Nu a făcut nicodată distincție mare între faptul că e și mamă de fată, și mamă de băiat. Psihologul Angelina Tănase povestește care sunt cele mai importante valori, moștenite de la mama sa, pe care le-a educat, la rândul ei, copiilor. Iar Simona, fiica Angelinei și a lui Alexandru Tănase, ne mărturisește pentru ce îi este profund recunoscătoare mamei sale.

Nu a făcut nicodată distincție mare între faptul că e și mamă de fată, și mamă de băiat. Psihologul Angelina Tănase povestește care sunt cele mai importante valori, moștenite de la mama sa, pe care le-a educat, la rândul ei, copiilor. Iar Simona, fiica Angelinei și a lui Alexandru Tănase, ne mărturisește pentru ce îi este profund recunoscătoare mamei sale.

Când ați realizat că, să fii „mamă de fiică” este atât de frumos? Ce vă pare esențial în această relație?
Angelina Tănase: Să fii mamă e un lucru frumos și cred că mai puțin contează dacă ești „mamă de fiică” sau „mamă de fiu”. Pentru mine și pentru Sandu copiii noștri sunt un miracol prezent în viață noastră. Și conștientizarea acestui fapt ne ajută să construim relații sănătoase cu Simona și Matei.
Consider că multe atitudini și comportamente sunt importante atunci când ne dorim ca lucrurile să meargă bine într-o familie și totuși, esența o constituie iubirea. Ea ne îndeamnă să le acordăm atenția, afecțiunea și grija necesară persoanelor dragi. Tot ea ne ajută să ne dăm seamă când e bine să fim înțelegători și să le oferim libertatea atât de necesară copiilor și când e cazul să stabilim anumite limite. Contează mult și modelul pe care și-l formează copiii atunci când urmăresc comportamentele noastre. Și nu în ultimul rând, periodic apelez la un „check-up”, unde valoarea de referință arată că fericiți sunt acei copii ai căror părinți sunt fericiți.

Cum v-a schimbat apariția fiicei?
Angelina Tănase: Viața e o schimbare continuă. Noi, oamenii, ne schimbăm, mai mult sau mai puțin, în fiecare zi chiar dacă de multe ori nici nu observăm acest lucru. Și eu nu prea am stat să monitorizez toate schimbările care s-au produs în interiorul meu de-a lungul vieții. Bănuiesc că au avut loc mai multe decât cele de care-mi dau seamă pentru moment. Totuși, câteva dintre transformări le-aș putea lega de venirea copiilor în viață mea. Cred că am devenit mai organizată, mi-am revăzut prioritățile și setul de valori. Am învățat să ascult mai atent și să fiu mai flexibilă.

Ce ați învățat de la fiica dvs?
Angelina Tănase: Simona e înzestrată cu multe calități și abilități pe care le admir și din care aș putea învața. Una dintre ele este capacitatea cu care știe să-și apere punctul de vedere. Face acest lucru ferm și hotărât. Alta este inteligență cu care se detașează și lasă la o parte detaliile nesemnificative acordând atenție lucrurilor importante. De asemenea, mă inspiră intensitatea cu care trăiește clipa.

Care valori și secrete, moștenite de la mama dvs, le-ați transmis și le educați fiicei?
Angelina Tănase: Dacă m-aș referi la toate, s-ar putea să depășim spațiul acordat acestui interviu. Am moștenit de la mamă și transmit copiilor mei convingerea că omul, viața, dragostea, credința și familia sunt valori de bază. De asemenea, mă bucur că am reușit să includem în setul lor de valori adevărul, onestitatea, respectul, demnitatea. Cred că aceste lucruri constiuie esența unei persoane, coloana vertebrală pe care se sprijină.

Care e cel mai mare vis legat de Simona?
Angelina Tănase: Vreau ca Simona să fie fericită. Doresc să facă în viață ceea ce i-ar aduce mulțumiri ei și totodată ar fi util pentru oamenii din jur. Aș dori ca în momentele decisive să facă alegeri potrivite, de care să se bucure deopotrivă imediat și pe termen lung. Mă rog Domnului să trăiască o viață lungă și frumoasă.

Foto: Dinu Matei Tănase

Foto: Dinu Matei Tănase

Simona, e greu sa fii fiica Angelinei Tănase?
Simona Tănase: Mereu îi voi fi recunoscătoare mamei mele. Ea m-a crescut, m-a învățat tot ce știe, m-a ajutat să devin persoană care sunt și mereu mă ajută când am nevoie. Fiind o mamă rezonabilă, deschisă și grijulie, mereu m-a făcut să mă simt comfortabil lângă ea și nu aș schimba-o niciodată.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat de la mama ta?
Simona Tănase: Cred că lucrul cel mai important pe care l-am învățat, și pe care cred că fiecare fiică trebuie să îl învețe de la mamă ei, este să fie independentă. De la ea am învățat că într-o societate condusă în mare parte de bărbați, femeile trebuie să știe că deși sunt diferite de aceștia nu înseamnă că sunt inferioare, dar și că trebuie să aprecieze rolul lor fără a se compara unul cu altul.

Ce își dorești cel mai mult pentru mama ta?
Simona Tănase: Mamei îi doresc lucrurile pe care ea mereu mi le-a oferit: dragoste, fericire și comfort. Ea m-a crescut mai bine decât oricine altcineva ar fi făcut-o și pentru asta îi doresc doar cele mai bune lucruri în viață, pentru că le merită.

Distribuie articolul: