În perioada 7- 14 septembrie în Sarajevo, Bosnia şi Herzegovina, a avut loc Olimpiada Balcanică de Informatică, la care a participat şi echipa Republicii Moldova. Unul dintre cei patru membri ai echipei a fost elevul clasei a XII-a de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Alexei Rusu, a obţinut la această competiţie medalia de bronz. Impresiile tânărului despre competiție și succesul său le aflați mai jos. Alexei nu este la primul succes în acest domeniu, concursurile la diverse discipline reale sunt pentru el o adevărată provocare: a obținut Locul I la Olimpiada Republicană de Matematică, Locul I la Olimpiada Republicană de Informatică, locul III la Olimpiada Republicană de Fizică și este membrul lotului olimpic la informatică şi la fizică. Echipa olimpică trebuia să participe la Olimpiada Internaţională de Informatică, IOI-2013, în Australia, însă acest lucru nu a fost posibil.

Alexei Rusu a continuat pregătirile, alături de profesoara sa Raisa Miron, iar rezultatul este unul foarte îmbucurător: Medalia de bronz la BOI-2013, Sarajevo. Este prima medalie, obţinută de elevii Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei la Olimpiade Internaţionale.

 

În premieră, sistem online de testare la BOI
„Competiţia a fost una complicată, ceea ce nu e de mirare pentru un concurs internaţional. M-a impresionat, în special, natura pitorească a Bosniei cu peisajele ei muntoase, precum şi atmosfera de linişte balcanică. Mi-a plăcut și buna organizare a evenimentului în sine, deşi pe alocuri organizatorii nu erau punctuali în privinţa respectării programului. În schimb, pentru prima dată în istoria BOI au implementat un sistem online de testare”, a declarat Alexei pentru publicația noastră.

 

Munca şi perseverenţa reprezintă calea spre succes
„Viitorilor olimpici din Liceul Academiei de Ştiinţe, dar și din alte instituții le sugerez să aibă încredere în sine şi să-şi urmeze cu insistenţă scopurile. Eu intenţionez să-mi aprofundez cunoştinţele în domeniul informaticii şi să particip în continuare la concursuri, inclusiv internaţionale. Scopul principal este Olimpiada Internațională la Informatică din 2014, care va avea loc în Taiwan. Sperăm că echipa Moldovei nu va rata această ocazie de a demonstra cât de puternică și de pregătită este”, a mai spus medaliatul cu bronz.

Doamna Raisa Miron, profesoară de matematică şi informatică, având grad didactic superior la ambele obiecte, este cea care l-a pregătit pe Alexei și este foarte mândră de rezultatul elevului său. “Sper ca acest succes să fie de bun augur şi să servească drept catalizator pentru liceeni în obţinerea unor succese și mai mari. Îi dorim succese pe viitor şi echipei Republicii Moldova la Olimpiadele Internaţionale de Informatică”, a menționat pentru revista PentruEA.md doamna Miron. 

Alexei Rusu este elev în clasa a XII-a la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, este unul dintre cei mai buni elevi ai liceului, după cum declară și profesorii, fiind membru al lotului olimpic la informatică și la fizică. Alexei este originar din raionul Drochia și din clasa a VII-a este premiant la Olimpiada Republicană de Matematică. Tânărul vrea să-și continue studiile în domeniul informaticii la facultate, iar de acolo speră că va căpăta mai multe drumuri și posibilități.

Foto: Raisa Miron