Pe când era profesor la liceu, câștiga admirația tuturor elevilor săi cu melodii interpretate la ghitară. Apoi, a devenit ambasador și a surprins întreaga comunitate de pe internet cu o piesă de iarnă, în spiritul Crăciunului, care a cucerit femeile și a fost virală timp de câteva zile pe facebook. Proaspăt însurat, am vrut să-l vedem pe Ambasadorul Victor Guzun în cuplu cu soția sa, și să aflăm dacă nu cumva a căzut și ea pradă carismei muzicale a soțului ei. Din 2010 aţi fost numit ambasador în Estonia. Cum arată astăzi relaţiile moldo-estoniene?
Relaţiile moldo-estone sunt foarte bune şi în dezvoltare continuă. Asistăm la mărirea numărului de contacte politice şi semnarea a mai multor acorduri bilaterale, majorarea cifrelor de afaceri, atât la import, cât şi la export. Sunt organizate mai multe vizite la nivel de experţi, contacte culturale, educaţionale sau administraţii publice locale.
Estonia este un suporter ferm în calea Republicii Moldova de integrare europeană la nivel politic şi în domeniul transferului experienţei relevante. În Estonia funcţionează unicul Centru al Parteneriatului Estic, iar Republica Moldova este ţară prioritară pentru asistenţă externă din partea Estoniei.

În virtutea funcţiei de diplomat, pentru dvs. raţiunea şi pragmatismul sunt la ordinea zilei. Totuşi, în viaţa de zi cu zi, în viaţa de familie sunteţi mai degrabă romantic sau pragmatic?
Consider că raţiunea şi pragmatismul de care vorbiţi îşi are loc atât la serviciu, cât şi în viaţa de familie. Nu sunt într-un mod aparte, în locuri aparte.
Reacţionez şi acţionez întotdeauna în funcţie de situaţie, în momente particulare şi nu am clişee de comportament de care mă conduc. Viaţa e prea complexă pentru a fi privită unidirecţional!

Dnă Guzun, înainte de căsătorie şi de a pleca alături de soţul dvs. în Estonia, în ce domeniu ați activat la Chișinău?
Să începem cu faptul că am studiat la Facultatea de Jurnalism şi tot aici am făcut şi masteratul, în Comunicare Publică. Iar aşa cum această facultate pur şi simplu nu îţi permite să stai locului, am mers, din anul I, să-mi văd realizată marea dorinţă (apărută pe la vârsta de 10 ani): radio-ul.
Iniţial am lucrat în calitate de redactor şi prezentator de emisiuni, pentru ca după aceea să păşesc în emisie directă, în postura de DJ. Apropo, în calitatea mea de mare iubitor de soare, am decis că la radio sa fiu Viorica Sorescu.
Era însă necesară şi explorarea domeniului pe care îl studiam – util şi interesant deopotrivă. Asa că, pentru o perioadă, am făcut Relaţii Publice şi Publicitate în Departamentul de Marketing al unei bănci comerciale. Apoi am revenit în radio.

Cum v-aţi cunoscut soţul şi când aţi simţit că este persoana care vreți să vă fie alături?
Întrucât soţul meu este cel mai responsabil de toate, iar asta cu precădere graţie muzicii, a iniţiativei sale şi, desigur, planului său de cucerire, dânsul v-ar spune mai multe despre astea.
Eu însă vă pot vorbi despre faptul că, în timp ce eram DJ la radio, într-o bună şi frumoasă zi, am aflat că, de la un timp încoace, sunt ascultată de un respectabil Domn Guzun. Conform spuselor sale, o vreme m-a ascultat şi m-a şi „spionat” prin intermediul camerelor web din studio. Apoi a trecut la planul de acţiuni. Rezultatul: am spus DA. Atunci am ştiut că am lângă mine persoana alături de care îmi doresc să fiu întreaga viaţă.

Excelenţă, d-le Guzun, cu toţii am remarcat pasiunea dvs. pentru muzică. Sunteţi deocamdată unicul dintre ambasadorii care cântă în public. Aţi folosit vreodată această pasiune cu scopul de a cuceri o femeie?
Da, am o pasiune pentru muzică, venită din protest faţă de o notă mică obţinută în şcoală la obiectul Muzica, şi, mai târziu, din spirit de competiţie cu un coleg de facultate. Apropo, ulterior l-am acceptat pe acel profesor de muzică în formaţia noastră.
Dacă soţia mea nu afirmă contratriul, probabil s-a lăsat cucerită şi de muzică.

Femeile îşi ştiu preţul, mai ales cele frumoase şi inteligente. Dnă Guzun, prin ce v-a cucerit viitorul soţ?
Dacă mi-aş propune să răspund în detalii la această întrebare, ar fi o adevarăta provocare. Multe de spus şi, luate împreună – tot insuficient. Sigur e că felul cum este soţul meu, cum gândeşte, cum acţionează şi, foarte important – cum mă face să mă simt, sau chiar să mă descopăr. Toate şi-au spus şi continuă să îşi spună cuvântul.
În familia noastră, regula de aur – să iubeşti şi să te iubeşti – funcţioneaza bidirecţional, în toată deplinătatea şi splendoarea sa.

Aţi renunţat la burlăcie în vara anului trecut. Cum aţi înţeles că a venit momentul şi aţi găsit-o pe Ea?
Adevărul este că acest moment nu oferă prea multe întrebări. La un moment dat, pur şi simplu simţi alături de cine doreşti să-ţi petreci restul vieţii şi este important să dai ascultare acelor sentimente.

În familia dvs, cine ia deciziile?
În familia noastră deciziile sunt adoptate în mod democratic, în baza argumentelor, dacă se impun. De obicei, cea mai bună idee este cea ce câştigă. Însă nu avem multe dezbateri, pentru că există prea multe asemănări în cea ce priveşte modalitatea de a vedea lucrurile.

Viața în cuplu se bazează pe anumite valori. Dna Guzun, care este rețeta fericirii a cuplului vostru?
Formula fericirii noastre este unică: V+V=W. Victor +Viorica = Un Tot Întreg. Acest Tot întreg s-a născut şi creşte motivat fiind de dragoste, respect, înţelegere, valori şi interese comune, dorinţa de a fi împreună.

Spuneaţi într-un interviu că uneori munciţi şi în weekend. Excelenţă, d-le Guzun, cum reuşiţi totuşi să îmbinaţi viaţa de familie cu activităţile şi responsabilităţile zilnice?
Activitatea unui ambasador nu se finalizează vineri la orele 17.00. În zilele de odihnă există o multitudine de evenimente şi acţiuni la care participăm, împreună sau separate.
Spre exemplu, în acest weekend, eu voi participa la activităţile diasporei noastre, iar soţia mea va fi în juriu la Festivalul Francofoniei, organizat de câteva Ambasade. Diplomaţia impune un astfel mod de activitate şi, odată acceptat, este uşor de îndeplinit.

Dnă Guzun, de curând aţi organizat un eveniment cultural la o Şcoală culinară în Tallin. Puteți să ne povestiți mai multe?
Pentru că avem tradiţii atât de frumoase si pentru că gătim atât de gustos, am organizat, în premieră la Tallinn, un eveniment de prezentare a bucătăriei noastre tradiţionale. Ne-am dorit ca soţiile ambasadorilor acreditaţi la Tallinn, care reprezintă alte ţări şi alte culturi, să vadă cum se prepară zeama, mămăliga, scrobul sau mujdeiul.
De aceea le-am şi invitat la Şcoala Culinară din Tallin, am pregatit o atmosferă în stilul nostru naţional, cu elemente definitorii, cu muzică populară, le-am spus „Bun venit în Republica Moldova” şi am dat start procesului de gătire a bucatelor.
Doamnele erau foarte curioase şi active, se ofereau să mă ajute… îşi puneau întrebări despre cum se prepară tăiţeii pentru zeamă sau cum obţinem borşul acru, de exemplu. Le-am oferit și răspunsurile. Respectând fiece pas, am pregătit zeamă, mămăligă, jumări, scrob și desigur, mujdei. Am adăugat brânză de oi şi brânză de vaci amestecată cu smântână, plus vin roşu. Aşa cum am mai spus, a fost un eveniment frumos, cu participare şi mult suflet!

Se spune că „dragostea trece prin stomac”. Cât de des se regăsesc bucatele tradiţionale moldoveneşti în meniul gastronomic al familiei Guzun ?
Mâncarea noastră tradiţională face legea la bucătărie. Gătesc ori de câte ori am ocazia şi o fac cu cea mai mare plăcere. Iar asta, şi pentru că o gospodină are mult spor atunci când rezultatul dedicaţiei sale este just apreciat.
Pe de altă parte, dovadă a pasiunii mele pentru gătit a fost şi evenimentul despre care tocmai v-am vorbit.

Excelenţă, ce apreciaţi cel mai mult la o femeie ?
Apreciez frumuseţea, inteligenţa, feminitatea, corectitudinea, capacitatea de a se dezvolta continuu, perseverenţa, rafinamentul… şi arta de a nu întârzia.

Dnă Guzun, cum se schimbă viaţa când devii soţie de Ambasador? La ce renunţi şi la ce trebuie să te conformezi?
Viaţa se schimbă din clipa în care ce îţi uneşti destinul cu omul pe care îl iubeşti. Te dedici lui în egală măsură, începi să priveşti uşor diferit o serie de lucruri sau evenimente – şi asta e de bine – şi, categoric, capeţi acea împlinire care vine doar odată cu sufletul-pereche. Asta înseamnă fericire. Asta înseamnă să devii soţie.
Şi mai înseamnă să îi fii alături soţului tău în tot ce gândeşte şi face. Iar aşa cum Domnul Ambasador îţi exercită mandatul într-o altă ţară decât acasă, acasă a devenit Estonia. Uneori, e un pic prea departe de familie, mai ales când vrei să o îmbrăţişezi pe mama, vrei să mai stai la glume cu tata, vrei sa şuşoteşti despre ceva aparte cu surioara sau vrei sa râzi, cu toţi împreună, de şotiile făcute de căţeluşii noştri. Oamenii dragi, prietenii poate ar fi la distanţa unui click, dar tare le mai duci dorul.
Apoi, pofta de emisie directă, în rol de DJ – cea mai frumoasă meserie din lume, tot în Moldova se alină cel mai bine. Totuşi, încerci să le împaci pe toate. Mai cu seamă din moment ce eşti încurajat să o faci. Aşa că încercăm să le împăcam pe toate.

Excelenţă, d-le Guzun, departe de casă, de ţară, ce vă lipseşte cel mai mult ?
Departe de casă îmi lipseşte familia mea numeroasă, prietenii şi colegii, o banală vizită la pieţele agricole colorate şi pline de fructe şi legume autohtone, câteva zile mai însorite şi mai lungi în perioada de iarnă, finalul căreia nu se mai vede. Suntem un colectiv foarte mic la Ambasadă şi totuşi încercăm să creăm o mică Moldova, aici.

Sărbătoarea de 8 Martie e privită diferită de către femei. În Occident, această sărbătoare nu e trecută cu roșu în calendar. Dna Guzun, dvs. ce părere aveți despre 8 Martie ?
Culoare oricărei sărbători îi oferim noi. Vrem – o marcăm, dacă ne place mai puţin – o declarăm drept zi obişnuită. Personal, văd ziua de 8 martie drept una care a reuşit să devină specială, pentru că vrea să aducă un omagiu Femeii.
Pentru reprezentantele sexului frumos care asteaptă această zi, şi multe dintre ele o aşteaptă, data de 8 martie îşi merită deplin statutul. E frumos când sunt răspândite, o dată în plus, acele mesaje calde şi primăvăratice, e atât de emoţionant când mămicile zâmbesc graţie darurilor confecţionate sau oferite de către copiii lor, e ceva aparte când vezi, în aceeaşi zi, prin oraş, atâţia bărbaţi cu flori pentru un suflet drag.
În aşa caz, de ce nu am avea cu o zi deosebită în plus în calendar? E frumos să mai fie o zi în care este celebrată feminitatea.
Calde felicitări doamnelor şi domnişoarelor care, în ziua de 8 Martie, sunt în sărbătoare!

Excelenţă, dvs ce mesaj aveţi pentru femeile şi mamele din Republica Moldova în această zi?
Consider că femeile şi mamele noastre merită doar cuvinte frumoase în oricare zi a anului. Le doresc ceea ce este cel mai important: să fie iubite, să păstreze frumosul şi să creeze o lume mai bună, să fie sănătoase şi să inspire bărbaţii de alături pentru aceleaşi valori.

D-le Guzun, pentru că sunteţi pasionat de muzică, vă rugăm, dacă e posibil să interpretaţi o piesă pentru soţia dvs, pentru mama dvs. care se află în ţară şi poate chiar pentru toate femeile din Moldova.
Sigur că da. Ca să fie mai uşor de accesat, găsiţi felicitarea mea muzicală aici:

Distribuie articolul: