Actriţă, model, dansatoare, profesoară de limba engleză, voluntară, studentă şi promotoare a tradiţiilor moldoveneşti – toate încap într-o tânăra de 23 de ani, care a reuşit să se facă remarcată la Beijing. Cea mai recentă realizare a Anei Ropot este rolul de prinţesă romană, jucat în filmul „Legenda Drumului Mătăsii”. Actriţa chinezilor în pustiul morţii

Datorită actvismului fără de care, spunea ea, nu poate şi nici nu vrea să trăiască, a reuşit să devină actriţă în filmul „Legenda Drumului Mătăsii”. În fiecare an participa la diverse concursuri organizate fie la universitate, fie chiar la nivel internaţional. Astfel, a ajuns să fie remarcată în China, devenind subiect de discuţie pentru presa de acolo.

Auzise de organizarea unui casting pentru un film, dar nicidecum nu avea intenţia să participe. Însă, una dintre profesoare a insistat. „Nu sunt actriţă şi nici nu aveam scopul de a merge. Ştiam că rolul e pentru o prinţesă romană care porneşte din Roma pe drumul mătăsii pentru a-şi încerca norocul, pentru că îşi pierduse averea şi vroia să recapete ceea ce-i aparţinea. M-am gândit că istoria prinţesei se aseamănă cu a mea. Am plecat şi eu la 18 ani de acasă ca să învăţ în China şi, ca şi ea, a trebuit să înfrunt toate greutăţile şi problemele singură”.

La casting au participat foarte multe fete cu aspect european, dar juriul a apreciat mai mult nivelul de vorbire a limbii chineze, chiar dacă în film Ana a trebuit să vorbească şi în latină. Nu s-a gândit că va cuceri juriul, dar peste câteva zile a primit vestea că a fost acceptată şi că este aşteptată pe platoul de filmare.

„Toate femeile au sămânţă de actriţă, doar că unele o dezvoltă, altele nu. E ceva ce avem de la natură”, ne destăinuie Ana. Recunoaşte că au ajutat-o foarte mult frecventarea cursurilor de artă scenică încă fiind în Moldova. Fiind fiica unor jurnalişti, participând la mai multe emisiuni tv, fiind timp de 5 ani prezentatoare la radio, când învăţa la liceu mai era pasionată şi de regie. La 17 ani, a reuşit să realizeze propiile filme de scurt metraj cu care a participat la diverse concursuri, printre care se numără “Micul prinț” și “Neam-neam”. Ana spune că tot ce a făcut în Moldova, până a pleca în China, a ajutat-o foarte mult în obţinerea succesului, inclusiv şi a rolului în film, pentru că “nu te molipseşti de activism aflându-te peste hotare. Dacă eşti activ aici, în Moldova, eşti activ şi acolo”.
Filmul „Legenda Drumului Mătăsii” este o producţie chineză care a fost filmat timp de o lună şi jumătate în nord-vestul Chinei în provincia Xinjian, care mai este numită şi pustiul morţii. Lansarea filmului va fi la sfârşitul lunii septembrie la Beijing. De asemenea, se preconizează o premieră şi în Moldova.

Notorietatea unei moldovence la Beijing

Chiar din primul an de studii participase la un concurs organizat de universitatea sa pentru studenţii străini, reuşind să impresioneze vorbind limba chineză doar după jumătate de an de studiere şi prezentând tradiţiile noastre. Enigma care era Moldova pentru ei şi hora pe care au dansat-o, i-au adus Anei primul succes într-o ţară străină.

Cu un an mai târziu, a participat la Maratonul Internaţional al Prieteniei, unde a fost prima studentă străină care a ajuns la finiş. În 2008, a fost voluntară pentru jocurile Olimpice de la Beijing, reprezentând Moldova. În 2009, a câştigat prima coroana la concursul de frumuseţe şi intelegenţă Miss Fujian-Tulou, devenind ambasadorul cultural şi imaginea unei provincii din China.

Drumul succesului a continuat cu cel mai important concurs – Miss Univers China din 2010, organizat special pentru tinere străine stabilite în China, având ca scop descoperirea celei mai plăcute prezenţe feminine străine în China. „În prima etapă a competiţiei au participat foarte multe fete, iar după câteva selecţii am ajuns în finală 20 de fete. A fost destul de complicat, pentru că concursul a durat jumătate de an şi eram implicate în diverse evenimente culturale, eram voluntară şi participam la diverse evenimente de caritate”, povesteşte Ana Ropot.

Juriul a urmărit timp de jumătate de an cum se manifestă cele 20 de participante şi cât sunt de inteligente, nu doar frumoase. Într-un final, Ana a devenit câştigătoarea concursului Miss Laowai la Beijing, ceea ce i-a oferit şi mai multă notorietate în China, reuşind să fie din ce în ce mai des solicitată de televiziuni şi reviste renumite precum GlobalTimes pentru oferirea unor interviuri.

Voluntariat pentru chinezi

Primele acţiuni de caritate la care a participat Ana Ropot erau dedicate copiilor rămaşi orfani din urma ploilor din Sudul Chinei şi a cutremurului. Astfel, a contribuit împreună cu alţi străini la colectarea cărţilor şi a îmbrăcămintei pentru copii, într-un cuvânt, la rezolvarea problemelor chinezilor. A fost voluntară la un orfelinat pentru copiii cu deficienţe de vedere. „Am fost foarte uimită de un băieţel de 6 ani care, apropiindu-se, te lua de mână, ţi-o mirosea şi îţi spunea din ce ţară eşti originară. „La mine nu putea să ghicească, „ştiu că eşti de undeva din Europa, e aşa o amestecătură de mirosuri, parca eşti din toate ţările împreună”. Cred că parţial avea dreptate. Apoi i-am povestit despre ţara noastră, pentru că nimeni acolo nu ştie unde e Moldova”, spune Ana.

De asemenea, a mers la un spital unde erau trataţi pacienţii cu cancer mamar. Voluntară fiind,
„trebuia să pregătim ceva pentru ca să le înveselim. M-am gândit mult şi am decis să fac ceea ce faceam eu cu copii – trucuri magice. Am făcut câteva lecţii de magie, îmi cumpărasem costum şi un iepuraş care, în cazul necesităţii, aş putea să-l scot din pălărie. Şi am reuşit să readuc zâmbetul pe faţa acelor femei, triste, dar atât de optimiste”, povesteşte Ana Ropot.

Aspiraţii şi noi căutări

Îşi aminteşte unul din momentele când ajunse în China şi cum „timp de mai bine de o lună, nu-mi aranjasem hainele în dulap, scoteam hainele din bagaj le îmbrăcam, le spălam şi le puneam înapoi în bagaj. Eram gata în orice moment să o rup la fugă înapoi în Moldova. Credeam că, în cazul în care nu rezist, plec acasă”. Pe parcus, însă, a reuşit să se acomodeze şi să-şi continue studiile. Ba mai mult, din bursa pe care o primea de la facultate, a reuşit să călătorească în 30 de provincii din China.

Este absolventa facultăţii de managementul turismului, iar acum a dat la master la relaţii internaţionale. Astfel, Ana speră că va reuşi să creeze o punte de comunicare, schimb cultural dintre Moldova şi China.

După terminarea masterului, Ana Ropot spune că nu e sigură dacă va rămâne pentru totdeauna în China, la fel cum nu e sigură dacă va reveni în Moldova. „ Lumea e prea mare şi sunt lucruri pe care vreau să le cunosc. Sigur voi reveni şi în Moldova, dar sunt dispusă să accept orice propunere venită din orice ţară care mă va avantaja. Vom vedea unde putem creşte”, spune Ana Ropot.

Revine doar o dată în an în Moldova şi spune că în China îi lipseşte cerul, verdeaţa, păsările, natura din Moldova şi are mereu un dor de limba română… Şi totuşi, căutările continuă.

Distribuie articolul: