Concursul “PentruIE” continuă, la fel și exemplele demne de urmat din rândul colegelor noastre de echipă și a fetelor de la Biroul pentru Relații cu Diaspora. Astăzi veți admira cât de bine le stă în ii Anastasiei Popescu, reporter PentruEA și lui Nati Vozian, Consultant Național Programe Economice la BRD. Ele vă îndeamnă să purtați ie cu orice ocazie și să vă mândriți cu tradițiile frumoase ale neamului nostru. Când te-ai îndrăgostit de ie? Dragostea mai durează?

Nati Vozian: Pentru prima oara m-am îndrăgostit de ie la 20 de ani, atunci când am primit-o în dar de la scumpa mea mamă. De atunci ia a devenit pentru mine o cămaşă de suflet. O port şi astăzi cu mare drag.

   

Anastasia Popescu: Mereu am admirat iile, splendoarea lor, dar și minuțiozitatea cu care sunt confecționate. Dragostea este, totuși, de curând, atunci când am observat cât de reușit pot fi ele asortate nu numai cu piesele vestimentare caracteristice portului național, dar și cu cele pe care le purtăm zi de zi.

 

Ce tradiții îți amintești de la bunici, poate chiar le respecți până azi?

Nati Vozian: Bunica îmi povestea că în timpul războiului, ea împreună cu surorile ei brodau şi făceau prosoape. Pasiunea pentru brodat am moştenit-o de la ea. A fost o perioadă când am brodat în cruciuliţă tablouri, unele din care le-am făcut cadou oamenilor scumpi şi dragi mie.

   

Anastasia Popescu: Îmi place să brodez, dar nu am mai făcut-o de mult timp, e un lucru foarte migălos și care te consumă. Tocmai din acest motiv știu că, deși iile pot părea la prima vedere scumpe, ele își merită prețul, pentru că însumă în sine, multe nopți nedormite.

Cum se leagă patriotismul și tradițiile?

Nati Vozian: Cred ca tradiţiile educă şi transmit din generaţie în generaţie spiritul de patriotism.

  

Anastasia Popescu: Patriotismul și tradițiile nu pot exista separat. Doar dragostea de țară, valori naționale și tradiții poate alcătui adevăratul patriotism.

Când și unde îmbrăcați ia?

Anastasia Popescu: Îmbrac ia în orice zi hotărăsc eu că îmi doresc să o port, indiferent de unde voi merge.

  

Nati Vozian: Îmbrac ia când merg la serviciu, peste hotarele Moldovei şi chiar la o petrecere cu prietenii.

Ce port ai reîntoarce de pe timpul bunicilor nostre?

Anastasia Popescu: Îmi plac mult lucrurile rustice, la fel și hainele de pe timpul bunicilor noastre. Aș readuce în vogă elemente din portul pe care îl aveau ele. E imposibil să purtăm din nou ie și catrință și opinci, dar elemente naționale le putem introduce cu ușurință în ținutele noastre, cum ar fi: elementele din piele, motivele floristice, ia, de ce nu, un brâu și altele. Nimic nu poate fi mai frumos, decât întoarcerea la valorile naționale.

 

Nati Vozian: Aş reintroduce bondiţa, un detaliu vestimentar care poate fi asortat și purtat în diverse combinaţii, în acelaşi timp păstrând autenticitatea portului național.

Iile au fost oferite cu multă amabilitate de Casa Cristea. 

Distribuie articolul: