Suntem obișnuiți de mici să ne numărăm alunițele, iar cei mai superstițioși întreabă chiar de mame sau bunici despre simbolistica lor. În tradiția populară, cei cu multe alunițe sunt considerați norocoși. Alţii afirmă că ele semnifică nişte „răscruc

„Știința` alunițelor

Știința care se ocupă cu studiul alunițelor are și un nume — moleozofia (din engleză, moleosophy). De fapt, este o formă de ghicit, asemenea ghicitului în palmă. Conform acestei „științe`, cele de formă rotundă ar semnifica bunătate, iar cele ovale zgârcenie. Sunt norocoşi cei care au alunițele de pe corp de culoare deschisă. Acele de culoare închisă indică multe obstacole care trebuie depășite pentru a atinge scopurile.

Alunițele vorbesc despre om

Poziţia alunițelor uneori ne incomodează, alteori scoate în evidență anumite părţi ale corpului. Pe lângă avantajul sau dezavantajul estetic, există și câteva superstiții legate de locul unde apar alunițele.
Astfel, alunițele de pe braţe semnifică că eşti o persoană politicoasă, cu o căsătorie fericită. Dacă o femeie are o aluniță lângă cot, ea va avea întotdeauna probleme legate de slujba ei.
La femei, alunița pe sânul drept e semn de lenevie, în schimb dacă este pe sânul stâng, arată că persoana este activă și știe ce își dorește în viață.
în sfârșit, despre oamenii cu alunițe pe spate se spune că nu sunt de încredere.
Dar dacă alunițele sunt și pe partea dreaptă, și pe cea stângă a pieptului, iar tâlcuirea lor tradițională se bate cap în cap? Dincolo de aceste mituri, există totuși o explicație realistă asupra acestor puncte de pe corpul nostru.

Știință pe-adevăratelea

Din din punct de vedere medical, alunița este o tumoare benignă care se dezvoltă prin înmulțirea unor celule ale pielii, numite melanocite. Acestea produc o substanță pigmentară închisă la culoare – melanina.
Ludmila Baleca, medic-dermatolog la Centrul de Sanătate „Dalila` din Chișinău, spune că acestea apar în primii trei ani de viață, apoi la pubertate și rareori după 30 de ani. De obicei, numărul lor scade după vârsta de 40-50 de ani.
Ea afirmă că nu e om să nu aibă alunițe pe corp. „Orice om prezintă un anumit risc de a face melanom, dar o serie de factori pot determina un risc sporit: expunerea la soare, numărul de alunițe de pe piele, tipul de piele, istoricul familial (cauza genetică)`, completează specialista.
Potrivit statisticilor, aproximativ unul din 10 pacienți diagnosticați cu melanom îl au pe cale genetică. Se pare că posibilitatea de a face un melanom este de două ori mai mare la cineva care a avut astfel de cazuri în familie decât la o persoană fără asemenea antecedente.

Când sunt alunițele periculoase?

Dermatologul explică că acele aluniţele care au apărut recent sau cele a căror formă s-a modificat în timp pot prezenta un semn al melanomului – cel mai periculos tip de cancer de piele.
Sunt periculoase aluniţele care sunt asimetrice. „Acele cu marginile neuniforme, cele cu mai multe culori sau aluniţele a căror culoare se schimbă în timp prezintă riscul de a fi aluniţe maligne,` avertizează medicul.
Culoarea unei alunițe normale este maro — iată de ce cele exagerat de negre, ca și cele albe sau roşii, ar trebui verificate la un specialist dermatolog. Dacă odată cu trecerea timpului aluniţele și-au mărit diametrul, atunci ele prezintă, la fel, un risc de melanom.

Care dintre ele nu sunt cancerigene?

Doctorul Ludmila Baleca spune că aluniţele care nu prezintă pericol au o structură uniformă, dimensiuni relativ mici şi o culoare maro închis. De asemenea, ele nu își schimbă mărimea, diametrul fiind până la 8 milimetri.
Femeile adulte pot avea până la 40 alunițe sunt inofensive. Totuşi, în anumite cazuri, unele aluniţe, în trecut inofensive, se pot transforma în formațiuni cancerigene. în acest caz iarăși se recomandă o vizită anuală la dermatolog.

Atenție la detalii

Medicul ne atrage atenția că dacă avem multe alunițe pe corp, e necesar ca să ne protejăm de soare și să ne aflăm sub supravegherea medicului. „Este foarte importantă prevenirea, pentru a evita evoluția unui cancer de piele. Evitarea expunerii la soare mai ales la orele amiezii (între 11 și 15) și a bronzării la solar, folosirea de loțiuni protectoare și a pălăriilor de soare sunt măsuri obligatorii de protecție`, precizează Ludmila Baleca.
O eroare majoră pe care care o pot face femeile este tratamentul cosmetic sau epilarea alunițelor în scop estetic. Este bine de știut că în zonele în care există păr pe alunițe, acesta trebuie tăiat cu foarfeca și nu epilat sau smuls. Ținând cont de aceste sfaturi, vă veți putea mâdri o viață întreagă cu alunițele voastre, care fac parte din farmecul unei femei.

Distribuie articolul: