EA.md a realizat o serie de materiale video despre viața femeilor din Republica Moldova. Ne-am propus să descoperim cum arată viața unei femei din oraș versus cea a uneia de la sat. Vom arată cum trăiesc 8 femei din țara noastră. Primele protagoniste sunt Ana Ciorici și Angela Sobol, ambele femei din afaceri.

Ana Ciorici și Angela Sobol sunt două femei de afaceri, care au un program încărcat, iar fiecare activitate este bine pusă la punct. Prima are un salon de frumusețe în Capitala țării, iar cealaltă a ales viața mai puțin tumultoasă – cea de la sat, acolo unde a pus pe roate o fabrică de producere a cerealelor. O zi de lucru începe dis-de-dimineață și cu multe bătăi de cap.

„Soțul este cel care mereu se trezește primul și ne pregătește micul dejun, pentru acest lucru îi mulțumesc foarte mult. Mâncăm, ne pregătim, Emilia cu tati merge la grădiniță. Eu aștept bona, îl înmân ei pe Teo și mă ocup de chestiile mele, răspund la emailuri sau dacă am programări merg la salon”, a precizat Ana Ciorici, proprietara salonului „Ana Ciorici”.

Dimineața nu iese nimeni din casă până nu mănâncă, trebuie de mâncat, indiferent că timpul este sau nu-i, mâncăm cu cerealele noastre, pentru că ne permit să economisim timp și să dormim mai mult dimineața. Doar turnăm lapte cald și știu sigur că ce pun în farfurie e sănătos și bun. Machiajului nu-i prea dau atenție, pentru că prefer, ca și produsele pe care le produc, să fie natural, fără chimie și coloranți. Și de aici tot câștig timp, pentru a face apeluri și discuții”, a adăugat Angela Sobol, antreprenoare și directoarea „Ronți”.

În momentul în care pornesc la serviciu știu foarte bine ce au de făcut pe parcursul zilei. Anei îi place să conducă și a recunoscut că datorită mașinii economisește timp.

Consider că femeile sunt mult mai atente și mult mai multifuncționale decât bărbații. La noi, mulți oameni conduc mașini scumpe, dar cultura și educația lasă de dorit. Accesul la informație este atât de mare și lumea oricum nu au scaune pentru copii. Niciodată nu am să înțeleg aceasta”, a spus Ana.

Angela nu și-a luat permisul de conducere și deocamdată este nevoită să apeleze la transportul public, dar arde de nerăbdare să fie la volanul unui automobil.

La serviciu petrec câteva ore, după care continuă întâlnirile și discuțiile cu autoritățile sau viitorii clienți. Cele două femei au recunoscut că este complicat să ai o afacere în Moldova, dar încearcă să se descurce.

„Este greu pentru că legile sunt destul de haotice la noi și se ca contrazic. Nu este ușor, dar nici imposibil. Dacă acorzi timp, poți să obții și acte și să deschizi ceva și să imporți, și să exporți, totul este posibil”, a subliniat Ana.

Nu pot să zic că a fost greu de lansat o afacere. A fost cu mai multe praguri, cu mai multe situații noi, care poate nu aveau răspunsuri nici anumite instanțe, care ar fi trebuit să mă ajute având un răspuns”, a zis Angela.

În momentul lansării afacerii au întâmpinat o serie de provocări. „Din perioada când eram însărcinată visam să am compania mea, decât să fiu angajată sau să stau acasă cu copilul. Am vrut să-mi asigur un viitor mai bun mie, familiei mele. Sunt o fire mai dinamică, o fire căreia nu îi place să stea mult locului și nu doresc să am un program 8 ore pe scaun să stau. Asta îmi asigură libertatea în acțiuni și să lucrez așa cum îmi place mie”, a precizat Angela.

Cele mai mari provocări pentru mine au fost atunci când am devenit mamă și trebuia totodată cumva să găsesc timp și să-mi organizez timpul, pentru ca să pot să reușesc și cu afacerea. Probabil primele luni, după ce am născut-o pe Emilia nu prea mi-a reușit, am avut nevoie de timp, de ceva luni ca să înțeleg că dacă vreau să reușesc acolo – am nevoie de ajutor”, a recunoscut Ana.

„O provocare a fost că în primii pași în afacere am fost împreună cu copilul, care la moment avea 3-4 luni. Împreună cu el mergeam și făceam documentele necesare. Mă bucur că încetișor am reușit și avem în spate avem o industrie cu o tehnologie pusă la punct”, a adăugat Angela.

Chiar dacă au un program plin, cele două au grijă și de sănătatea lor. Angela a recunoscut că activitatea zilnică este pentru ea o adevărată sală de forță. „Activitatea mea zilnică impune foarte multă mișcare, am de dus fulgi pe la magazine, am de descărcat, de încărcat, de dus la depozit ceea ce este un plus la lucrul pe care îl am, pentru că îmi permite în timpul lucrului să și monitorizez kilogramele în plus care nu am probleme. Plus, mâncatul sănătos și mersul pe jos cât mai mult. Dacă am posibilitatea, din punctul A până în B – merg pe jos”, a zis Sobol.

Însă, Anei îi place să se antreneze alături de un profesionist, care o poate ajuta să obțină performanțe mari.

„Pentru că degaj foarte multă energie negativă și pentru că obțin foarte multe rezultate, pentru că fac cardio și forță. Plus, la toate mă învăț să mă apăr, pentru orice eventualitate”, a spus Ciorici.

Femeile consideră că societatea noastră este plină de stereotipuri legate de femei. „În primul rând, lipsa femeii la conducere. Merg la diferite festivaluri, din experiență ce văd, pe scenă se urcă reprezentanții raionului, se urcă invitații de la Chișinău, se urcă cei mai importanți oameni, toți sunt bărbați. Unde-s femeile? Toți negociază, discută și sunt obișnuiți ca directorul să fie bărbat. Chiar discutând cu unul, cu altul. Haideți să facem legătura cu directorul. Mă consideră doar un manager, nu cred că aș putea conduce așa ceva. Aici e mână de bărbat”, consideră Angela.

Cea mai mare problemă vine din familie, de la soț. Mulți bărbați consideră că dacă ai o zi liberă și ai stat acasă te întreabă de ce nu ai făcut asta. Dacă mergi la serviciu. Știu multe fete care se confruntă cu problema că bărbații le zic: dar ce faci tu acolo important. Stai mai bine și crește copiii. Este foarte greu să fii femeie și să le reușești pe toate, mai ales în societatea noastră”, consideră Ana.

Nu cad pradă stereotipurilor din Moldova legate de femei și au recunoscut că partenerii de viață le susțin în orice inițiativă. „Eu le compătimesc pe femeile care nu au parte de susținere din partea partenerului de viață”, a spus femeia.

Este important să ai o persoană care te susține. Mulțumesc soțului că este înțelegător, deoarece ca să conduci o afacere și să mai ai un copil mic, să mai ai grijă și de casă, sunt foarte multe lucruri care nu prea le reușesc și nu este totul chiar așa perfect. Câteodată mâncare nu este gata seara și o pregătim împreună, câteodată suntem pe drumuri și mâncăm pe drumuri”, a adăugat sursa.

„Este foarte important că Pavel nu atrage atenția așa ca să fac carne, să gătesc. Fiecare mamă este cea mai bună pentru copilul ei, știi. Indiferent cum sunt lucrurile prin casă. Dar nu pierde timp să faci borș, mai bine joacă-te cu copilul”, a conchis Ana.

Ana Ciorici și Angela Sobol sunt sigure că există soluții pentru orice situație neprevăzută. „Sistemul acesta cu văzutul la față. dar de a cui ești, tare nu îmi place, fiindcă nu contează a cui ești, ci contează ce faci și ce lași în urma ta. Și tare mi-aș dori să dispară cumătrismul din Moldova”, a mai spus Angela.

Trebuie să faci ce crezi că trebuie să faci. Nu trebuie să te intereseze ce zicea lumea. Trebuie să faci ce ai de făcut. Sunt prea multe păreri împărțite și de aia eu nu am ținut niciodată să demonstrez ceva cuiva”, a conchis Ana.

Ziua se încheie acasă, în familie, unde iau cina și analizează planurile de viitor. „Indiferent că se află în sat sau oraș, eu cred că o femeie dacă își face treaba bine, dacă oferă locuri de muncă, dacă reușește să plătească la timp salariile, dacă aduce un produs sau un serviciu bun pentru comunitate, cred că merită să fie susținută și încurajată”.

Trebuie să fie hotărâtă și trebuie să te informezi foarte mult și să fii sigură că ceea ce vei face tu îți va aduce profit în ceva timp. Nu în ultimul rând – să depui foarte mult efort și să faci ceea ce îți place”.

Autor: Ana Sîrbu, jurnalist

Acest material a fost realizat cu suportul OPEN Media Hub în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.