Am avut mai multe încercări, însă atunci când am trecut prin mai multe greutăți din viață: „trătare nemiloasă, dragoste divină pierdută, multe greutăți, pe care o fată de 18 ani încă nu era pregătită atât de devreme să le perceapă, am devenit mai puternică…” După ce timpul le-a pus pe toate la locul lor, am înțeles că, de fapt, ceea ce simțeam, în adâncul sufletului, s-a adeverit și, analizând, toate evenimentele trăite, m-a inspirat să compun această melodie. În acest cântec, se poate regăsi orice persoană care a iubit vreodată sincer, din toata inima, din tot sufletul. Totuși viața, prin dragoste, ne învață să devenim mai puternici, să nu pierdem speranța și siguranța în propriile noastre forțe.

Anișoara Cernicova

Cât de importantă este, pentru tine, participarea în cadrul concursului și cum te-ai simțit la prima experiență de participare la Eurovision?
Este o experiență foarte bună în cariera oricărui artist. Sigur, mă simt foarte bine și-mi place mult.

Stilistul PentruEa a afirmat că nuanțele cromatice ale ținutei tale te-au avantajat foarte mult. Cine și în cât timp a creat piesa ta vestimentară de concurs? Ce stil vestimentar crezi ți se potrivește, în general?
M-am adresat la doamna Elena Ețcu cu patru zile înainte de semifinală. Da recunosc, am șocat-o, dar mai devreme nu am reușit, eram foarte ocupată. Cu doamna Elena ne cunoaștem încă din 2009, ea a fost cea care a creat rochia mea de mireasă, tot în stil clasic, cu ornamente tradiționale. Îi mulțumesc foarte mult că și-a asumat responsabilitatea să mă salveze. I-am propus modelul rochiei pe care-l doresc și ea, știindu-mi caracterul, a creat un ornament care să mă reprezinte. Împreună cu Irina Gurițanu – cea care a cusut această vestimentație, am început lucrul în paralel cu procesul de creație.

Amisoara Cernicova mireasa

Este adevărat că artistul trebuie să trăiască și în viața reală, ceea ce cântă, sau e doar un mit?
În general, noi, oamenii, de artă ne diferențiem cu mult de ceilalți, suntem cu mult mai sensibili. Eu sunt de părerea că tot ce face un artist, face în primul rând pentru public – publicul este viața noastră; el ne inspiră să mergem mai departe și să ne perfecționăm. Suntem obligați să fim sinceri cu el și să ne facem meseria din suflet!

Prin ce crezi că te vei diferenția de concurenții tăi, în finala națională a Eurovision 2014?
Prin sinceritatea mesajului piesei și prin calitățile vocale!

Anisoara Cernicova

Cum a început povestea orchestrei ”Big Flash Orchestra”, pe care o conduci? E dificil să lucrezi alături de 11 bărbați talentați?
Povestea a început acum un an, din motive dificile de sănătate, ale fostului meu soț, am fost nevoită să mă recalific și am devenit conducătoarea ”Orchestrei Tharmis”. A fost un an foarte dificil la început, însă munca și energia pozitivă pe care o transmiteam, ne-a ajutat să devenim cei mai buni, câștigând nominația de ”Cel mai bun aranjament muzical pentu nuntă”. Însă, când Valentin și-a revenit, eu i-am ”eliberat locul”. Având nunți în acest an, am organizat deja ”Big Flash Orchestra”, păstrând același format pe care l-am avut și în ”Tharmis”. Desigur, nu este ușor să fii femeie și să ai atâtea obligații: copilul, învățătura, teatrul, orchestra… dar îmi place. În acest caz nu mai căutăm diferențieri de gen, trebuie să muncim și gata!

Cum a perceput fetița ta succesul pe care l-ai obținut la prima etapă a selecției naționale Eurovision?
Ea încă este mică, a împlinit abia patru anișori. Dar deja știe piesa mea și-i place mult să o fredoneze. Este Cântăreața mamei!

Fetita Anișoarei Cernicova

Ce proiecte muzicale pregătești în timpul apropiat?
Mi-aș dori mult să cânt la Teatrul de Operă și Balet, în rolul de Adina sau Gilda, să organizez un concert cu băieții mei și să filmez un videoclip pentru piesa mea.

Care este rețeta succesului artistic, într-o țară ca Republica Moldova?
Fiți buni la suflet, dăruiți dragoste, nu vă temeți să fiți sinceri, nu fiți falși, perfecționați-vă mereu, aveți răbdare și caracter puternic! Muncă, muncă și iarăși muncă!!! 

Anișoara Cernicova

Foto: Ellene Mocrii, arhivă personală

Daniela David