Mulți dintre noi i-au descoperit numele pentru prima oară după evoluția la Eurovision Song Contest 2015, selecția națională. Anastasia Ursu a purtat numele scenic Miss M și a cucert sute de mii de fani cu piesa „Lonely stranger”, care s-a clasat printre favorite, în marea finală. Activitatea sa artistică, însă, s-a fundamentat la Moscova, acolo unde continuă să muncească și în prezent. Noi am dezgolit-o pe Anastasia de secrete. E greu să pătrunzi în sufletului ei, pentru că lumina e orbitoare!

Cine sunt oamenii care i-au dăruit viață Anastasiei Ursu? De unde se trag rădăcinile tale?

Rădăcinile mele se trag din orașul Bălți. Acolo mi-am petrecut copilăria și adolescența. Părinții mei sunt artiști de circ. Tatăl meu este clovn, iar mama – gimnastă. Toată copilăria mi-am petrecut-o după culise. Ce timp frumos a fost: cu ceai și lapte condensat în hotelurile reci; mâini bandjate după o încercare nereușită de a «discuta» cu animalele dresate…

Când ai descoperit că muzica este ceea ce trebuie să faci în viață?

La 4 ani, am avut prima prestație la un festival de muzica populară. Țin minte bine repetițiile. Țin minte fiecare detaliu. Mi-a lăsat o amprentă în inimă acel concert. Mă simțeam stăpână pe scenă. Am moștenit atașamentul față de muzică și scenă prin laptele mamei.

foto: Arhiva Personaă

foto: Arhiva Personală

Cum a luat naștere proiectul Miss M și cine a inventat acest brand personal scenic? 

Miss M a apărut în 2012. A fost născocită inițial ca și un personaj pentru comics-uri de către oamenii din echipa mea creativă. Am lăsat oamenii să inventeze singuri continuare pentru M. Dar de fapt, „M” vine de la „mishka” – noțiune care, în limba rusă, ar însemna „Ursu” (numele de familie). În Rusia, sunt deseori sunt numită Miss Moldova. Comicsurile cu Miss M în rol pricipal vor apărea în curând!

Miss MCe lecții ai învățat în timpul participării tale la Eurovision Song Contest? Cum ai perceput rezultatele concursului?

În primul rând am învățat că lumea e plină de oameni buni. O zic pentru ca publicul să știe că Miss M n-are niciun „tătic” acolo, la Moscova, cu buzunarele pline de bani. La acest proiect lucrează tineri cu mare talent, entuziasmați de muzica mea, însă fără finanțare. Proiectul de la Eurovision necesita o investiție destul de mare. Pregăteam acest show la nivel european. Mai multe companii au refuzat să ne sponsorizeze, astfel că am fost nevoită să cerșesc bani pe rețele de socializare. Am rămas uimită de reacția lumii. Oamenii simpli au donat fiecare și cât a putut și le sunt foarte recunoscătoare pentru că au crezut într-un rezultat frumos și m-au susținut cu toată inima.

Rezultatele le-am văzut cu toții; după mine – un joc politic și doar atât. Nu are nimic în comun cu arta. A rămas în trecut această etapă. Nu mai vreau să-mi stric karma cu gânduri negative.

Care este povestea excepționalei tale ținute, pe care ai afișat-o în semifinală și marea finală a concursului?

Rochia a fost modelată și confecționată de către designerul emerit rus Ksenia Bohema. Ea a ales stofa Armani pentru realizarea ideii. Concretizez că rochia nu e de la Armani, precum informau unele canale mass-media.  Ksenia a lucrat mulți ani în calitate de stilistă la MTV și a lucrat asupra ținutelor mai multor staruri din showbizul rusesc. Actualmente, este deținătoarea brandului Bohema și, an de an, participa cu success la Russian Fashion Week.

Inspirația te vizitează des? Povestește-ne despre cum s-a născut emoționanta piesă Lonely Stanger și ce mesaj ai ținut să le transmiți fanilor tăi.

Inspirația e inspirație și mă vizitează când vrea ea, însă de obicei, se întâmplă când sunt pregătită spiritual, atunci când acumulez destulă informație, atunci când sunt gata să mă împărtășesc cu ea. „Lonely Stranger” mi-a venit în noaptea decesului actorului Robin Williams. Plângea totul în mine. Rolurile pe care le-a jucat în numeroasele filme m-au influențat mult, ba chiar și mi-au format atașamentul față de lumea înconjurătoare.

