PentruEA.md și Biroul pentru Relații cu Diaspora continuă să vă motiveze să purtați ie și să participați la concursul revistei noastre, intitulat “PentruIE”. Când s-a înfiripat dragostea pentru ie dar și ce tradiții frumoase își amintesc și păstrează încă de pe vremea buneilor ne-au povestit Nadia Darie, reporter PentruEa, dar și Angela Stafii, Manager de Programe la Biroul pentru Relații cu Diaspora. Când v-ați îndrăgostit de ie? Dragostea mai durează?

Angela Stafii: Am fost tot timpul o iubitoare a portului popular, pentru că am făcut în copilărie dansuri populare. Deși am purtat ie doar la concerte, acum aș dezvolta cu plăcere relația noastră de iubire și aș folosi pentru asta orice ocazie. Am decis să îmi cumpăr ie, ca să oficializăm relația.

 

Nadia Darie: Am moștenit prima ie de la mama, în adolescență, o purta pe când era și ea de vârsta mea. După ce, fiind studentă, am aplicat și la Facultatea de Arte Frumoase, secția Etnofolclor a USM, am îndrăgit portul popular și mai mult și mi-am achiziționat încă două ii. Acum colecția numără patru ii, o fustă albă și o frumoasă pereche de opinci tradiționale.

Ce tradiții vă amintiți de la bunici, poate chiar le respectați până azi?

Nadia Darie: Bunica îmi cânta adesea cântece românești, naționale, pe care le știa din școala primară – eu, la rându-mi, cânt cu orice ocazie toate melodiile neamului nostru. Portul frumos l-am deprins mai mult de la doamna Maria Iliuț, “Privighetoarea din Bucovina”, care mi-a fost patru ani profesoară și care e un frumos exemplu de port autentic și foarte îngrijit. Croșetez și împletesc, această îndeletnicire mă calmează.

Angela Stafii: Cânt doine, de obicei, când sunt tristă. Dansez… tot timpul. În rest – îmi plac foarte mult obiceiurile și în special cele semi-mistice. Știu să descânt, iar Sărbătoarea Sânzienelor este preferata mea.

Cum se leagă patriotismul și tradițiile?

Angela Stafii: În mod direct, doar că cei mici trebuie să vadă frumusețea lor. Și să înțeleagă plinătatea de sens a tradițiilor. Pentru asta – oamenii trebuie educați.

 

Nadia Darie: Ele merg mână în mână. Nu te poți declara patriot dacă ignori tradițiile poporului tău, și invers. Mi-ar plăcea mult să avem și în continuare generații de tineri care să iubească și respecte tradițiile neamului și să devină, în timp, adevărați patrioți.

Când și unde îmbrăcați ie?

Nadia Darie: Nu doar pe scenă, în concertele cu Crenguța de Iederă, dar și cu orice ocazie, sărbătoare, petrecere de familie sau întâlnire cu prietenii. Sunt mândră că am ii care mult superioare altor bluze de colecție sau firmă.

 

Angela Stafii: Pe drum. Pe orice drum. Poate fi îmbrăcată la serviciu și la distracții. Ia înfrumusețează femeia, îi pune în evidență grația.

Ce port ați reîntoarce de pe timpul bunicilor nostre?

Angela Stafii: Brâul și traista. Și opincile, care pot fi stilizate.

 

Nadia Darie: Îmi place mult ia, vreau să ajungem ca fiecare femeie din Moldova să aibă măcar o ie în dulap. Și bondița ar fi un accesoriu vestimentar foarte potrivit timpurilor noastre – am avea mult mai puține răceli și dureri de spate.

Deosebite mulțumiri pentru Casa Cristea, care ne-a oferit iile pentru sesiunea foto. 

Distribuie articolul: