Sacrificiile în timpul unei cure de slăbire sunt mari şi uneori destul de riscante. Sfaturi pentru un proces de slăbire și cel mai important, sănătoas ne spune Lucreţia Catană, şefa secţiei de terapie al Spitalului Cancelariei de Stat şi medic nutriţionist cu o experienţă de 40 ani. Care sunt cauzele apariției obezității?
Alimentaţia neraţională, bogată în glucide, proteine, dulciuri, făinoase, întrebuinţarea unor cantităţi mari de zahăr, sare, stresul, lipsa mişcării. Faptul că la birou stăm în fotolii toată ziua, iar tinerii înnebuniţi de internet dau prioritate acestuia decît plimbărilor sau sportului. Fastfood-urile şi mîncarea în fugă la fel sunt unele dintre cauzele apariției obezității.

Puteți să ne enumerați cele mai eficiente metode de slăbire?
O metodă ar fi alimentaţia raţională. O altă metodă este sportul sub orice formă ( sala de forţă, bicicleta, pimbări) şi curele de slăbire sau dietele.

Ce înseamnă alimentaţie raţională?
Asta înseamnă respectarea obligatorie ale celor trei mese pe zi. Să facem accent pe produsele care sunt cele mai benefice pentru organism: produse bogate în fibre, în vitamine, minerale, fructe, legume. La micul dejun mîncăm terci de ovăs cu un iaurt, poftim şi cu un ceai verde, la prînz carne slabă (piept de găină, curcan, iepure) servite cu legume şi la cină peşte. Odată cu asfinţitul soarelui ar trebui să fie ultima masă sau cu 4-5 ore înainte de somn. Se exclude pe seară cafeaua, ceaiurile care excită sistemul nervos şi epuizează organismul. E mai bine să bei un suc din fructe şi legume proaspete. Fructele de servit între mese, pepenele galben este un sanitar al tractului gastrointestinal. Cartofii înlocuim cu bostăneii. În general, cînd mîncăm trebuie să mestecăm foarte încet şi într-o atmosferă plăcută.

Ce le recomandați pacienților să ţinâ cont atunci decid să înceapă o dietă?
Cînd începem să ţinem o dietă trebuie neapărat să consultăm un medic nutriţionist sau chiar medicul de familie şi să facem un control medical, pentru ca fiecare organism e individual. Produsele în dietă trebuie să fie variate, nu putem să mîncăm în fiecare zi carne sau fructe. Dacă servim felul întîi şi doi, atunci fructele le vom servi mai tîrziu sau între mese le vom consuma.

Există cea mai eficientă dietă?
Sunt diferite diete, dar iarăşi în dependenţă de organism : diete pentru curăţirea organismului, cu zile de foame, cu restricţii la anumite alimente, diete pe termen lung, dacă o să mă refer la dietele cu zile de foame astea sunt pe un termen foarte scurt de 14 zile şi este recomandată pentru persoanele care nu au probleme de sănătate, dar asta înseamnă că nu facem un stil de viaţă din dietă. O dietă modernă este dieta mediterană, care conţine cît mai multe fructe şi legume. O altă dietă- Dash, concepută de medicii americani şi foarte răspîndită în întreaga lume.

Care sunt produsele perfecte pentru o cură de slăbire?
Sunt 5 alimente de bază de care nu trebuie să ne lipsim nici pe parcursul curelor de slăbire : verdeţurile, uleiul de măsline, cerealele, mierea şi propolisul şi ceaiurile. Fructele sunt binevenite, dar trebuie să fim atenţi la struguri şi banane, care conţin mai multă glucoză, aşa că vom servi mai bine kiwi, mere, ananas, citrice,dar nu trebuie să facem abuz de ele. Un alt produs alimentar este seminţa de in, care duce la reglarea metabolismului si la scăderea în greutate şi folosim nu mai mult de 3,4 linguri pe zi, presărt pe mîncare. Este binevită apa cu lamîie, care arde grăsimile și este o sursă bogată de vitamina C. Trebuie să fie atente persoanele care au probleme de gastrită, acestora nu le recomand să consume apa cu lămâie.

În general, într-o dietă alimentele trebuie să fie foarte variate, dacă persoanei i se interzice anumite produse de care nu se poate lipsi, atunci poate să cadă în depresie. De exemplu, dacă cineva adoră ciocolata atunci poate servi dar în cantităţi mici şi odată pe săptămînă.

Trebuie să ţinem cont de greutatea pe care o avem cînd începem o dietă?
Neapărat, iar formula în care trebuie să se încadreze fiecare om e simplu de calculat, adică scadem din înălțimea noastră 10 puncte și rezultaul pe care îl obținem trebuie să fie minim greutatea noastră, drept exemplu, dacă avem 1,65 m – 10 este =1,55 adică trebuie minimum să avem 55 kg, dar nu mai putin, pentru ca duce la anorexie si nici mai mult pentru ca duce la obezitate.

Există vre-un pericol în timpul dietei?
Pericol în timpul dietei există atunci cînd facem un decalaj foarte mare de foame sau dacă persoanele au anumite boli şi nu ţin cont de ele. Dacă nu o să facem sport pe parcursul dietei atunci nu vom avea niciun rezultat. Un alt pericol este medicamentele pentru slăbit, unele sunt chiar recomandate de instutuţii serioase, dar ca să avem deplină siguranţă în privinţa lor consultăm un medic.

Cine se adresează cel mai des la dvs., femeile sau bărbaţii?
Femeile se adresează cel mai des. Am avut şi cazuri când femeile au slăbit cu 7 sau 14 kg, într-o perioadă scurtă, dar ele au stat sub supravegherea mea. Se adresează şi bărbaţii, recent unui prezentator TV i-am prescris o dietă.

Le puteți da câteva sfaturi celor care doresc să slăbească sănătos?
O alimentaţie raţională, respectarea celor trei mese pe zi și sport. Cînd terminăm de mîncat trebuie să simţim că ne mai este foame și să nu facem abuz.

Autor: Polina Cupcea
Școala de Studii Avansate în Jurnalism 

Distribuie articolul: