Andrei Porubin este omul care s-a îndrăgostit firesc, s-a căsătorit spontan, dar asumat; a trăit zbuciumat de minunat o jumătate de veac și declară că femeia îl inspiră în toate, mai cu seama în calitățile-i metaforizate. Jurnalist radio şi TV, actor, show-man – Andrei Porubin este plin de idei, forfotește de emoție și se topește de bucuria dragostei ce-i domnește în familie. Am stat la o fărâmă de vorbă cu Andrei Porubin, artist al poporului, despre cele 13 femei din viața lui. Aveți o definiție pentru femeie?
Atâția poeți, prozatori, compozitori, pictori celebri din toate timpurile au încercat să definească FEMEIA în creația lor și tot mai avem nevoie de definiții. Oare niciunul dintre ei să nu se fi apropiat de Adevăr?
Oricum, îmi plac mai multe formule întâlnite în literatură. Una din cele mai plastice am găsit-o la un mare amator al artei amorului – poetul antic roman Ovidiu, care menționa: „FEMEIA este asemeni unui lac cu apă limpede și liniștită, pe oglinda căruia plutesc nuferii, iar în adâncurile căruia mișună crocodilii!”. Cineva dintre contemporani a spus-o mult mai trivial, dar la fel de adevărat – „Femeia e același bărbat, numai că de 100 de ori mai bun!”.

Ce apreciați la o femeie?
TOTUL ceea ce-i subliniază calitățile și mai cu seamă firea ei de femeie. Mai apoi, felul și mai cu seamă talentul ei de  a-și transforma neajunsurile în calități! Femeia desăvârșită, oricum, rămâne a fi, bineînțeles, femeia-mamă!

Ce nu vă place să vedeți la o femeie?
Mă doare să văd o femeie care plânge de durere, o femeie disperată. Îmi displace femeia care e beată.

Ce femei v-au marcat de-a lungul anilor și prin ce?
Veșnicia căldurii sufletești și dragostea mamei, Vera.
Universul femeii-prieten, soție, sprijin, muză – calități ce le însumează soția mea, Ala.
Gingășia, feminitatea și iubirea fiicei, Sănduța.
Grija și povețele surorii mai mari, Valentina.
Poveștile bunicuței, Feodora.
Înțelepciunea și fidelitatea soacrei mele, Maria.
Deschiderea spre lume, pe care o datorez primei învățătoare, Maria Nirca.
Dragostea de cuvântul rostit altoit de învățătoarea de limbă maternă, Vera Sandu.
Opțiunea pentru tot ce este RADIO, spre care m-a ajutat să ajung, Victoria Tomuz.
Intangibila frumusețe emanată de Audrey Hepburn și Elizabeth Taylor.
Fatalitatea și talentul lui Dalida.
Nostalgia necuprinsă a sufletului traită de interpreta mea preferată – Cesaria Evora.

Cu soția cum a fost, dragoste la prima vedere sau…?
Nu, pentru că ne-am tot văzut cinci ani de-a rândul la universitate, unde am studiat în aceeași grupă la jurnalistică. Prietenia noastră studențească nu prorocea să devină cuplu familial, în virtutea mai multor factori. Dar s-a întâmplat să realizăm amândoi, după un an de la absolvirea facultății, că ar fi mai bine să fim împreună. A fost mult raționament în decizia pe care am luat-o ambii absolut spontan, dar destul de logic, fiind în stația Cinematorgraful „Gaudeamus”, în troleibuzul Nr. 3, întorcându-ne de la o petrecere unde am mers ca doi prieteni vechi. Cred că dragostea a urmat. Ceea ce ne unește astăzi, după aproape 28 de ani de căsnicie, e mai mult și mai frumos decât o simplă dragoste.

 

De prima dragoste vă mai amintiți?
Sigur. Cred că a fost mai mult o pasiune ce a condus la o stare de îndrăgostire. Eram student, îmi făceam stagiul de vară la un ziar raional, iar ea (cu mulți ani mai în vârstă) lucra acolo. Prima dragoste adevărată a venit ceva mai târziu și tot în perioada studenției. Dar, cine nu se îndrăgostește atunci?


De fapt, la ce sunt bune femeile?

Are Adrian Păunescu mai multe poezii la tema asta. Nu vreau să fiu banal, doar voi spune că femeile sunt bune exact la ceea la ce NU sunt buni bărbații!

Aveți o fiică, care e și ea deja femeie în toată firea, cu ea ce relație aveți?
O relație frumoasă. Am fost, suntem și, sper să rămânem și în continuare prieteni. Când Sanda era mică, iar apoi elevă, eu eram acela căruia îi destăinuia mai multe secrete școlărești. Am discutat cu ea orice temă, fără tabu-uri. Păstrăm această sinceritate și acum. Simt că ține la noi mult și ne iubește (pe mine, pe maică-sa și pe fratele ei Alexandru-Ioan, pentru care Sanda e mare autoritate).

Ce femei vă inspiră?
Cred că e vorba, mai degrabă, de niște calități, decât de femei concrete. Metafore generalizatoare ale femeii – frumusețea, profunzimea, feminitatea, mintea, facultățile culinare, enigma sufletească, autojertfirea, noblețea…

Cu ce ați compara o femeie?
Urmând logica unui banc, o femeie poate fi comparată doar… cu o altă femeie. Pentru că restul lucrurilor, ființelor sau însușirilor cu care se încearcă a compara o femeie – pălesc în fața individualității fiecărei femei luate în parte. Și apoi, un lucru UNIC poate fi comparat cu ceva?!

Sursa Foto: Arhiva Personală 

Distribuie articolul: