Intervievata mea de astăzi este în primul rând o femeie liberă, dezinvoltă și fără vârstă. Angela Stafii a știut să aducă filozofia pe masa celor care nu credeau în ea, echilibrul personal acelora care îl doreau cel mai mult și tot mai speră într-o lume în care femeile vor fi curajoase și demne de statutul lor. Filozoful practician Angela Stafii va împărtăși experieța sa la Women’s Summit Moldova, până atunci, despre lumea echilibrată și comunicabilă, aflați mai jos. Cum, de fapt, e corect să începem comunicarea cu o persoană?
Nu sunt adepta regulilor și a corectitudinii. Pentru mine procesul de comunicare e mai mult decât a respecta niște reguli sau a urma cu strictețe ceva pentru a obține un scop. Pentru ca să fiu metodică aș putea spune că regula primelor 15 secunde funcționează de minune. Ea ține mai degrabă de comunicarea nonverbală: gesturi, zâmbet, strângere de mână. Toate sunt importante. Doar că atunci când ele nu vin din interior, când nu exprimă echilibrul interior – poți deveni ridicol/ă și interlocutorul ne simte. De exemplu, am întâlnit o femeie, care mi-a strâns atât de puternic mâna încât a început să mă doară. M-am gândit imediat că are ceva de ascuns. Și acum cred că are. Este foarte important să fii natural/ă, nimic mai mult. Corpul nostru știe mai multe decât credem noi. Haideți să avem încredere în el.

Job-uri, stagii, proiecte, consultanță, evenimente… cum le reușiți pe toate?
Aș fi vrut să pot răspunde că le reușesc pe toate, pentru că știu să prioritizez timpul și că am abilități de time management, dar nu este așa. Din păcate, de multe ori realizez că aproape nu îmi văd prietenii, că citesc doar fragmentar, când am timp, înainte de o întâlnire sau în troleibuz. Acum sunt într-o perioadă de reconceptualizare a propriului timp. Mai renunț la unele activități. Totodată, de mică, am dorința de a “schimba lumea” (zâmbește) și de aceea învăț să realizez cât mai multe într-un timp cât mai restrâns. Dificil să le adun pe toate în cap și apoi să le transfer în realitate. Încă învăț.

 

Ce rol a avut familia dvs în formarea personală și în evoluția profesională?
Nu m-am gândit niciodată în mod special. Știu că bunica este un fel de centru al universului pentru mine. Ea este femeia de la care am învățat puterea și tandrețea. Tata m-a învățat să gândesc și să fiu liberă, să îmi urmez visele. Mama e perna moale în care pot să tac atunci când am nevoie să nu mă atingă nimeni. Fiica mea mă învață răbdarea, acceptarea și dragostea necondiționată. Toate acestea, adunate, mi-au permis să cresc profesional. Pentru că altfel nu există creștere. Decât dacă știi ce poți.

 

Ce inseamnă wingwave și cum reușiți dvs să găsiți balanța cu sine?
Wingwave este o metodă rapidă prin care se pot realiza scopurile personale și profesionale. Combină mai multe tehnici eficiente de rezolvare rapidă a temelor stresante. Îmi place tare mult pentru că permite verificarea stărilor umane. Cât despre balanța cu sine – cred că e vinovată filosofia și tot ceea ce am învățat până acum. Dar să știți că încă sunt pe drum.

Este la mare căutare în Moldova un specialist în cominicarea interpersonală și descoperirea sinelui?
Nu știu cât de mult e pregătită piața pentru un asemenea serviciu. Oamenii care vin la mine sunt de obicei, cei care citesc și își pun întrebări. Dar este cert că e nevoie de promovare, de un site specializat. Oamenii nu au de unde să știe că există asemenea servicii și că ele sunt funcționale.

 

Care este, de fapt, scopul proiectului Vinuri Filosofice, cine a venit cu ideea, cum ați decis să participați?
Vinurile fac parte din ideea mai largă a filosofiei aplicate. A început de fapt când eram la USM cu Cafe Philosophique, apoi, în discuție cu Angela Brașoveanu, am decis să mergem pe Vinuri. E un fel de copil al meu tare drag. Aici oamenii văd că a face filozofie nu înseamnă a divaga, ci că a gândi presupune a găsi multiple soluții. A face filozofie înseamnă a vedea mai larg decât văd majoritatea.

 

Acum, cu embargoul rusesc, veți îndesi întâlnirile?
Vom reîncepe în toamna asta. Chiar în octombrie cred. Ne gândim la temă. Cât despre embargo – să le fie de bine. Eu cred în capacitatea noastră de a ne descurca și cred că producătorii noștri au de făcut un pas important. Alte orizonturi de cucerit. Doar să pună mintea la contribuție și să angajeze specialiști pentru promovare.

Cum e cu celălalt curs, de seducție și feminitate, ori modele și literatură la această temă sunt foarte multe?
Poate îl voi relua mai târziu, nu știu. A fost un experiment frumos acest curs. Pentru că seducția se învață prin acceptarea de sine și de alții, prin dezvoltarea propriei naturi și bineînțeles, cu câteva șmecherii. Existența modelelor nu ajută. Putem învăța cel mai ușor dacă facem ceva. Doar lectura e poarta prin care intrăm. De acolo înainte e drum lung spre sine și e nevoie de oameni-poduri, cum le spun eu, care să te ajute să treci peste momente în care e imposibil să te vezi, simți, auzi. De aceea e nevoie de un coach, de un om, care va dispare când vrei tu din viața ta și care te va ține de mână atunci când ai nevoie. Și asta o știi tu, și o știe el/ea. E un fel de relație care nu doare și nu are consecințe negative (asta în cazul în care lucrezi cu cineva profesionist și nu pseudo-profet sau pseudo-psiholog, sau pseudo-filosof).

 

Chiar au nevoie femeile noastre de asemenea instrucțiuni și cum să le pună în practică?
Orice om are nevoie. Nu e vorba de instrucțiuni. Yoga tantrică oferă rețete de seducție și pentru cele mai senzuale femei. Este vorba despre faptul că printre traume, experiențe, deziluzii – ne pierdem. Se mai adaugă ambiții, gelozii, dorințe de a poseda -ele sunt proprii majorității oamenilor. M-am gândit la un moment dat că și bărbații ar avea nevoie de un asemenea curs. Întrebarea este: cât curaj ar avea să vină?

Cât de mult v-au schimbat pe dvs lecturile, experiența profesională, personală?
Suntem suma experiențelor noastre. Acest proces, care se numește viață mi-a permis să mă nasc pe mine de multe ori. Accept orice experiență ca pe un context de învățare. Atunci când se întâmplă ceva care mă blochează sau întristează mă întreb ce anume trebuie să învăț din asta. Când înțelegi – poți merge înainte, iar filozofia m-a conturat și mă formează și acum. Am o sete permanentă de ea. Un fel de dragoste necondiționată față de maestrul meu. Îmi plac cărțile și oamenii pe care i-am întâlnit pe drum. Le mulțumesc tuturor.

 

Ce le lipsește femeilor din Moldova? Ce au în exces? Dar bărbații?
Nu știu. Nu aș vrea să generalizez. Suntem toți atât de diferiți și de frumoși, încât și excesul poate fi estetic. Mi-ar plăcea ca femeile noastre să învețe să aibă mai multă încredere în ceea ce fac, să nu permită violențe asupra lor, să zâmbească mai mult. Mi-ar plăcea ca bărbații noștri să știe cine sunt. Mi-ar plăcea să nu fim atât de mioritici, adică să acționăm mai mult, mai cu forță. Mi-ar plăcea ca oamenilor să nu le fie frică să gândească și să simtă. Să ne asumăm responsabilități… Ar fi o lume tare frumoasă, plină de emoții și creativitate.

Angela Stafii este invitată în calitate de speaker pe 6 octombrie la Cel mai mare Summit al Femeilor din Moldova – Women’s Summit Moldova. În cadrul sesiunii sale, ea va elucida pe larg toate aspectele pomenite mai sus, propunând femeilor exemple concrete de exerciție și activități pentru a găsi balanța cu sine și a fi soții și iubite adorate. 

Foto: Facebook, Punkt, Ellene Mocrii
Citește și: Ana Sîngereanu – speaker WSM