El e cel mai tânăr DJ din Moldova care a ajuns să aibă un renume internațional, înainte să fie cunoscut acasă; el e DJ-ul care, pe lângă mixaj, mai și compune, iar muzica sa, lucrată în studioul de la Călărași ține ritmurile celor mai mari evenimente de trance de pe mapamond; el a fost clasat de revista DJ Magazine, în 2013, pe locul 28 din 100, cei mai buni DJ din lume. El e Andrew Rayel, are 21 de ani, e moldovean și de trei ani cunoaște un succes nemaipomenit cu mixurile sale în stil trance electronic.

Din ce în ce mai puțin stau acasă, dar pentru că trebuie să finalizez albumul meu de debut, am contabilizat că până la final de aprilie, când acesta trebuie să fie finalizat, mai am doar 10 zile de lucru. Voi produce aici albumul, sunt în colaborare cu anumiți artiști de peste hotare, prin skype sau internet. Astfel că vocalista înregitrează în țara ei, apoi conlucrăm pe net toate detaliile, iar piesa finală pleacă din Moldova

 Andrew Rayel

Calitatea muzicii nu depinde de țară, ci de persoana care o produce! În general în sfera muzicii electronice nimeni și niciodată nu te va întreba de unde ești ca să te aprecieze pentru ceea ce faci – poate să te întrebe abia la final, din simplă curiozitate. M-au inspirat mereu artiștii mari: compozitorul german Hans Zimer, care produce muzică pentru multe filme de la Hollywood și combină perfect clasicul și muzica electronică; desigur DJ Tiesto, Dash Berlin, Armin van Buuren, dar și alții. Eu cream anumite melodii, până mi-am dat seama că pot să le transpun în diverse stiluri – ei mi-au dat direcția asta de trance electronic.

Lucrez cu cea mai mare companie de muzică electronică din lume, Armada Music – este casa de discuri care aparține DJ-ului Armin, de cinci ori cel mai bun DJ din lume. Toți din acest domeniu vor acolo și cu vreo patru ani în urmă eu nu eram mai diferit. Nu aveam atunci calitatea pe care o pot dezvolta acum și nu mi-a reușit. M-am lansat atunci cu o companie rusească și pentru că, având un sistem de  promovare online, ajungeam cu piesa peste tot. A ajuns o melodie de-a mea și la Armin, iar el a promovat-o ca melodia săptămânii în Radio Show-ul lui săptămânal.

 Andrew Rayel

Dacă ai ajuns la Armin, nu mai poți să te dai înapoi în umbră. Radio Show-ul lui se difuzează săptămânal și este preluat de zeci de stații de radio cu renume din toată lumea. Ulterior, mai multe piese de-ale mele au fost promovate de el și astfel, am primit propunerea casei lui de discuri pentru o colabporare de durată. Acest show are și o continuitate la nivel înalt, adică o dată pe an, el îi adună pe cei mai buni DJ și organizează un eveniment de excepție, cu regie de lumini, led-uri, dans, mixaj și voci live – un tuneau mondial care adună public de neînchipuit.

Da, pot să zic că am noroc – cunosc multă lume care nu produce mai rău decât o fac eu, dar nu le-a reușit asta – depinde probabil și de dispoziția în care îl prinde piesa ta pe Armin. Acum feedback-ul publicului este cel care mă susține peste tot, în special prin rețelele de socializare. Mai primesc reacții imediate înainte de lansarea piesei prin chestionarele de promo lansate de compania de discuri și asta e o chestie foarte utilă. Acum mă recunoaște lumea pe stradă, prin aeroport și de obicei îmi cere să semnez câte ceva, sau o poză. E plăcut.

 Andrew Rayel

Școlile de DJ te învață doar să mixezi! Sunt două mari sfere în acest domeniu – producția, studioul, crearea pieselor – deci, compunere și evoluarea scenică, mixajul – atunci ești DJ cu adevărat. Școala de DJ te învață cum să faci acest lucru din punct de vedere tehnic, cum să simți ritmul și să faci o piesă cursivă. Nu am trecut nicio școală, sunt un autodidact – important e să înțelegi ce trebuie să faci. Compoziția este mult mai complicată, trebuie să prinzi calitatea sunetului, iar aici ai nevoie de mult mai multe științe – de fizică, matematică chiar. Am absolvit Școala muzicală de arte din Călărași, am făcut șapte ani de pian, iar asta mă ajută mult la crearea pieselor, îmi face procesul mult mai ușor.

 Andrew Rayel

Viața unui DJ se consumă, în mare parte, noaptea. Pierzi tare mulți nervi și sănătate, apoi și călătoriile multe și dese – uneori de la aeroport ajungi direct la spectacol, iar de acolo înapoi în avion. Nu îmi ajunge timp de viață personală, am încercat de câteva ori, însă călătoriile mele multe nu se suportă. Într-o relație trebuie să investești în primul rând timp, pe care nu îl am, însă cred că totul este înainte. Am doar 21 de ani (zâmbește).

Nu am visat să mă știe lumea la vârsta asta, însă am lucrat mult – atunci când prietenii mei se distrau eu stăteam în studio. Odată am stat atât de mult în studio că am avut un sinus la o ureche – a fost o lecție dură pentru mine, că nu trebuie să nă supra solicit. Nu mă tem de boli stelare, știu de unde vin și ce fac! Nu mi-au plăcut cei care au boala asta, așa că nu vreau să ajung ca ei. Admir și alte nume de la noi – Double V, care tot au semnat câteva piese la Armada și au un potențial mare, mixez și eu piesele lor uneori. Mai este Antony Waldhorn, iarăși cu un potențial mare. Despre Sasha Lopez am auzit, însă piesele sale nu le-am ascultat.

 Andrew Rayel

Prin cluburile din Moldova am evoluat doar de două ori și atunci au fost evenimente organizate de mine. La evenimente din Chișinău am evoluat de câteva ori – la Moldexpo, în cadrul evenimentelor White Night cu Ferry Corsten, Myon & Shane 54 și alții, mai apoi nu am reușit pentru că spectacolul coincidea cu alte concerte ale mele. Personal cred că aș accepta să mixex într-un club din Chișinău, doar că deja nu eu iau deciziile legate de concretele mele, agenția de Booking îmi face agenda, iar ei au condiții deja mai înalte. Am un profil electronic oferit de David Lewis, care-mi direcționează programul. Totul se împarte în evoluări, aeroporturi și studiou.

Trebuie să mă gândesc bine unde nu am ajuns în lumea asta, în ultimii trei ani. În 2012 am avut primul turneu, trei orașe din India. Atunci am zburat cu avionul pentru prima dată. Am avut zeci de aventuri cu pierderea bagajului, dar l-am recuperat mereu. Chiar în Decembrie când am venit din Australia, bagajul meu a ajuns în Mexic. Tatăl meu m-a susținut mereu și m-a încurajat în toate pornirile pe care le-am avut. Inițial mama își făcea prea multe griji, de când și cum mănânc sau cum zbor, după care a înțeles că nu merită. Se îngrijora și pentru sănătatea auzului meu, însă acum port mereu la evenimentele mari protectoare pentru auz. Sunt niște chestii mici care, plasate în ureche, reglează sunetul perfect.

 Andrew Rayel

După ce lansez albumul de debut, am programate zeci de concerte, însă cele mai importante țin și de evenimente destul de cunoscute pe plan mondial. Voi evolua la final de martie la Ultra Musica Festival din Miami, cel mai mare festival de muzică electronică din SUA, care adună doar într-o seara 150-200 mii oameni. Apoi voi evolua la Tomorowland, în Belgia, toți artiștii de elită din sfera muzicii electronice vor fi acolo, iar concentrația de public este cam aceeași ca și în SUA. A State Of Trance – este turneul lui Armin în toată lumea. Din 12 evenimente, câte are programate pentru acest an, eu voi participa la patru.  

Țin cont de un stilist, mai ales în cazul acestor evenimente de mare anvergură, sau apelez la serviciile stiliștilor locali, în dependență de unde merg. Nu se merită să investești în persoane care ar merge mereu după tine. Asemenea festivaluri sau spectacole sunt transmise în toată lumea prin diverse surse: radio, TV, online și totul este foarte bine pus la punct. Există companii aparte care se ocupă de vizualuzările scenei de lumini, cu led-uri, video și teatrul de pe scenă, vocile live… e o echipă extraordinară de ingineri și tehnicieni, e ca un band la un nivel electronic și foarte avansat. Muzica Electronică a luat locul muzicii pop după 2010, adună stadioane în toată lumea. La noi e mai greu să strângi atâta lume, pentru că avem ușor un alt specific. Mă bucur că sunt încercări demne de toată admirația.

Foto: Ellene Mocrii

Mulțumim LAZY Cafe pentru găzduirea interviului

lazyAdresă: Bd. Renașterii Naționale 12, vis-a-vis Circ


Telefon: 0605 77 745

 

 

 

 

Distribuie articolul: