Aproape fiecare dintre noi a adunat de-a lungul vieții o întreagă istorie medicală. Ea cuprinde diverse informații despre evoluția sănătății personale. La fel, mulți dintre noi au căutat cel puțin odată, prin diverse cunoștințe, medici sau instituții medicale pentru investigații, fiind convinși că așa e cel mai sigur. Lumea modernă însă încearcă să găsească soluții eficiente și simple prin care întreg procesul medical să nu devină o povară, ci o modalitate de a ține la control sănătatea oamenilor.

Evoluția tehnologiilor informaționale a făcut să apară și în Moldova portaluri specializate, unde pacienții își pot ține un dosar electronic de sănătate (istoria medicală), iar medicii și instituțiile medicale să poată fi alese, de către aceștia, după criterii de performanță. iSaN, iMeD, iMeC – trei portaluri care vin să completeze acest gol. Ce reprezintă ele și cum funcționează practic, am încercat să aflăm de la Andrei Mecineanu, director al Platformei E-Sănătate.MD.

Domnule Mecineanu Platforma E-Sănătate.MD a lansat recent mai multe portaluri desinate pacienților, medicilor și instituțiilor medicale. Toate au denumiri mai puțin ordinare – iSaN, iMeD, iMeC. Ce înseamnă și care este rolul lor?
Dacă ați ști câte dezbateri au fost atunci când stabileam denumirile acestor produse. De fapt, totul este foarte simplu: „i” înseamnă că este un produs electronic. În continuare SaN vine de la sănătate, MeD – de la „medical doctor”, iar MeC – de la „medical center”. În final ne-am jucat doar cu caracterele literelor, așa încât să obținem un design cât mai reușit.
De fapt, aceste produse on-line oferă mai multe instrumente pacienților, medicilor și farmaciștilor, precum și instituțiilor din sănătate, care au rolul să înlăture barierele de comunicare. De asemenea, toate trei produse sunt concepute pentru a le ușura „viața” celor implicați în procesul medical și le oferă un suport mai mare în luarea deciziilor.

E-sanatate.md

Ce trebuie să facă pacienții pentru a fi beneficiar iSaN? Cu ce anume le va fi util acest portal?
Simplu. Trebuie doar să-și creeze un cont de utilizator. În ceea ce privește utilitatea dosarului electronic de sănătate, m-ați prins în situația în care sunt atâtea de spus… așa că mă voi limita să descriu doar niște funcționalități iSaN. Dar în campania de comunicare pe care intenționăm să o lansăm vom prezenta și discuta până în cele mai mici detalii toate aspectele. Dosarul electronic de sănătate iSaN oferă posibilitatea de a stoca într-un singur loc și într-o formă standardizată întreg istoricul medical, mai exact tot ce cuprinde acesta – simptome, diagnoze, tratamente, evoluția parametrilor fizici și vitali, investigații, alergii, vaccinări, etc. Odată ce aceste date există în format electronic pot fi realizate rapoarte, monitoring, sisteme de alerte și memento-uri, fișă medicală de urgență, etc. Astfel, dacă un pacient trebuie să ia un anume medicament, el setează frecvența și iSaN îl va informa atunci când este necesar să-l administreze, dar și faptul că a omis o priză. Alergia la o anumită substanță, inclusiv medicament, va fi trecută în alerte, astfel ca pacientul și medicul să fie mereu la curent cu statutul său alergic. Poate opta pentru includerea alergiei în fișa medicală de urgență, astfel ca în situațiile respective personalul medical să aibă un tablou deplin despre acesta. De aici vin și alte beneficii, precum mai puține erori comise de medici, timpul de discuție între pacient și doctor va fi mai mare, nu se pierde timp pe scris, căutare și descifrare a înscrierilor din cartela medicală pe suport de hârtie. Asta în cazul în care pacientul o are la el, deoarece în majoritatea cazurilor la fiecare spital sau policlinică există câte una la păstrare.

ISaN

Un know-how constă în faptul că pe lângă funcționalitățile standard, care reprezintă nucleul, am dezvoltat o serie de funcționalități care vin să faciliteze comunicarea între medic-pacient și pacient-instituție medicală. Atenționez, să o facă mai accesibilă și eficientă, nicidecum să o înlocuiască. Pe iSaN pacientul va putea crea o listă proprie de medici și instituții cu care să comunice și să facă schimb de date.

Dar mulți oameni sunt obișnuiți să-și țină istoriile medicale pe hârtie, să fie completate de către medici. Cum credeți că veți reuși să-i obișnuiți să-și completeze singuri dosarul on-line?
Aș dori să mă opresc la două aspecte. Primul, bicicleta a fost inventată și sunt cunoaștem foarte bine beneficiile utilizării ei, atât ca mijloc de transport, cât și pentru sănătate. Exact așa este și cu dosarul electronic de sănătate. Nu este cazul să căutăm și să demonstrăm beneficii, trebuie doar să le facem cunoscute. Și apoi, ferice de cel care are pe suport de hârtie întreg istoricul medical. Dosarul electronic de sănătate este centrat pe pacient. El îl deține, pentru că prin esență acestea sunt datele lui personale. El mai deține și cheia și tot el decide cui și cât îi permite să vadă din acest dosar. Pur și simplu nu este corect ca posesor al dosarului electronic de sănătate să fie altcineva decât pacientul. Vom avea situația când orice lucrător medical va putea prelucra date noastre personale, situație contrară legislației. iSaN are incorporate toate funcționalitățile necesare pentru a fi util nu doar pacientului, ci sistemului de sănătate în general.
Vor trebui pacienții să aibă anumite cunoștințe în domeniu ca să-și poată completa dosarul?
Dacă cineva poate utiliza serviciul de poștă electronică, atunci nu va avea dificultăți în a folosi dosarul electronic de sănătate. Vă dau un exemplu. În zilele noastre, pentru o femeie este foarte important să-și monitorizeze anumiți parametri fizici, cel mai des este vorba de greutate și înălțime. Simpla urcare pe cântar nu elimină toate întrebările. Pentru că trebuie, după cum știți, să raportezi masa la înălțime sau alți parametri pentru a avea un tablou obiectiv. Deci, este cazul formulelor și interpretărilor. Iată, iSaN are incorporată această funcționalitate. Orice femeie, care ține dietă și nu numai, va introduce greutatea și înălțimea, iar iSaN îi va calcula indicele masei corporale și îi va da și o interpretare valorii obținute. Datele se vor păstra, pot fi văzute în ordine cronologică, dar și aranjate în orice alt mod, cum ar fi rapoarte, diagrame și grafice, condiție care ar permite să se vadă tendințele și schimbările. Deci, beneficiile și utilitatea sunt evidente. Nu există nici dubii privind capacitatea de a face acest exercițiu.
În mod similar, orice mămică poate monitoriza dezvoltarea bebelușului său. Selectează parametrii, introduce datele cu o anumită regularitate și are un tablou deplin cum se dezvoltă copilul său.

ISaN

De unde vor putea fi accesate datele?
De oriunde și oricând, pentru că orice produs al Platformei E-Sănătate.MD este on-line. Ne-am asigurat și ca acestea să poată fi accesate și de pe orice dispozitiv – PC, laptop, tabletă sau telefonul mobil. În același timp, vreau să precizez că platforma E-Sănătate.MD întrunește toate condițiile necesare privind asigurarea securității și confidențialității datelor cu caracter personal. Această informație, până în cele mai mici detalii, este prezentată pe portalul fiecărui produs.

Ce informații despre medici vom găsi pe iMeD?
iMeD este un portal destinat medicilor și farmaciștilor. Dar de el se va putea folosi orice persoană interesată de sănătate, indiferent dacă are sau nu un cont iSaN. Oamenii pot accesa iMeD și căuta un medic în funcție de preferințe, dar și criterii obiective. Ei pot analiza informația și apoi lua o decizie. Cine are un cot iSaN poate face o cerere pentru a-l include în lista personală pe un anume doctor, care are cont deschis pe iMeD. După cum spuneam e mult mai simplu, obiectiv, iar în ultimă instanță și mai corect decât să suni pe la cunoștințe ca să alegi „în orb” un medic.
Aceasta este partea publică, într-o formulare mai sintetică. iMeD mai are și o parte privată, la care medicul va avea acces dacă, bineînțeles, va avea un cont de utilizator. Aici iMeD oferă o serie de instrumente medicului și farmacistului pentru sporirea eficacității și eficienței în activitatea lui profesională. La această etapă este funcțional modulul de comunicare cu pacienții. Noi însă dezvoltăm module care vin să sporească arsenalul medicului, precum o rețea de socializare profesională de tip închis, prescripția electronică, bibliotecă medicală on-line, agenda profesională ce va conține inclusiv programarea online a pacienților, etc.

IMeC

Ce le oferă portalul doctorilor care își vor deschide conturi?
Doar beneficii. Unele vizează sporirea eficienței în activitatea profesională. Altele se referă strict la promovarea medicilor și farmaciștilor. Este un lucru necesar, deoarece la acest capitol Moldova stă foarte prost, ceea ce creează senzația unei comunități medicale închise.

Instituțiile medicale vor avea și ele site-ul lor pe această platformă – iMeC. Care dintre ele se vor regăsi aici?
Orice instituție medicală sau farmaceutică poate fi prezentă pe iMeC, indiferent de tip sau apartenența la sectorul public sau privat. Acestea vor prezenta date privind specializările și profilurile, dacă este acreditată sau nu, deține un certificat de calitate, etc. Deci, informații ca pacienții să fie în situația să ia o decizie fundamentată și în același timp corectă.

IMeC

Ce beneficii vor avea instituțiile medicale care vor decide să se înregistreze pe acest portal?
Promovare, vizibilitate sporită pentru medici și pacienți, comunicare sigură și eficientă cu pacienții, dar și un feed-back din partea acestora pentru a putea să-și adapteze serviciile la cerințele pacienților.

Cum vor funcționa la modul practic? Sunt niște produse separate, vor interacționa între ele?
Da, sunt produse distincte, dar interacționează între ele. O funcționalitate poate începe pe un portal și se poate încheia pe altul. De exemplu, când un utilizator iSaN vrea să includă un medic sau o instituție medicală în lista sa, de pe iSaN nimerește pe iMeD sau iMeC. Acolo navighează, caută, analizează, face cererea, apoi revine pe iSaN și decide gradul de acces pentru cei selectați.
Desigur, aceste produse oferă un grad mult mai complex de interacțiune. Un pacient din raionul Briceni vine la Chișinău pentru o investigație în baza unei programări făcute on-line prin iMeC. După investigație nu este cazul să aștepte sau să revină a doua zi. Centrul de diagnostic, care are deschis cont pe iMeD, în momentul când are rezultatele investigației le poate transmite pe contul iSaN al pacientului. Ultimul, la rândul său, le poate prezenta medicului care a făcut îndreptarea pentru investigație, dar care are cont pe iMeD. Deci, se face totul online. Tot online medicul îi comunică pacientului că este cazul să se prezinte la o consultație pentru a-i definitiva diagnosticul și indica tratamentul. Pacientul face o programare online, i se stabilește diagnosticul și tratamentul, care vor fi incluse în dosarul electronic de sănătate. Medicul prescrie medicamentele, de asemenea utilizând rețeta electronică, iar pacientul le poate ridică de la orice farmacie din rețea. Suplimentar, iSaN îl anunță prin memento-uri când trebuie administrate medicamentele și când este următoarea vizită la medic.
Acestea sunt funcționalitățile de bază ale respectivelor produse. Sunt și vor fi în totalitate gratuite. În baza acestora planificăm să dezvoltăm alte și alte funcționalități.

E destul de întortocheat ceea ce povestiți dumneavoastră și e complicat să înțelegi din prima cum funcționează și interacționează aceste site-uri… Aveți un plan?
Întotdeauna există un plan. Vom lansa o campanie de comunicare și promovarea a Platformei E-Sănătate.MD, inclusiv iSaN, iMeD și iMeC. Vom discuta până în cele mai mici detalii despre orice funcționalitate. Totodată, aș dori să menționez că vom pune accent atât pe evidențierea beneficiilor cât și pe înțelegerea că este foarte simplu de utilizat.

Am căutat și am văzut că nu aveți un cont pe Facebook, deși acolo promovați produsele de pe Platforma E-Sănătate.MD. De ce?

Nu doar pe Facebook, dar și pe orice altă rețea de socializare. Nu am nici blog personal. Nu cred că voi utiliza aceste instrumente vreodată. Ține de modul meu de a fi. Dar Platforma E-Sănătate.MD e vizibilă pe rețea ca un tot întreg și chiar cu fiecare produs în parte. E un lucru firesc. Transparența, comunicarea și deschiderea ca și organizație este un lucru extrem de important pentru noi.

Cont personal

Pe iSaN o să vă deschideți cont?

Deja am făcut-o. Primele două conturi le-am făcut pentru copii mei. Acum le administrăm dosarele electronice de sănătate.

Pentru copii, dar pentru Dvs. personal?

Întrebările Dvs. sunt niște capcane ale sincerității. Între a fi sincer și a fi corect întotdeauna optez pentru a fi corect. A gestiona un dosar electronic de sănătate nu se rezumă doar la simpla creare a unui cont. E necesar să fie introduse date medicale, să fie utilizate funcționalitățile iSaN, astfel încât să se facă uz de beneficiile a tot ceea ce înseamnă dosarul electronic de sănătate. Nu am obiceiul să încep un lucru fără să-mi asum un angajament că îl voi face așa cum trebuie. După cum spuneam, acum completăm dosarele electronice de sănătate pentru copii. Imediat ce încheiem acest proces, în sensul introducerii retrospective a datelor, îmi voi crea propriul dosar.

Cum îi veți convinge pe oameni că au nevoie de un dosar electronic de sănătate?

Este necesar, util, eficient și mai aduce și o serie de beneficii pentru sănătate. Îi vom convinge explicându-le aceste lucruri. Pregătim lansarea unei campanii de informare, educare și comunicare pentru cele trei produse noi – iSaN, iMeD și iMeC.

Domnule Mecineanu, vă mulțumim pentru interviu.

Distribuie articolul: