Vă mai amintiți de trupa ”Zbînts”? Dar de Alla Donțu, cea care a clădit temelia acestei trupe? Aflați că actualmente, Alla este implicată mult în voluntariatul care se face la Chișinău și este producătoarea unei tinere interprete de la noi. Mai multe detalii despre activitatea curentă a ex-vocalistei ”Zbînts”, vedeți în interviul care urmează.

Care sunt cele trei cuvinte care vă caracterizează cel mai bine?

Reieșind, din spusele colegilor mei de la YouBeSC, acestea trei cuvinte ar fi: carismă, energie și tenacitate.

Știu că vă implicați în diverse proiecte, care sunt acestea?

Dacă e să vorbim despre activitătile mele de voluntariat de ultima oră, ar fi, spre exemplu, colaborarea mea cu „Inițiativa Pozitivă”, organizația care se ocupă de problemele oamenilor care trăiesc cu HIV în Republica Moldova. Deoarece interpreta DARA este Ambasadoarea Panglicii Roșii în R.M și face parte din echipa regională Red Ribbon pentru Asia Centrală si Europa de Est, eu ca și producător al ei, ca şi simplu cetaţean, susţin o mulţime de activităţi ce ţin de această problemă a societaţii. De exemplu, campanii în care mă implic cu o deosebită plăcere deja al treilea an la rând, cum ar fi: ,,Ziua comemorării oamenilor decedați de HIV” care se marchează anual, în a treia duminică a lunii mai, în întreaga lume şi, cu această ocazie, în R.M se organizează campania ,,Caravana Auto pentru viață”. De asemenea, ,,1 decembrie – Ziua Internațională de Combatere a HIV SIDA” precum și multe alte acţiuni de informare, de socializare și susţinere a oamenilor care trăiesc cu HIV.

De asemenea, în ultima vreme, reuşesc sa creez și o colaborare frumoasă cu, Centru Național de Mediu, care îşi asumă responsabilitatea pentru a-şi zice „o mişcare serioasă” în sensul prevenirii şi soluţionării unei probleme care ne priveşte pe fiecare în parte – poluarea apei. Proasta calitate a apelor afectează nemijlocit sănătatea noastră, aşa că Festivalul „Iubește-ți râul” mi se pare o acţiune ecologică necesară şi implicarea mea este necondiţionată.

Mai sunt și alte proiecte, unde, dacă e cazul, mă implic conştient, şi aş face un îndemn pentru fiecare cetaţean sau persoană publică în parte, să contribuie voluntar pentru cauzele pe care şi le alege, în domenii precum: ecologie, sănătate, binefacere. Eu mi-am făcut alegerea!

Sunteți gazda unor Festivaluri importante în Moldova, de când ați început colaborarea?   

Cu Festivalul Voluntarilor am o relație apropiată, deoarece mă implic încă de la a doua ediție a acestuia. Festivalul a crescut în ochii mei și odată cu mine.

Acum , ”voluntariatul” nu este un cuvînt neînţeles, despre care abia se auzea acum 10 ani. E modern a fi voluntar şi e o experienţă, o misiune dacă vreţi, pe care ne-o asumăm conştient. Bucuria mea este că resimt și implicarea mea personală pentru promovarea acestui înțeles în societatea noastră.

De asemenea, dacă e vorba despe festivaluri, e cazul să menţionez unul de ordin muzical – Rock Fest-ul „Musik is my drug”, pe care l-am organizat anul trecut. Vrem să-l organizăm o dată la 2 ani şi are drept scop implicarea tuturor muzicanţilor, artiştilor, pentru a spune „Da” unui mod sănătos de viaţă şi „Nu” drogurilor.

Cum încercați să vă păstrați viața privată de ochii jurnaliștilor?

Nu încerc. Eu am repulsie de la spam-ul informaţional, care, se pare că uneori e promovat ca şi fiind la modă. Mi se pare o iluzie falsă faptul că viaţa mea privată ar fi interesantă cuiva. Mă împart cu drag cu activitaţile pe care le întreprind, cu toţi pentru care o fac, mai mult decât atât, cred că demn de vizorul presei sunt acele acţiuni care au o încărcătură fie emoţională, motivaţională sau o experienţă din care poţi să inspiri sau să contemplezi cu adevărat.

În 2009, într-un interviu, ați afirmat că aveți un vis, cel de a deveni minstru al Culturii. Ce s-a întâmplat cu visul dvs?

Încă mai e la ordinea zilei acest vis! Zece ani încă nu au trecut …Nu pierd timpul şi mă pregătesc oarecum, experimentând zilnic şi studiind acest domeniu. Dar nu aduce ceasul cât aduce clipa, aşa că e devreme să spun ceva vis-a-vis de această dorinţă îndrazneață, marturisită cîndva. Vom trăi şi vom vedea.

Dacă totuși ați fi ministrul Culturii, ce ați face pentru tineri?

Consider că tinerii din Moldova care au tangenţe cu artele şi cultura în RM, au totul pentru a excela! Poate că ar trebui revăzute unele legi, strategii și politici culturale, dar, cu siguranță, asta se va întâmpla, deoarece globalizarea bate la uşă. Ceea ce mi-aș dori pentru ei, dar şi pentru mine, ar fi pacea și teren pentru manevre creative.

Ce faceți dvs în timpul liber?

Timp liber? Nu prea am, totuși când se întâmplă a fi, încerc să-l petrec în familie, cu prietenii sau să ascult muzică bună.

Ce nu vă place la femei?

Eu admir femeile şi îmi place la ele totul! Lumea femeilor este una miraculoasă şi complexă, iar femeia în sine este divină, măcar prin simplul fapt că este „dătătoare de viaţă, născătoare de prunci”. Până şi cele mai mici „stranietăţi”, cum se exprimă deseori bărbații, le conferă un şarm aparte. Se spune că femeile bârfesc, întârzie, şofează rău, etc. Însă, chiar dacă toate aceste stereotipuri nu sunt valabile pentru toate dintre noi, mie îmi vine să spun: Şi ce dacă?! Femeia este compusă din „acel ceva”, ce o face şi mai atractivă pentru bărbat, iar acele „mici defecte și stranietăţi” sunt, în sine, deseori nişte „decoraţiuni” atât de atractive. De ce iubim femeile? Răspunsul cel mai complex îl găsim la Mircea Cărtărescu.

La bărbați ce nu vă place?

Prostia. Pentru că prostia dezamăgeşte aşteptările mele în înțelesul meu personal despre bărbaţi, dar şi despre oameni, în general. În rest, lumea bărbaţilor conţine aceleaşi frământări şi căutări, ca şi a femeilor, doar că de pe partea cealaltă a monedei. Ador să descopăr şi să cunosc adevăraţii bărbaţi tătici, bunici, iubiţi, profesionişti, prieteni sau pur şi simplu oameni.

Citiți în prezent?

Momentan, citesc tot ce ține de literatura de specialitate: fie PR, fie management muzical sau vânzări. Însă, din literatura artistică, ar fi o carte pe care aș recomanda-o şi anume romanul ,,Plînsul lui Nietzsche” de Irving Stone, pentru că e o carte aparte pentru mine, pe care o recitesc periodic. Trebuie să recunosc că am o pasiune deosebită pentru poezie. Se spune că matematica e şi ea o metaforă în sine, şi pentru că mai puţin am excelat la această disciplină, sesc de cuviinţă să mă revanşez prin cuvinte. Printre poeții mei preferaţi ramâne, în continuare, Ana Blandiana.

Mai este vreo șansă ca trupa ,,Zbînts să reapară?

Hm, ce idee frumoasă!!! Chiar o voi discuta cu colegele mele Eugenia Caraghiaur și Diana Pervuşin, în una din zile, când ne vedem la birou. Dacă acest lucru se va întâmpla, să ştiţi că ideea v-a aparţinut!!!

Daniela Timofti, stagiară