Paradoxul moldovenesc este acela că, în timp ce moldovenii se gândesc cum să plece mai repede din ţară, străinii care ne vizitează se gândesc cum să mai rămână aici. Tim Schneider este un american venit din Washington prin intermediul “Corpului Păcii”. El predă engleza unor elevi din oraşul Ialoveni, iar între timp, nu se poate sătura să tot admire frumuseţile plaiului moldav. Cum e să trăieşti aici şi ce părere are despre femeile noastre, aflăm chiar de la el. 1. Cu ce te ocupi de fapt în Moldova?
Oficial, sunt voluntar în Corpul Păcii, predau engleza la un liceu din Ialoveni şi la un club al iubitorilor de limba Engleză care doresc să o cunoască mai bine. Pe lângă aceasta, mai sunt implicat într-o serie de proiecte pentru dezvoltare. Neoficial, am cea mai grozavă experienţă de viaţă aici, în Moldova. Lucrez la un scenariu despre Dacia cu un elev, am scris o carte pentru copii cu peste 100 de poezii şi am început o colecţie cu poveşti de-ale copiilor pe nume ” Oamenii strugurilor”. Ador să merg în diferite locuri din Moldova şi să fac poze. Moldovenii sunt cei mai sufletişti oameni pe care i-am întâlnit vreodată şi de aceea iubesc să petrec cât mai mult timp cu studenţii mei şi cu alţi oameni minunaţi de aici.

2. Cum ţi se pare ţara noastră?
Dacă e să lăsăm la o parte sărăcia şi corupţia, cred că Moldova este învăluită de magie. Oamenii sunt prietenoşi, mâncarea e delicioasă, natura e minunată, credinţa e puternică, femeile sunt frumoase şi inteligente. Dar ceea ce mă uimeşte cel mai mult este accentul pe care îl puneţi pe familie şi pe găsirea echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională. 

3. Cum diferă femeile de aici de cele din America?
E atât de dificil să răspund. Femeile sunt minunate, oriunde te-ai duce. Eu am descoperit multe asemănări între ele. Atât femeile din Moldova cât şi cele din America iubesc să fie independente, puternice, spirituale, optimiste, dedicate familiei, dar şi cu o carieră de invidiat. Cât despre diferenţe, cred că femeile din Moldova iau pe umerii lor mai multe responsabilităţi fără să se plângă de asta.Văd femei care lucrează din greu la serviciu, apoi pleacă acasă şi au grijă de copii, pregătesc diverse bucate delicioase. La noi, rolurile nu sunt atât de pronunţate ca la voi. Mama- gazdă este o bucătăreasă excelentă şi lucrează foarte mult şi pe lângă casă. Atunci când mă ofer să o ajut la bucătărie, ea îmi spune că eu sunt bărbat, iar la ei bărbaţii nu fac asta.

5. Ce părere ai de femeile care se aranjează 2 ore înainte de a merge la piaţă?
Astfel de femei găseşti oriunde. Ele se respectă şi vor să arate bine. Se spune de obicei că aşa femei au un caracter superficial. Eu sunt cu mult mai interesat în caracterul unei femei decât în machiajul pe care îl poartă.

6. Ce părere ai de faptul că la noi elevii nu poartă uniforme?
Doar în şcolile private din SUA, elevii poartă uniforme. Cu toate acestea, aici am văzut unele haine total neadecvate pentru şcoală, cum ar fi: fuste prea scurte sau maiouri prea decoltate. Cred că fiecare şcoală ar trebui să aibă un dress code aparte. Dacă o fustă e prea scurtă, elevul trebuie să fie trimis acasă să-şi schimbe haina. De asemenea nu-mi plac unele slogane de pe maiouri care îţi spun “Sunt a ta”.

 

7. Cât de deştepte îţi par moldovencele?
Nu cred că aş da greş dacă aş spune că femeile din Moldova sunt geniale. Cunosc cel puţin două limbi şi toţi studenţii mei sârguincioşi sunt în mare parte, fete. Am auzit că aici se spune că băieţii ar fi mai deştepţi şi că fetele ar trebui să se gândească mai mult la măritat. Acest accent puternic pus pe măritiş în Moldova creează competiţie între femei şi dezvoltă idea că o femeie este mai deşteaptă dacă are success în măritiş.

8. Cât de gustos gătesc moldovencele?
Mama-gazdă e campioana mea! Am fost invitat la mai multe mese şi cuvântul “wow” ar descrie prea puţin bucatele. Iubesc atât de mult tradiţia moldovenilor de a găti. Ce am mai observat e că moldovenii gătesc cam toţi aceleaşi bucate. Când îi întreb de ce nu folosesc şi broccoli sau spanac, primesc acelaşi răspuns: “Noi pur şi simplu nu folosim”

 

9. Ţi-ai găsit vreo iubită aici?
Nu…încă. Sunt foarte dedicat elevilor mei şi nu prea am timp pentru romantism. De asemenea, cred că Dumnezeu are un plan pentru mine şi când îmi va da femeia potrivită, o voi cunoaşte cu siguranţă.

10. Ce nu-ţi place la femeile din Moldova?
Moldovencele sunt geniale, capabile, amuzante, şi FRUMOASE.Cum poate să existe ceva care să nu-mi placă? Mai sunt câteva femei în vârstă care îmi par nespus de insistente şi nesuferite, întrebându-mă mereu când mă însor, dar eu întorc capul şi merg înainte spre şcoală.

 

11. Cum cucereşte de obicei un American femeile?
O relaţie sănătoasă în SUA se bazează pe respect comun. La fel ca şi în Moldova, ne întâlnim, ne placem, ne facem planuri pentru viitor. Probabil eu sunt prea atras de femei puternice şi independente, de aceea încă nu am găsit una pentru mine. De obicei, femeile puternice sunt mai interesate în carieră decât în familie.

12. Ce mesaj ai pentru cititoare?
Voi sunteţi cărămizile care construiesc societatea şi cultura. Ca şi mame aveţi şansa să sădiţi în copii speranţa într-un viitor mai bun în Moldova. Atunci când copiii aud fiecare zi că ţara lor e coruptă şi rea, ajung şi ei să creadă în asta. Dacă sunt încurajaţi să gândească în termeni mari, ei vor fi capabili de lucruri măreţe. Moldova e o ţară minunată. Ajutaţi-vă copii să vadă asta. Încurajaţi-I să păstreze străzile curate, să ia atitudine politică şi să facă ei schimbările de care au nevoie.

Photo: facebook.com