Încă o istorie revoltătoare a venit pe e-mailul redacției noastre. O nouă mămică povestește despre neglijența, dar și neprofesionalismul medicilor din țara noastră. A preferat să ofere bani în schimbul unor servicii de calitate. Mai multe detalii, aflați chiar de la EA, în cadrul campaniei #Cumamnăscut.


A fost prima naștere.

„Era ora 4 dimineața când m-a luat ambulanța și am mers la Spitalul Clinic Nr.1. Deja mi s-au rupt apele, dar contracții nu aveam. Pentru început, am trecut o formalitate (de unde sunt, vâsta, etc.), iar ulterior m-au dus în salon pentru a mă pregăti, dar și ca să altept contracțiile. La ora 9 dimineața s-au început ușor durerile. M-am chinuit așa până la ora 16, atunci când a venit șefa secției ca să mă vadă. Mi-a spus să urc pe „capră” ca să mă examineze. Și nu-mi erau destule durerile contracțiilor, că și ea m-a examinat în așa mod încât mă urcam pe pereți de durere. De fiecare dată îmi spunea să nu țip atât de tare. Mi-a dat 1/2 de pastilă, care, după spusele ei, avea să-mi provoace nașterea. Menționez că apele erau rupte, contracții erau, dar uterul nu se deschidea.”

Peste câteva ore – nicio schimbare.

„Șefa secției a venit din nou și mi-a dat încă o pastilă, dar – din nou fără prea mare folos. Apoi, a venit mama mea, care lucrează la „IMSP CNSPMU” și a început să întrebe „medicii”, care e situația și de ce nu sunt schimbări. La ora 21 mi s-a pus picurătoare și anestezie epidurală pentru a mă putea odihni și a prinde puteri. S-au adunat toți medicii Spitalului Nr.1 în jurul meu și toți propuneau versiuni diferite: cineva spunea să mai așteptăm, altul să mă ia la cezariană, altul că voi naște singură. Deja strigam să mă ia la cezariană doar să scap odată de durerile insuportabile pe care le aveam peste 12 ore. Medicul care mă supraveghea, însă era ocupat să răspundă la mesajele de pe telefon.”

„După o jumătate de oră de somn, cu ajutorul anesteziei, m-am trezit de la aceleași dureri. S-a adunat din nou tot „consiliul spitalului” și mi s-a făcut încă un control insuportabil de dureros. La ora 22:30 eram gata de naștere. Mi s-a spus să urc pe capră, dar să am grijă să nu mă așez, pentru că e capul copilului. Capra era prea înaltă, nimeni nu îmi oferea nici cel mai mic ajutor, asistentele se uitau la mine de parcă le eram datoare. Ei bine, m-am urcat încet, iar la ora 23 am născut un băiețel de 3,5 kg. Eram sleită de puteri. Mi l-au pus pe piept, dar nici măcar nu puteam ridica mâinile ca să-l cuprind, la care unul din medici imi spune: „Nu-l cuprinzi, nu?”. Apoi a venit anesteziologul, m-a felicitat și mi-a spus că îmi va face o anestezie totală pentru a-mi coase rupturile. La ora 2 noaptea m-am trezit și m-au dus în alt salon.”

În cea de-a doua zi a venit medicul care mă supraveghea. Mi-a spus să-i zic soțului să treacă pe la ea când va veni la maternitate. I-a sps că apele erau verzi, că naștereaa fost grea, etc. Mamei, însă i-au spus că apele îmi sunt curate și totul este bine. Au făcut asta pentru ca soțul să le dea bani – și… le-a dat.

„După trei zile, în care copilul meu a primit zi de zi antibiotice de care eu nu știam nimic, nici pentru ce sunt (în perioada următoare mi-au spus că el a înghițit apă la naștere). Am fost transferați în alt bloc, așa cum nu adăgam masă corporală. Acolo deja era mai cald decât la maternitate. Simțitor de cald, de parcă am venit de afară în casă. Acolo a fost mult mai bine, deși număram zilele până la externare. Tot acolo am întâlnit o infirmieră care m-a ajutat să scap de sânii întăriți de trei zile. Nu alăptam copilul, pentru că el nu putea mânca și totul a devenit și mai grav Îl hrăneam cu lapte praf, atât timp cât doamna îmi făcea masaj pentru a deschide canalele. Îmi cerea bani fără sfială, dar nu-mi pare rău deloc. Chiar îi sunt mulțumită și îi dădeam mai mult decât cerea. Pot să zic că prima naștere mi-a fost de învățătură. Sunt multe nuanțe de care nu am vorbit, dar sunt fericită că s-a terminat totul astfel și nu am rămas în blocul de naștere. Acolo era IAD!”

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la [email protected], iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Distribuie articolul: