La vârsta de 13 ani s-a îndrăgostit de hair style și make-up. Astăzi, dragostea lui îi aduce satisfacție spirituală, bani și realizări frumoase. Dacă vreo femeie ajunge pe scaunul din salonul lui Andrei Cocieru, neapărat iese cu un nou look și cu sufletul ușor ca pana. Or, tânărul stilist mai are și rolul de psiholog, astfel încât, pe lângă schimbările exterioare, lucrează și la cele spirituale. Andrei e un stilist de școală bună, cu experiență de 10 ani prin Londra, Kiev și Sankt-Petersburg . Cine alticineva ne poate vorbi mai mult despre femei, dacă nu un bărbat care le vede „goale-goluțe”, fără sumedenia de artificii, fără machiaj, de diferite vârste, cu diferite caractere, având diferite calități, defecte, gusturi și aspirații…

Andrei, meseria de stilist te face să analizezi și adesea să schimbi felul în care arata femeile. În ce măsură profesia ta este împlicată în viața personală?
– Chiar dacă știu să fac diferența, viața personală combinată cu cariera e o veșnică problemă. Ele și-au lăsat amprenta bine accentuată, deoarece este foarte greu să fii un bun specialist și un bun partener în același timp.
Atunci când ai de-a face cu arta trebuie să te implici cu sufletul, ca să poți da tot ce-i mai bun din tine, ca să creezi o operă de valoare. În cazul meu trebuie să trăiesc emoțiile fiecărui client, să-i simt personalitatea, ca să nu greșesc atunci le propun o schimbare a exteriorului.

Te-au exploatat vreodată iubitele tale în legătură cu profesia ta?
– Nu am fost exploatat. Chiar dacă mă implicam cumva, inițiativa venea din partea mea. Tot timpul mi-au plăcut femeile puternice, implicate în activități. Iar acest gen de femei au foarte mare grijă de ele, de modul cum arată, de îmbrăcăminte și coafură, pentru că se cunosc bine pe ele înseși, atât în interior, cât și la exterior.

Cred că iubitela tale au avut destule ocazii să ia lecții de la tine. Care sunt greșelile esențiale comise în general de femeile de la noi în materie de stil?
– Ținând cont de faptul că avem foarte multe fete frumoase, ele sunt deja foarte bine informate. Ar fi păcat să spun că fetele fac multe greșeli, dar totuși niște lucruri esențiale rămân neglijate.

În primul rînd, pentru ca părul să fie lung, trebuie să fie întâi de toate sănătos. A avea grijă de sănătatea părului e o necesitate stringentă, înaintea utilizării uscatorului.

O altă gafă comisă de o mare parte de femei este supraîncărcarea tenului. Machiajul se realizează în functie de circumstanțe. Fetele trebuie să știe să facă diferența între machiajul de zi, machiajul de seară și machiajul de ocazie și să nu poarte același machiaj pe întreaga durată a zilei. Aceeași observație o am și pentru vestimentație: trebuie să avem haine de club, de zi, de serviciu.

În anul 2012 cum ne machiem, cum ne coafăm și pe ce punem accentul?
– În anul 2012 sunt în vogă coafurile cu tapaj, voluminoase. Părul se poartă ondulat, natural, iar accentul se pune mai mult pe calitate. Părul drept deja se poartă în funcție de personalitate și structura naturală a podoabei capilare. O tendință mai nouă este coafura cu bucle rebele și mărunte de la rădăcini, chiar dacă această nouă orientare nu este încă atât de vizibilă.

Machiajul e personalizat și poate fi foarte diferit pentru fiecare persoană în parte, însă vă recomand să mizați pe verde, negru și auriu.

Ce îi lipsește azi unei femei?
– Credca femeii îi lipsește mai mult respect față de sine. Iată de ce aș recomanda tuturor doamnelor și în special domnișoarelor să se cultive continuu și să nu-și piardă timpul în zadar, să aprecieze fiecare zi și pe ele înseși. Fiecare fată trebuie să se dezvolte individual și să nu depindă emoțional sau financiar de cineva, fie de părinți, fie de iubit. Tot femeii îi lipsește calitatea de a ști exact ceea ce-și dorește.

În exteriorul unei femei ce îți atrage atenția cel mai mult?
– Atrag atenție în mod special la mers, la gesturi, la poziția spatelui și cum arată fața. Mai bine să ai o față curată, puțin accentuată cu creion sau rimel și un gloss pentru buze, decât să atragi atenția prin aplicarea unui machiaj neadecvat.

Cum apreciezi frivolitatea femeilor actuale?
– Zilnic văd tot felul de femei. În calitate de stilist, le privesc pe toate la fel. Sunt de părerea că fiecare are locul lui, că fiecare știe ce e mai bine pentru sine. Dacă o femeie frivolă se simte mai bine așa, n-are decât să continue. Oricum societatea are nevoie de toate tipurile de femei: accesibile, carieriste, de femei care își cresc copiii foarte bine. 

Care este idealul tău feminin?
– Femeia cu personalitate puternică si corp atletic, adică tonifiat și sănătos.

Te-ai îndrăgostit vreodată de vreuna din clientele tale?
– Da, am avut o asemenea experiență, cu toate că fata nu era chiar o clientă, ci o persoană căreia i-am oferit un look. Ea chiar mi-a plăcut, am apreciat-o ca personalitate și a urmat cafeaua.

Crezi că o femeie poate să fie în egală măsură o bună familistă și carieristă?
– Cred că femeia are mai multe bătăi de cap decât bărbatul, mai ales atunci când apare un copil, astfel încât rolul de mamă nu mai are echivalent pe lumea asta. E foarte greu să le îmbini pe ambele. Pe parcursul experienței mele am văzut multe exemple și asta m-a determinat să cred că o carieristă exemplară nu poate fi o familistă sau o mamă bună.

Prin ce te uimesc femeile?
– O dată am rămas foarte impresionat de o femeie care își repara mașina de una singură în plină stradă. Ele încearcă deja să ocupe locul bărbatului, chiar și în familie, devin directori, antreprenori, ingineri și asta nu e întotdeauna bine, deoarece mai apoi se plâng că totul rămâne pe umerii lor, ceea ce nu este departe de adevar.

Ai accepta ca viitoarea ta soție să cîștige mai mult decît tine?
– Mi-ar plăcea ca viitoarea mea soție să fie implicată în diferite proiecte, să aibă un regim de muncă calculat, să facă ce-i place, să nu lase timpul să treacă pe lângă ea. Dar să facă diferența între serviciu și casă, să educe copii la un nivel destul de bun, adică să fie echilibrată în toate celea. M-aș bucura dacă ar câștiga mult, dar nu mai mult decât mine.

Distribuie articolul: