China i-a făcut din ochi și a îndrăgostit-o de unul din cele mai populate orașe ale sale: Hong Kong-ul. De ceva timp, Alina Stoianov trăiește într-o altă dimensiune, într-o altă civilizație. Pe lângă faptul că muncește la câteva fuse orare distanță de casă, învață, mai intră din când în când în pielea de model și nutrește un mare dor de casă și de colegii de televiziune, care i-au devenit mai mult decât prieteni. Am descusut-o pe Alina de impresii, iar cele câteva vibrații ale senzațiilor pe care am reușit să le capturăm, le vedeți în interviul de mai jos.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Alina, cum s-a întâmplat că te-ai lăsat sedusă de Orașul Paradoxurilor? Acum ți se face dor de televiziunea și actoria pe care o făceai la Chișinău?

Păi dacă e Orașul Paradoxurilor, cum să nu te lași sedusă? De fapt, prima oara când am făcut cunoștință cu acest oraș, a fost acum 4 ani, când venisem pentru o vacanță în ajun de Revelion. M-am îndrăgostit încă atunci de magia lui. Și pentru că dragostea, după părerea mea, durează mai mult decât 3 ani, eu am revenit la King-Kong-ul meu.

În ceea ce privește actoria și televiziunea, desigur că mi-e dor, ele au un loc special în sufletul meu. Mai ales acum, când sunt studentă la Qlanguage School și lucrez ca și manager la Xlll club și mi-am schimbat viața la 90 de grade, nostalgia desigur că apare.

Prin ce s-a manifestat șocul tău cultural? Cum ai asimilat zgârâie-norii, vârful munților, aglomerațiile de oameni și speranța mult mai înaltă de viață?

E șocant de frumos să vezi oameni din toate colțurile lumii, oameni frumoși, plini de viață, oameni selecți. Zic anume așa, pentru că nu fiecare poate să ajungă și să supraviețuiască aici. Dar cei care reușesc, sunt oameni fericiți. Zgârâie-norii sunt chiar zgârâie-nori, sunt atâtea clădiri înalte, încât dacă te uiți prea mult la ele, te ia amețeala. International Commerce Center are o înălțime de 492 de metri și 101 etaje. Transportul, în schimb, este foarte convenabil: taxi, metrou, tramvai, autobuz, iar dacă vrei sa mergi în Macao, de exemplu, și iei vaporul, faci o oră. Dacă iei elicopterul, faci doar 15 minute. Eu am zburat de câteva ori, e foarte tare senzația!

Cât de scumpă este viața din Hong Kong? Povestește-ne despre diferențele de prețuri și costuri pentru servicii, mâncare, haine. E posibil să te întreții dintr-un salariu, la Hong Kong?

Viața este foarte scumpă, dar și salariile sunt mari, astfel poți și să trăiești, nu doar să supravietuiești. Cea mai scumpă este chiria, de la 700 de euro până la 5000 sau poate chiar mai mult, depinde de zona în care stai, condițiile sale etc.

foto: huffingtonpost.com

foto: huffingtonpost.com

De ce Hong Kong-ul este una din cele mai bune destinații pentru shopping?

Pentru că aici găsești toate brandurile din lume, începând cu Dolce Gabbana, Chanel, Dior, Prada, Miu Miu, Tommy Hilfiger, Armani, Versace… deci toate, sunt peste tot, deci dacă ai bani, poți să ai parte de o mega shopping terapie!

Cum sunt bărbații din China și nu vor fi niciodată cei din Republica Moldova? Dar care e rolul femeii chineze în societate?

Oh, sunt totalmente diferiți. Moldovenii nu vor fi niciodată atât de bogați ca și chinezii, iar chinezii nu vor fi niciodată atât de gospodari ca moldovenii. Rolul femeii în societatea chineză e unul foarte avantajos. Ele au aceleași drepturi ca și bărbații în domeniile politic, economic, social, cultural.

Mai faci actorie și modeling, sau lași aceste delicii pentru mai târziu?

Actorie – mai puțin, dar modeling mai fac uneori, când mă mai ochește vreun fotograf.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Ai o prietenă devotată acasă. Ați lucrat la aceeași televiziune și ea se mândrește cu tine. Ce ai învățat din relația ta de prietenie cu Lilia Ojovan?

Am o prietenă care face cât zece prieteni, ba mai mult: suntem și cumetre. Lilu dintotdeauna mi-a fost alături, chiar și acum, când sunt departe, simt că e alături, avem noi așa o capacitate spirituală de a ne simți, ne putem transmite unde energetice una alteia. De la ea am învățat să cred, să lupt, să nu disper. Sunt o norocoasă că o am în viața mea.

Se întâmplă să ai momente când te simți singură într-un oraș plin de oameni străini? Ai întâlnit oameni din Moldova, sau ai format doar legături noi?

Se întâmplă de multe ori… Dar noroc de tehnologiile astea, care, pe cât sunt de dăunătoare, pe atât sunt de bune. Vorbesc în fiecare zi cu ai mei pe Facebook, Skype, Viber și îmi mai alin dorul. Mi-am făcut mulți prieteni aici, ceea ce mă bucură nespus de mult, iar moldoveni chiar n-am întâlnit, încă n-am întâlnit.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Viața de zi sau viața de noapte a Hong Kong-ului? De ce? 

De noapte, pentru că noaptea vezi de toate. Ai o varietate extraordinară de alegeri: muzică, mâncare, expoziții, petreceri pe acoperiș, stradă, undegroud, plajă. Poți doar să te plictisești din prea multă distracție, deși mie încă nu mi s-a întâmplat.

Ce mai face roșul din părul tău? Ai abordat diferențieri de stil odată cu mutarea în China?

Roșul meu e la fel roșu, aș zice la fel de focos. Unica schimbare pe care mi-am făcut-o, e tunsoarea mai scurtă.

foto: Arhiva Personală

foto: Arhiva Personală

Dacă ai ști că mâine primești un colet de acasă, ce ai vrea să găsești în el?

Chiar nu știu, cred că niște vin de casă și țuică de-a lui Sambriș.

De cine sau ce ți-e dor acum?

De mama, de familia mea, de casa de la Cricova, de Academia de Arte, de aerul de acasă, de cerul înstelat, de care niciodată nu am avut parte aici.

Îți mulțumesc, Alina! Sper că simți chiar și de la distanță susținerea noastră!