Are 40 de ani și este căsătorită cu un medic, de aceea cunoaște totul despre examenele medicale pe care ar trebui să și le facă o femeie care e conștientă de prevenirea maladiei cancerului mamar. Pentru că împărtășește lumii cunoștințele sale, Andreea Marin dezvăluie, într-o nouă ediție a ciclului său de emisiuni, cum prevenim apariția acestei boli atât de răspândite în rândul femeilor.

„Cea mai frecventă formă de cancer, întâlnită în rândul femeilor din România, este cancerul la sân. Din nefericire, în fiecare an apar peste 6000 de cazuri noi și mă gândesc și la familiile acestor femei. Din păcate, boala nu alege. Din păcate, oricare dintre noi poate primi, într-o zi, un diagnostic precum acesta. Important este să-l aflăm la timp și, la fel de important, este ca în viața noastră de zi cu zi, să facem tot ce ne stă în putință, să trăim sănătos.

Un antecedent în familie ar trebui să ne facă mai atente. Totuși, 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân, nu au avut în familie un caz similar. Vestea bună este că poate fi tratat și chiar vindecat, dar pentru asta, trebuie descoperit la timp.

Ne putem autoexamina. 70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare, palpare. Dar este importantă și vizita periodică la medic, pentru controlarea stării de sănătate. Un stil de viață sănătos reduce considerabil riscul cancerului. Fă mișcare în fiecare zi, mănâncă fructe și legume fără chimicale, bea apă sau sucuri naturale și proaspete. Ferește-te de tot ceea ce se îndepărtează de natură.

Stabilește un program regulat de activități fizice, pentru menținerea greutății corporale sub control. Te va ajuta din multe puncte de vedere și te vei simți împăcată atunci când te vei privi în oglindă.

În anumite cazuri, cancerul la sân este total asimptomatic, ceea ce înseamnă că nu-ți dă semne de îngrijorare. E important să cunoști simptomele bolii, ca să te prezinți la un examen de specialitate în timp util, înainte de extinderea acesteia, crescând considerabil șansele de vindecare.

Printre simptome, cel mai des întâlnim următoarele: durerea prezentă la nivelul sânilor, dureri asociate nodulilor, care persistă și incomodează stilul de viață sau somnul, noduli dureroși, duri în zona axilei. Aceștia pot fi determinați prin palpare, prin autoexaminare. Există și modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, cu pori dilatați. Persistă și modificări ale conturului sânilor și dimensiunii acestora ori apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului. Un nodul nu este întotdeauna un semn al cancerului, dar nu trebuie ignorat.

Este normal ca sânul să sufere modificări pe parcursul vieții, dar mergeți la doctor, ca să vă confirme că acesta este cazul vostru. Fiți înțelepte: sănătatea voastră depinde, în mare parte, de voi.

Descoperit în stadiul 0 sau 1, cancerul la sân poate fi vindecat în proporție de 94 la sută. Cancerul mamar poate apărea la orice vârstă. Probabilitatea apariției acestuia la femeile de sub 40 de ani este mică, în timp ce probabilitatea crește odată cu vârsta femeii. Cum ar trebui, atunci, să avem grijă de noi?

Între 20 și 30 de ani, este bine să ne autoexaminăm sânii o dată pe lună, la duș, dar și să facem o ecografie anuală.  Între 40 și 50 de ani, se recomandă să ne autpexaminăm sânii o dată pe lună, să mergem la doctor pentru ecografia anuală și, o dată la 2 ani, este necesară și o mamografie, pentru un control amănunțit. După 50 de ani, frecvența cu care mergem la doctor, ar trebui să crească. Specialiștii indică o radiografie și o mamografie pe an. Ecografia e potrivită pentru femeia sub 35 de ani, pentru că țesutul glandular mamar este prea dens pentru a se putea obține rezultate elocvente. Mamografia e o radiografie specială a sânului, care ajută la detectarea cancerului prin raze X cu câțiva ani înainte de apariția unor semne. Acestea se fac doar la recomandarea medicului sau preventiv, în special după 40 de ani.

Este mult mai ușor să previi, decât să tratezi”, spune Andreea Marin, în una dintre ultimele ediții ale emisiunii „Prețuiește Viața”.

Distribuie articolul: