Va reveni la Chişinău în decembrie, exact în perioada în care suedezii vor savura tradiţionalul glogg (vin fiert). Ana Popenco însă îşi va lua rămas bun de la Stockholm şi de la tabieturile pe care şi le-a stabilit acolo în 3 ani. – Cum ai ajuns în Suedia – tu, care erai obişnuită cu confidenţele vedetelor din emisiunea ta? 

Am mai zis deja într-un interviu că viaţa a înflăcărat schimbări frumoase în ultimii ani: m-am căsătorit, am devenit mama lui Matei şi mi-am schimbat cuibul pentru o perioadă de 3 ani, locuind acum în Suedia.

În timpul acesta, n-am renunţat definitiv la meserie. Bine, nu am un job stabil de la 8 până la… cât trebuie, aşa cum era înainte. În schimb, am câteva colaborări cu reviste de la noi. Deocamdată, cel mai mult timp îl dedic familiei şi fiului meu.

 – Cum se descurcă o tânără mămică departe de sfaturile şi ajutorul bunicilor?

A fost complicat la început – la un moment dat, îmi era frică, dar am depăşit acest sentiment. Matei, fiul nostru, va face în octombie 2 ani. Nu inventez poveşti că sunt mega-ocupată şi încerc să-i acord cât mai multă atenţie, pentru că în prezent regimul meu depinde de regimul lui.

Odată cu naşterea lui am descoperit instictul matern şi acum îi înţeleg mai bine pe părinţii mei şi cât de mult contează să-ţi vezi copilul sănătos şi fericit. 

 – Ţările Scandinave sunt celebre prin mulţimea de facilităţi pe care le oferă femeilor la naştere. Tu unde ai născut? 

Am beneficiat de atenţie… dar a buneilor, pentru că am născut la Chişinău. Medicii mi-au interzis să zbor cu avionul şi când Matei avea 3 săptămâni am plecat în Suedia.

Într-adevăr, în Ţările Scandinave sunt foarte multe facilităţi. Spre exemplu, în Suedia femeile primesc în timpul concediului maternal 80% din salariul pe care l-au avut înainte de naştere. Această sumă este suficientă şi asigură un trai decent. 

 – Ar fi vreo tradiţie sau sărbătoare pe care ţi-ar plăcea să o preia moldovenii de la suedezi? 

Nu cred că e cazul să preluăm tradiţii străine, în momentul în care nu ne aparţin. În această ordine de idei, nu-mi imaginez cum un moldovean ar bea glogg suedez în perioada Crăciunului sau ar sărbatori ziua Santei Lucia sau Midsummmer (începutul sezonului cald, un fel de Sânziene).

Ca să îmbini o tradiţie străină e nevoie să amesteci şi naţionalităţile… Şi atunci, posibil ca peste vreo 20 de ani şi moldovenii să bea glogg suedez, considerând aceasta ca pe o tradiţie împrumutată. 

 – Ai deja experienţa vieţii de peste hotare. Cum crezi, care este cea mai mare diferenţă dintre Moldova şi Suedia? 

Cu toţii visăm să avem o ţară europeană. Însă e important să nu dispară această dorinţă şi într-o bună zi să renunţăm şi să emigrăm. În acelaşi timp, îmi displace misterul pe care îl aduce la noi Europa, ca şi cum doar noi suntem cu probleme. Fiecare ţară, de altfel ca şi fiecare om, îşi are soarta sa. E bine sa ne mândrim cu ţara în care ne-am născut. 

 – Când reveniţi la Chişinău?

Ne întoarcem acasă, la Chişinău, în decembrie şi până atunci vreau să profit din plin de şederea mea în Suedia. Vreau să mergem la câteva concerte şi să-i fac cât mai multe poze lui Matei.

Distribuie articolul: