Dorința de a-și vedea feciorul stilat la botez, Alina Popov Movileanu a descoperit o nouă pasiune – confecționarea papioanelor. Pasiunea s-a dezvoltat continuu, iar Alina realizează acum și brătele, și papioane pentru adulți, și accesorii pentru păr sau cravate – toate pline de dăruire și imaginație. Cum au ajutat-o finanțele din facultate să realizeze papioane cât mai deosebite, ne-a povestit în interviul de mai jos.

Cea mai mare inspirație a mea este Bogdan

Nu credeam că nașterea unui copil poate să-ți schimbe atât de mult viața, prioritățile, activitățile… Am absolvit ASEM, Facultatea de Finanțe și Bănci, am lucrat în calitate de manager și credeam că în concediul de maternitate mă voi plictisi. În dorința de a fi utilă atâta vreme cât stau acasă, dar și de a accesoriza ținutele copilului meu, am început să fac papioane – ele pot fi foarte personalizate și pot arăta foarte funny la un bebeluș. Mă conving zilnic de acest lucru. Activitatea de handmade este pentru mine și un stimul financiar, deși prețurile sunt foarte accesibile, comparativ cu piața noastră. Totuși, reușita financiară îți oferă o dorință și mai mare de lucru.

 Bogdan

paioane

Până nu mă impac cu mine nu pot oferi produsulul clientului

Sunt foarte creativă, în general, și nu-mi place monotonia – eu caut originalitate chiar și la ținutele mele. Pot să fac artă și din cifre, caut mereu ceva nou și personal, original. E important să-ți poți modela singură dorințele și accesoriile. Pentru maturi, papionul este chiar foarte indicat, este un accesoriu care face să te redescoperi. Țin mult la calitatea produsului oferit și folosesc în lucru o masină de cusut – papionul oferit trebuie întâi de toate să-mi placă mie, nici nu-l pot reclama sau oferi cuiva dacă nu sunt mulțumită de el.

 Alina și fiul ei Bogdan

Clientul este mai obiectiv, eu sunt subiectivă…

Stofele cu care lucrez sunt cele obișnuite, deși nu mă conformez întotdeauna standardelor. Mai degrabă mă conformez clientului, dorințelor sale și nevoilor lui. Pot utiliza orice materie, de la mătase, până la stofă pentru trenciuri, dar mă axez pe stofele standard. Papioanele pot fi în diverse stiluri: clasic, casual, de gală (în stil modern). Casual sunt cele colorate, cu imprimeuri, accesorii, combinate. Se mai clasifică și după vârstă, și după sexe, dar multe pot fi și unisex. Am pățit-o chiar în propria experiență. Eu sunt subiectivă, clientul este mai obiectiv în funcție de ceea ce-și dorește. Astfel, sunt foarte flexibilă, fiindcă altfel pierd clientul – aici finanțele mă ajută foarte mult.

Creațiile Alinei

 Alina Movileanu

Până să fiu mamă, uneori iroseam timpul

Soțul meu este pregătit mereu pentru noi provocări din partea mea, ori eu mereu am fost cu idei năstrușnice. El vede bucuria mea din ceea ce fac și asta îl face și mai fericit. Lui îi place că pot gestiona bine timpul meu liber. Recunosc, până să fiu mamă iroseam uneori timpul, îl puteam pierde aiurea. Acum am ore fixe pentru toate – hrana copilului, confecționarea papioanelor, plimbare cu copilul, etc. Dar îmi place și să mă răsfăț. Orice femeie este obligată să arate bine. O femeie care se respectă pe sine, va fi la rândul său respectată. Dacă aș arăta rău, nici clienții nu ar veni la mine. O mamă trebuie să fie un exemplu pentru copilul ei.

 Bogdan, fiul Alinei

Moda bărbaților nu e mai puțin sofisticată decât cea a femeilor

Pentru mine, papioanele, datorită copilului meu, sunt un accesoriu inedit, care se fac cu totul special și pot fi în mii și milioane de modele. Aceste accesorii sunt ceva aparte, foarte șic. Papioanele mi-au schimbat viața – pot spune acest lucru. Sunt mult mai atentă la modul în care sunt îmbrăcați bărbații, pot să mă implic în crearea imaginii unui bărbat și cred că voi avea un impact mare asupra modului de a se îmbrăca al copilului meu. Totodată, mi-am dat seama că moda bărbaților nu e mai puțin sofisticată decât cea a femeilor. Un papion clasic, accesorizat cu un mic detaliu (la copii pot fi jucării sau accesorii mici), deja devine casual. În felul acesta, îl poți utiliza în ținute total diferite, el fiind la fel de proaspăt și de drăguț.

 papioane

Furnitura e cel mai greu de găsit

Având în vedere că mai am de stat un pic acasă cu copilul, imaginația mea nu are limite: fac și brătele, mai vreau să încerc cravate. Cineva m-a rugat să fac mai multe modele clasice, pentru că eu fac acum doar reglabile. Acestea clasice implică mult mai mari costuri și mult mai multă muncă. Acum sinecostul unui papion mediu este cam de 50 de lei (materie, ață, accesorii). Detaliile sunt cel mai greu de găsit, pentru că la noi nu prea găsim papioane în comerț. Furnitura este puțină deoarece puține papioane se fac, respectiv și prețul este mai mare. Pentru copii utilizez și plasticul – unele mame chiar mă rugau să fac reglajul din elastic. Că tot fac și bretele, le accesorizez deja cu papioanele.

 Alina Movileanu

Publicul nostru e flămând după asemenea accesorii

Reacția publicului a fost una foarte plăcută – la o lună și jumătate unele case de modă m-au invitat la ei să lucrez. Am refuzat pentru că sunt o individualistă, dar recunosc că a fost o surpriză plăcută. Publicul nostru e flămând după așa ceva, comparativ cu cel din România. Mă strădui ca în fiecare zi să fac ceva, dar și să comunic direct cu clienții. Toții absolut mi-au dat feedback pozitiv. Acest lucru îmi dă mult curaj și mă impulsionează să fac mult mai multe chestii. Primul set de papioane a fost realizat pentru o cunoscută, am confecționat pentru copilul lor. Chiar îmi plăcea și mie cum îi stătea papionul realizat de mine. La copii în general, papionul nu se face chiar după standarde – ci mai simplu. Prima încercare a fost mai stângace, a doua mai reușită, apoi experiența te învață. Deja îmi bat singură propriile recorduri de timp. Mă mândresc că Bogdan, fiul meu, a purtat la botezul său un papion confecționat de mama lui.

 Bogdan, fiul Alinei

Viața are alt gust și alt sens după naștere

Nu planificam să muncesc cât stau cu copilul acasă, dar mă bucur că îmi reușește. În general viața mea s-a schimbat mult – modul de a gândi, de a percepe lumea, atitudine față de copil, familie și față de lumea înconjurătoare. Am început să privesc totul mult mai matur, din prisma unei mame, care are o mare grijă – copilul său! Devii mult mai ambițioasă și mai hotărâtă. Sper că reușesc să fiu utilă, iar acest lucru imi dă mare satisfacție. Copilul este pe primul plan – personalitatea lui depinde mult de aportul și educația mamei, dar timpul pentru ele trebuie să rămână sfânt.

 Alina Movileanu

Nu exisă nu pot, există nu vreau!

Încurajez orice activitate care le-ar putea dezvolta pe tinerele mame, iar aici nu exisă nu pot, există nu vreau! Fiecare femeie alege cum să-și organizeze timpul, cum să-și crească copilul – viața și marea provocare abia începe. Trebuie să depună efort ca să arate cât mai bine și să-și facă timp pentru toate activitățile care ar dezvolta-o. Atâta timp cât se iubesc pe sine, își iubesc familia, femeile trebuie să fie și mai bune, și mai frumoase, și mai stilate. Motivarea vine de la sine. Stresul de după naștere nu apare dacă nu lași timp de el! Dacă întrevezi rezultatul, atunci el, dar și familia te motivează cel mai mult. 

Alina Movileanu

Foto: Ellene Mocrii

Distribuie articolul: