Copiii care dețin cetățenie română vor primi alocații mai mari. Parlamentul României a votat, vineri, bugetul de stat pe anul 2019. Bugetul prevede și majorarea indemnizațiilor pentru copii, astfel: de la 84 la 150 de lei pentru copiii cu vârste curprinse între 2 și 18 ani și de la 200 la 300 de lei pentru copii cu vârsta de până la doi ani, scrie Agora.md. Majoarea va intra în vigoare de la 1 martie 2019.

Cu toate acestea, Guvernul susține că simpla adoptare a bugetului nu este suficientă pentru creșterea alocațiilor. Alocațiile de stat pentru copii sunt prevazăte în Legea 61/1993, și, ca atare, pentru majorarea alocațiilor de stat pentru copii este necesară modificarea acestei legi. Legea Bugetului stabilește doar bugete ale instituțiilor și nu drepturi persoanle.

Guvernul s-a angajat să opereze modificările respective prin Ordonanță de Urgență, astfel încât să poată deveni efective de la 1 martie 2019, scrie Hotnews.

Inițiativa creșterii alocațiilor a ost introdusă printr-un amendament susținut de PNL la Legea bugetului, aflată în dezbatere parlamentară.

„Avem o alocație de 84 de lei, asta înseamnă 2 lei pe zi. O bătaie de joc, o bătaie de joc pentru că în UE suntem pe ultimul loc.Nu aveți absolut nici o scuză să nu votați acest amendament. Majorarea alocației de la 84 la 150 de lei, iar pentru copiii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 lei. Votul d-voastra va fi înregistrat de români. Votați responsabil!”, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartău.

Amendamentul a fost adoptat cu ajutorul parlamentarilor UDMR, dar și cu altor şase aleși de la PSD și ALDE. Amendamentul a fost susținut cu 123 de voturi pentru, 119 împotrivă și o abținere.