Povestea Angelei Mutruc, Preşedinta Societăţii Moldovenilor din Germania nu se deosebeşte prea mult de cea a miilor de intelectuali care, dorind să scape de sărăcie, au plecat în altă ţară. Totuşi, Angela nu uită de unde a pornit şi de câţiva ani ajută copii orfani şi cu dizabilităţi din satul Vîsoca, raionul Soroca. Angela îşi aminteşte când s-a hotărât împreună cu familia să plece în Germania. „Am plecat în 1996. În acea perioadă era greu de trăit în Moldova, nu se plăteau salariile cu lunile. Eram nevoiţi să trăim din ceea ce primeam de la părinţi. Unica sursă financiară era bursa mea de doctorand pe care o primeam din România. Lucram ca profesoară de istorie la o şcoală din Chişinău deja al patrulea an după absolvirea facultăţii a Universităţii de Stat din Chişinău.

„Bursa soţului ne-a ajutat să evadăm din sărăcie”
„Pe atunci eram căsătorită şi fiul nostru avea cinci ani. Trăiam într-o cameră plină cu mucegai din căminul unei şcoli profesionale din Chişinău. Soţul meu, istoric de profesie, colaborator al Academiei de Ştiinţe, a primit o bursă din partea unei fundaţii germane, pentru a-şi continua teza de doctorat. Această bursă ne-a oferit posibilitatea să plecăm peste hotare.”

Angela Mutruc povesteşte că ajunsă în Germania, s-a înscris la facultatea de istorie a Universităţii Humboldt din Berlin pentru a-şi face doctoratul, dar din cauza lipsei banilor, nu a mai absolvit această instituţie. Venită într-o lume necunoscută, a căutat soluţii pentru a-şi câştiga existenţa. „La început am lucrat ca menajeră, chelneriţă, infirmieră, babysitter; aceste activităţi profesionale ne-au ajutat să supravieţuim în Germania”. Angela susţine că a durat foarte mult până s-a integrat aici. „Nu cunoşteam practic deloc limba germană şi a trebuit să treacă câţiva ani ca să o studiez foarte bine. Fiind rodul unui popor ospitalier, mi-a venit greu să mă acomodez pe aceste meleaguri. Nemţii au nişte calităţi foarte bune, sunt corecţi, punctuali, loiali statului. Dar mai au şi nişte caracteristici absolut străine nouă: sunt destul de distanţi şi reci, la prima vedere.

Viaţa te loveşte dur când nu te aştepţi
După ani de studiere a limbii germane şi de integrare socială, Angela a obţinut câteva specialităţi suplimentare, printre care cea de ghid turistic pentru Berlin şi Potsdam şi traducător pentru branşa economică. Se pare că viaţa îşi urma cursul spre bine pentru familia Mutruc. Între timp, soţul ei, Valeriu şi-a deschis propria afacere: o întreprindere de import a vinurilor din Republica Moldova. În 2007, acesta este ales Preşedinte al Societăţii Moldovenilor din Germania. „Din acest an, la iniţiativa soţului, a fost înfiinţată acţiunea de caritate: „O inimă pentru copiii din Republica Moldova”, acţiune ce îşi propune să ajute copiii de la Casa de copii orfani şi cu dizabilităţi din satul Vîsoca, raionul Soroca.

Dar se pare că soarta a lovit familia Mutruc atunci când totul părea că merge perfect. În 2008, soţul ei este diagnosticat cu cancer la intestin, boala fiind depistată într-un stadiu avansat. După trei ani, ea rămâne văduvă.

„Ajutând copiii din Moldova, nu uit unde îmi sunt rădăcinile”
Angela mărturiseşte că după moartea soţului, în memoria lui, a hotărât să continue această cauză nobilă. De mai mulţi ani, copiii din Vîsoca se bucură, în perioada sărbătorilor, de cadourile primite de la conaţionalilor noştri din Germania. „Încercăm să le facem viaţa mai frumoasă şi interesantă. Le trimitem de aici jucării, încălţăminte, îmbrăcăminte. În luna octombrie, cu suportul Societăţii Moldovenilor din Germania, Casa de copiii de la Vîsoca a fost vizitată de un medic logoped şi de un psihoterapeut din Germania, care i-au învăţat pe specialiştii de acolo cele mai noi metode de a lucra cu aceşti copii.

Angela Mutruc şi în acest an a adus dulciuri pentru copiii din Vîsoca. Comunitatea moldovenilor din Germania le-a comandat dulciuri, iar Moş Crăciun le-a împărţit aceste cadouri. „Făcând acest bine, nu uităm de unde am plecat. E bine în Germania, dar rădăcinile nostre sunt în Moldova”, explică cu nostalgie Preşedinta Societăţii Moldovenilor din Germania.

Distribuie articolul: