Adevăr a semănat cel care a spus primul că medicul este al doilea, după Dumnezeu. Și mai mult ar fi avut dreptate dacă avea în vedere medicul ginecolog-obstetrician, adică specialistul care poate planifica apariția unei noi vieți și apoi o poate ajuta să vină pe lume. O reprezentantă a aceste profesii nobile este și medicul Aliona Dobrovolskaia. Activează în cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului și vorbește la imperativ despre orice subiect legat de sănătatea reproductivă a femeii, pentru care a muncit dintotdeauna. Ce am reușit să aflăm de la doamna medic, vedeți în interviul de mai jos.

Doamnă medic, povestiți-ne despre cum ați ales meseria de ginecolog obstetrician. Ați făcut din asta și o meserie de suflet?

Alegerea vocației mele probabil că a fost plăsmuită de Univers. A fost un noroc să urmăresc noblețea, sârguința, dăruirea de sine în profesia de medic a părinților mei, a bunicii mele, care cu o dragoste deosebită, grăbiți să-i susțină pe cei care au mai mare necesitate de ajutor, își uită de propriile necazuri. Profesia de medic obstetrician-ginecolog, după părerea mea, este una divină, pentru că devii părtașul unei taine de creație a unei noi vieți. Împarți lumina ochilor fericiți ai unei mame, care pentru prima dată se atinge de pruncul său nou-născut; diminuezi suferința unei femei în acele momente, când maladia ginecologică se acutizează. Iată de ce nu cred că o persoană care nu poate interacționa spiritual cu alții, nu poate avea meseria de medic.

Sunt interesate femeile noastre de sănătatea lor reproductivă? Cât de frecvent ar trebui să ne vizităm ginecologul?

Mă bucură mult faptul că femeile din Republica Moldova tot mai frecvent vin interesate de sănătatea lor, pentru planificarea familiei și anticiparea unor complicații nedorite, care ar putea apărea în perioada de sarcină sau pentru profilaxia anumitor maladii cronice pre-existente. Consultațiile profilactice ar trebui să aibă loc cel puțin o dată la jumătate de an. În cazul apariției unor semne de disconfort sau reținerea ciclului menstrual, ar fi bine ca medicul ginecolog să fie consultat imediat. La etapa primară de apariție a unor patologii, este mult mai ușor de evitat complicațiile.

Cum se protejează femeile din Republica Moldova de sarcinile nedorite? Sunt suficient de informate la acest capitol?

La această întrebare vă pot răspunde dual: există unele femei care sunt bine informate și își cunosc perfect organismul și reacția lui la contracepție, astfel este foarte ușor, pentru ele, să aleagă metoda personală, optimă, de contracepție. Altele, însă, nu sunt atât de bine informate la acest capitol, venind la medic pentru a întrerupe sarcina nedorită și numai la Centrul de Sănătate a Reproducerii află primar despre posibilitățile și tipurile de contracepție, ceea ce nu este acceptabil. Informația ar trebui să anticipeze complicațiile.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Interpreta Vera Brezhneva a devenit ambasadoare ONU pentru prevenirea HIV/SIDA. Cântăreața spunea că de cele mai multe ori, vinovați de BTS se fac soții, mulți dintre care vin de la câștiguri și își infectează soțiile. Se adeverește acest fenomen și în Republica Moldova?

Migrația populației și globalizarea au condus la o viteză mai mare de dezvoltare a riscurilor contactării maladiilor sexual transmisibile, însă doar pentru cei neinformați, care nu cunosc metodele de prevenirea acestor maladii. Nu consider corect să fie doar unul din parteneri învinovățit pentru ce se poate întâmpla. Un cuplu este combinația a două persoane, iată de ce ambii ar trebui să cunoască riscurile posibile ale infectării și în cazul dubiilor la acest subiect, să nu ezite a consulta un specialist în domeniu.

La Chișinău a avut loc în premieră „Marșul pentru viață” – un eveniment dedicat sensibilizării populației contra avorturilor. Ce opinie au ginecologii față de fenomenul avorturilor? Rata acestora continuă să fie ridicată?

Consider că tema avorturilor este una deschisă. În Republica Moldova, rata avorturilor este înaltă, cu tendința de micșorare a vârstei pacientelor în efectuarea primului avort. Acest lucru nu este îmbucurător nici pentru medici, care se confruntă cu evoluția nefavorabilă a unei sarcini sau chiar infertilitatea pacientelor; dar nici pentru femeia traumată în urma unui avort. Transparența presei și accesul la informație ar trebui să diminueze numărul avorturilor, însă ar fi bine să avem și o educație sexuală în familie, pentru ca adolescentele să cunoască riscurile apariției unei sarcini nedorite în particular.

Ați trăit experiențe în care părintele să vină la dumneavoastră cu fiica adolescentă, însărcinată? De ce părinții noștri se tem să facă educație sexuală la momentul potrivit? Cum se soluționează, de obicei, o astfel de problemă?

Da, am avut astfel de experiențe, când părinții, în cel mai întârziat moment, aflau despre sarcina fiicelor adolescente, când ajutorul putea veni doar în aspectul psiho-emoțional. Tinerii adesea nu realizează toată responsabilitatea unei noi vieți care apare în interiorul lor, din acest motiv, consider extrem de importantă comunicarea din familie. Indiferența părinților față de viața copiilor, neîncrederea deplină a copiilor în părinții lor, reprezintă cauze ale situațiilor de stres și riscurilor pentru viața adolescentei și a copilului conceput de ea.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Doamnă Dobrovolskaia, după Dumneavoastră, care sunt cauzele apariției cancerului de col uterin? Prin ce simptome se manifestă acesta?

Studiile recente au elucidat mai multe posibile etiologii ale cancerului de col uterin. Această maladie poate apărea atât în urma unei infectări cu virusul HPV (factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin), cât și în urma diminuării imunității prin intermediul maladiilor de fon ca: infecția cu Chlamydia Trachomatis – o bacterie relativ frecventă, care se transmite pe cale sexuală și care poate infecta sistemul genital feminin, fiind asimptomatică în mai multe cazuri. Utilizarea pe termen lung a anticoncepționalelor la fel poate crește riscul de apariție a cancerului de col uterin. Unele studii au arătat un risc crescut la femeile care le-au utilizat 5 ani sau mai mult. Iată din ce motiv consultația medicului ginecolog  este recomandată pentru femei chiar și pentru alegerea contraceptivelor și durata utilizării acestora. Multiparitatea de asemenea poate fi un risc în apariția cancerului de col uterin, la fel ca și genetica, dieta săracă în fructe și legume, excesul de greutate, statutul socio-economic scăzut. Simptomele mai frecvente de manifestare a cancerului de col uterin pot fi: constipația și balonările – unul din semnele nespecifice, care pot fi ușor ignorate de pacientă; secrețiile vaginale modificate, (apoase, sau care conțin striuri sanguinolente), uneori sângerările sunt mai evidente după micile traumatizări: punerea diafragmei, după actul sexual etc.; anemia – un alt simptom care apare secundar pierderilor regulate de sânge.

Ce sfaturi le oferiți cel mai des tinerelor care intenționează să trăiască o primă experiență sexuală?

Prima experiență sexuală ar trebui să fie una plăcută și sigură. Siguranța trebuie să fie pe primul loc din toate punctele de vedere.

Savanții se aventurează să spună că abstinența sexuală este periculoasă pentru sănătatea unei femei. Care este adevărul?

Omul este înzestrat cu anumite calități, pe care ar fi bine să le realizeze individual la timpul potrivit. Dacă acest timp potrivit este pierdut, frecvent pot apărea disonanțe dintre necesitățile percepute și posibilitățile fiziologice reale.

V-a venit vreodată ideea să părăsiți țara din cauza unui salariu mizerabil?

Sunt de acord cu partea a doua a întrebării Dumneavoastră, însă, găsindu-mă în țara mea, sunt sigură că pot fi utilă aici. Desigur, acumularea experienței teoretice și practice poate fi și în alte țări. Suntem cu speranța că și în țara noastră medicina se va valorifica prin specialiști de calitate, care vor fi motivați cu salarii decente.

Curiozitate: Ginecologii tot au ginecologii lor, sau se examinează singuri?

Dacă medicul ginecolog este de sex feminin, atunci de ce s-ar deosebi de o pacientă în cazul unei patologii? Asta presupune: consultația la medicul ginecolog și diagnosticul ecografic și serologic. Sănătatea unei femei este direct proporțională cu fericirea ei, fiindcă femeia sănătoasă necesită să iubească și să fie iubită; femeia care iubește,  dăruiește și deci este fericită!

 

Distribuie articolul: