Norocul a înzestrat-o cu simţul culorii, al simetriei, al formei, iar ea și-a creat cu anii propriul stil: bine lucrat, cu acurateţe și fără graniţe. Ana Sângereanu picta de mică și visa să apară pe micul ecran. Astăzi, este acolo și pictează pe chipul femeilor care știu să se iubească pe sine. Ana crede că numai așa te simți zilnic mai frumoasă şi mai puternică.

Ana, în ce culori te-ai descrie, sau cu ce linii?
Sunt o fire pe cât de misterioasă şi conservatoare, pe atât de ambiţiosă şi deschisă – eu chiar m-aş putea descrie în toate culorile curcubeului și l-aş mai completa cu o fâşie neagră. Poate sună cam obscur, dar îmi caracterizează perfect caracterul – eleganţa, puterea de seducţie şi profunzimea sentimentelor. Pot fi diferită într-o perioadă scurtă de timp – optimistă, vibrantă, intuitivă, dornică de aventuri şi distracţii, cu simţul umorului şi liberă în gândire – regăsesc aici şi albastrul, și verdele, și galbenul şi neapărat roşul – culoarea care mă învăluie atunci când privesc cu optimism înainte şi lupt cu ardoare pentru atingerea scopurilor propuse. Toate variază în funcţie de ceea ce „simt şi sunt” la moment. Liniile sau figurile geometrice nu ma reprezintă. Nici în machiaj nu accept liniile stricte, neretuşate.

Când ai descoperit make-up-ul, când ai realizat primul machiaj profesionist?
Mai întâi am cunoscut pictura. Desenez din şcoală şi acum o fac la cererea fetiţei mele. Am moştenit talentul de la mama. Şi machiajul l-am descoperit de mică, atunci când rămâneam de una singură acasă şi trusa mamei cu ruj şi rimel era toată la dispoziţie mea. Nu mă machiam doar pe mine, îmi încercam abilităţile pe colegele de şcoală, vecine, verișoare. Îmi plăceau transformările de chip, mă tenta orice schimbare. Fiind studentă, am început să fiu atrasă de multitudinea produselor cosmetice pe care le oferea piaţa în acea perioadă, iar când m-am angajat la televiziune, am descoperit că şi arta machiajului se află pe un loc de frunte în lista mea de dorinţe. Astfel visul meu a prins contur.

Primul machiaj remunerat a fost într-o primăvară, pe 1 aprilie. Am crezut că e o glumă organizată de „ai casei”, obişnuiți să ne facem farse, dar nu a fost. Țin minte machiajul realizat: la dorinţa clientei – un smokey în nuanţe de mov. Am trecut testul cu brio!

 

De unde pasiunea pentru televiziune? Face ea casă bună cu profesia de machioză?
Eram prin clasa a șaptea sau a opta când am fost întrebaţi, la una dintre lecţii, ce dorim să devenim în viaţă. Am răspuns cu tărie: „Prezentator TV!”. Am absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării şi am activat câţiva ani la un post TV din Chişinău. Colectivul tânăr şi vesel, dornic de a răsturna munţii îmi e bun prieten și acum.

Cred că anume abilităţile mele comunicaţionale, firea mea dinamică şi sociabilă m-au făcut să împac ușor televiziunea cu make-up-ul. Așa mi-am văzut împlinirea dorinţei – să împărtăşesc cu ceilalţi modul în care văd şi simt frumuseţea, cea a chipului şi cea a sufletului. Machiajul are tangenţe fructuoase cu mass-media, și invers. Realizez diverse materiale şi articole despre machiaj, particip la un proiect televizat în calitate de make-up artist, vin cu sfaturi către toate cititoarele dornice de a fi mereu frumoase. Am împăcat două profesii între ele, le urmez pe amândouă şi sunt mulţumită de rezultat.

 

Care e lucrul prioritar pentru tine când realizezi un machiaj: dorinţa clientului sau potrivirea trăsăturilor cu dorinţa?
Machiajul este un aspect important şi se face ţinând cont de foarte multe detalii: trăsăturile feţei, textura pielii, culoarea ochilor şi a părului, şi, bineînţeles, de dorinţa clientei. E o combinație între ceea ce-şi doreşte clienta şi sfaturile make-up artistului în funcţie de ceea ce i se potriveşte. Cel mai important aspect este capacitatea meşterului de a înţelege preferinţele acesteia şi de a i le „transpune pe chip”. Rezultatul trebuie să fie unul magnific, machiajul realizat cu maximă precizie, însoţit de creativitate şi spontanietate este cel mai apreciat.

Poate machiajul să facă o femeie, care nu este o frumusețe clasică, să arate bine?
Da, cu siguranţă! Femeile au apelat dintotdeauna la mici trucuri pentru a-şi ascunde imperfecţiunile feţei şi pentru a-şi scoate în evidenţă atuurile. Machiajul poate face minuni, reuşind să transforme radical o femeie, din „răţuşca cea urâtă” , într-o „graţioasă lebădă”. Un make-up-er iscusit va „zări” imediat unde trebuie să dea cu pensula pentru un rezultat fascinant. Astfel, orice chip şters ori banal poate ajunge unul de divă, demnă de covorul roşu.

 

Cum funcţionează „Terapia Frumuseţii”, cum să o punem în practică?
Îmi place să văd machiajul ca o terapie prin frumos. Îl consider o incredibilă formă de răsfăţ pentru minte şi suflet şi cu acest mesaj încerc să ajung la inimile tuturor clientelor cu care colaborez, să le fac să înţeleagă că una dintre armele secrete ale femeii în cucerirea bărbatului a fost şi rămâne a fi machiajul. O femeie trebuie să fie asemenea unei capodopere în dezvoltare, mereu mai frumoasă, mai completă cu fiecare clipă din viaţă, căpătând formă prin fiecare mişcare, privire, vorbă, gând, emoţie. Încerc să cred că sunt şi un psiholog bun şi că am capacitatea de a ghici gândurile şi dorinţelor clientelor doar printr-un simplu schimb de replici.

Cum e cu iubirea de sine, te face acest lucru mai frumoasă?
„Iubirea de sine este cea mai bună modalitate de a fi iubită toată viaţa”, spunea Oscar Wilde. Am încredere în mine. Mă trezesc cu ideea că doar eu îmi pot face viaţa mai frumoasă, mă îmbrac cu gânduri pozitive, creative, abundente şi încerc să nu fac compromisuri cu mine şi cu viaţa mea – niciodată. O femeie trebuie să-şi repete zilnic: sunt cea mai frumoasă, puternică, bogată, iubită.

 

În viaţa personală, eşti împlinită?
Mă simt împlinită. Am un soţ iubitor care mă susţine în toate, am o fetiţă frumoasă şi deşteaptă, am părinţi, surori cu care mă înţeleg de minune, multe rude, prieteni, toţi veseli şi binevoitori. Am un job îndrăgit, diverse activităţi, proiecte inedite şi planuri mari ce ţin de viitor. Fac exact ceea ce-mi place, ceea ce mi-am dorit și dacă trăiesc din plin – o viață îmi va fi de-ajuns.

Ce le-ai spune potenţialelor tale cliente, cititoarele noastre, despre tatuajul cosmetic?
Acesta a apărut din dorinţa fiecărei femei de a scăpa de corvoada make-up-ului zilnic. Eu nu împărtăşesc aceeaşi opinie. Precum am mai spus, nu-mi plac liniile stricte, graniţele, nu sunt adepta frumuseţii artificiale, prezentată prin tatuaje, dar nici nu o condamn. Accept această idee doar dacă este unica soluţie în rezolvarea unei probleme estetice.

 

Calificări, premii, concursuri, master-class-uri… cât sunt de necesare unui artist?
Foarte necesare. În fiecare an încerc să merg la cel puţin trei-patru şedinţe de master class prezentate de diverşi meșteri în domeniu, de la ei ai mereu multe de învăţat. Faci cunoştinţă cu noile produse cosmetice şi de make-up profesionale apărute între timp, mai „furi” câte ceva din tehnicile europene, devii mai familiarizat cu bucătăria frumuseţii.

Unde te vezi peste vreo zece ani? Ce faci?
Nu ştiu cât de departe voi ajunge. Cert este că voi fi în ţară şi voi face acelaşi lucru – voi aduce frumuseţea pe chipul femeilor. Vreau să mă ştiu sănătoasă, pe mine şi pe apropiaţii mei, plină de forţe şi de noi realizări.

Ana Sîngereanu este invitată în calitate de speaker pe 6 octombrie la Cel mai mare summit al femeilor din Moldova – Women’s Summit Moldova. În cadrul sesiunii sale, ea va vorbi despre secretele machiajului și de ce anume acesta este un accesoriu de neînlocuit, dar și despre atitudinea bărbatului față de femeia machiată.