În momentul creației, mi-am adus aminte de romanul lui Herman Hesse – „Lupul de Stepă”, ba chiar am o frază în piesă: „Lupul de stepă este măduva lui”, ceea ce ar însemna că un om are mai multe personaje adunate în sine, atât pozitive, cât și negative, iar în anumite situații, el face alegerea. Robin Williams, rămânând singur și în depresie, a ales calea drogurilor și, până la urmă – suicidul.

Eu îmi îndemn fanii să nu cedeze în nicio situație grea din viață și să apeleze la tot ce au mai bun în suflet: la credință, la cei apropiați. Calea viciilor este foarte ușoară, dar să lupți, este cu mult mai greu. Până la urmă, lupta merită!

Cum a început cariera ta în Federația Rusă? Ce proiecte ai început să dezvolți acolo?

Viața mea nu s-a aflat mereu pe calea muzicii. Am trecut prin casting-uri și chiar și am semnat un contract cu «Mamma Mia». Trebuia, însă, să fac alegerea: ori scriu piese și evoluez pe scenă, ori aleg rampa teatrală, cu repetiții zilnice și 36 de spectacole lunare. Gândul că nu voi mai avea timp pentru muzica mea m-a speriat și am renunțat la contract.

foto: arhiva personală

foto: arhiva personală

Până în prezent, prietenesc cu actorii de la Stage Entertainment. Am lucrat сu ei împreună timp de 2 sezoane într-un program pentru copii, consacrat jubileului emisiunii «Povestea de seară» (Спокойной ночи, малыши). Prezentatorii programului au fost purcelușul Hriusha și iepurașul Stepashka. Am călătorit toată țara cu acest program: de la Tula,  Samara  și până la Vladivostok.

După 6 ani de pedagogie în ansamblul de copii «Neposedy», am hotărât să înființez o școală proprie de canto. Colectivul se numește «Copiii Mainstream». Deja au avut primul concert-spectacol de Revelion. Mulți dintre ei deja participă la diferite concursuri și festivaluri, câștigând locuri de frunte. Ei sunt principalii fani Miss M. Au urmărit cu toții prestația de la Eurovision pe internet. Îi iubesc foarte mult. Sunt atât de sinceri! Modul lor de a gândi este paradoxal, neordinar. Mai am de învățat multe de la ei.

Anastasia Ursu este o femeie excepțional de frumoasă. Ce taine ascunde frumusețea ta și cine se ocupă de imaginea ta scenică?

Mulțumesc. După criteriile pe care le am în cap, nu pot să mă consider frumoasă. Un make up bun, o coafură bună și : Na-ți-o! Frumusețe! Actualmente, orice femeie poate arăta bine. Contează să știi cum să-ți evidențiezi calitățile care te avantajează. În Moldova, de imaginea mea se ocupă Nicolai Zaiaț. La Moscova, am mai mulți stiliști – Tatiana Zavizon, Nadya Borisova ș.a. Însă orice artist trebuie să posede cunoștințe în domeniul make up-ului și cosmetologiei, pentru că nu în toate cazurile poți să-ți permiți să ai un stilist alături.

Cine sunt mentorii de la care ai învățat cele mai prețioase lecții ale vieții?

Cu siguranță am primit lecții mari de la părinții mei, deși n-au făcut-o intenționat. Viața lor a fost un exemplu pentru mine. Cel mai mare mentor, mă bucur că astăzi îmi este și prietenă, e șefa catedrei de Canto de estradă și Jazz la Academie, artistă emerită a Rusiei – Elena Kuzimina. Primii ani de studenție la Moscova au fost foarte grei pentru mine. Ea a fost cea care mi-a explicat regulile de viață pentru supraviețuirea în acel oraș. Îi mulțumesc mult pentru asta!

Ce calități trebuie să posede bărbatul care o va transforma pe Miss M în Missis M?

1. Barbă;

2. Costum negru;

3. Chitară în mâini.

foto: arhiva personală

foto: arhiva personală

Ce proiecte urmărești să realizezi în 2015 și cum te pot ajuta fanii în acest sens?

Voi lansa un program. E posibil să vin și la Chișinău cu acest concert. În iunie, organizez un workshop internațional pentru copii, care va avea loc în Elveția, în orașul Lugano. Timp de o săptămână, copiii din mai multe țări vor studia actorie, dans, canto, compoziție ș.a. cu oameni emeriți din domeniu, care au lucrat la Brodway, în New York. Intenționez să particip într-un show televizat. Cu siguranță voi avea nevoie de susținerea fanilor. Detalii, aflați mai tîrziu!