Ea este fata care vă aduce știrile la TV 8, alături de o echipă mare și harnică. E perseverentă și muncitoare și crede că anume aceste calități au ajutat-o mereu să crească și să exceleze în tot ce și-a propus să facă. Și-a spus nu o dată că renunță la jurnalism, mai ales în momentele dificile, însă a descoperit care este rețeta minune și ne-a împărtășit-o și nouă. Descoperiți-o și voi pe Anastasia Antoceanu.

Cum te-ai prezenta pentru lumea care abia te descoperă?

O fire calmă, deschisă, dornică să descopere alți oameni frumoși la chip și suflet. Îmi place ceea ce fac și cred că, astfel, pot schimba lumea spre bine.

Cum ai început să faci jurnalism? Ai avut momente când să spui că nu mai poți, nu mai dorești nimic, decât să nu mai faci asta?

Nu a fost un vis din copilărie sau un scop bine stabilit. A fost mai degrabă o provocare. Cum se spune, pofta vine mâncând. Cam așa a fost și în cazul meu. Am depus actele la jurnalism, în ultimul an de facultate m-am angajat și iată că până în prezent cu asta mă ocup. Momente dificile sigur că au fost multe… mai ales la început. Dar totul se învață pe parcurs, cu multă răbdare desigur. Au fost și clipe în care mă gândeam să mă reprofilez, să renunț, dar am descoperit soluția… concediul face minuni.

antoceanu 2

Care sunt atuurile unei prezentatoare de știri și ce crezi că te-a învățat pe tine această meserie?

antoceanu 6Recent am gustat din această experiență. Cred că e o responsabilitate mai mare atunci când ai ocazia să prezinți știrile. Deseori, oamenii nu conștientizează că în spatele unui jurnal de 30 de minute stau zeci de persoane care aleargă toată ziua pe teren. Astfel, măiestria unui prezentator este să cucerească atenția telespectatorilor, să fie convingător și să vândă produsul final. În caz contrar, tot efortul depus se duce pe apa sâmbetei. Nu aș putea numi o singură persoană care m-ar fi inspirat. Am încercat să iau câte puțin de la fiecare, am acceptat critica constructivă, iar verdictul să-l dea cei din fața micilor ecrane.

Poți fi știristă fără a fi jurnalistă și invers?

Oricine poate să învețe să citească un text de pe promter. Dar eu cred că munca de teren te formează ca jurnalist. Atunci când ești aproape de oameni, nu ai cum să dai greș. Câștigi credibilitate și simți fiecare știre pe care o citești.

antoceanu 4

Ce repere ai în domeniu, în țară sau peste hotare? Cine sunt mentorii de părerea cărora asculți mereu?

antoceanu 5Sincer vorbind, încerc să mă ascult pe mine însămi. Contează să fiu sigură că ceea ce fac e bine. Asta nu înseamnă că nu trag cu urechea la părerile altora, că nu accept sugestii. Dacă vorbim de știri, îmi place să analizez cum au abordat alții un subiect sau să mă întreb ce puteam face ca materialul meu să fie mai atractiv.

Cu ce ai asemăna jurnalismul din Republica Moldova, luat pe categorii, așa cum îți place ție?

Avem tot ce vrei, doar că mai puțin jurnalism de calitate. Piața media este inundată cu falsuri, iar problema este că o bună parte din consumatori nu au o cultură mediatică și se lasă manipulați. Eu mă bucur că am noroc să activez într-o instituție independentă. La finele zilei de muncă, pot să plec acasă cu inima împăcată.

Ce situații amuzante, penibile, deosebite ți-au fost date să le trăiești de-a lungul experienței?

Am avut situații de tot felul. E și firesc odată ce interacționezi zilnic cu diverși oameni. Deși deseori ai parte de unele momente mai puțin plăcute, ele se uită ușor. Mi se întipăresc istoriile de viață care inspiră, oamenii frumoși.

antoceanu 3

Cum te vezi peste 10 ani și crezi că atunci va mai fi nevoie de știriști?

Nu știu dacă peste zece ani voi activa în jurnalism. Așa cum nu știu ce altceva aș putea face. Sper însă până atunci să apară mai multe instituții media independente. Și da, cred că și în viitor vom avea nevoie de știriști, doar că într-un alt format, concept.

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: