A fost antrenor personal pentru o ţară întreagă, timp de trei ani. Alexandru Luchiţa era cel care ne trezea cu noaptea în cap, la Jurnal TV, ca să facem sport. 

În urmă cu cinci luni, a dispărut de pe micile ecrane.

Alexandru Luchiţa a părăsit televiziunea şi a plecat împreună cu frumoasa lui iubită, Daniela Tudos, în Marea Britanie, ca să-şi construiască o viaţă nouă, mai bună. 

Îmi trăiam visul acasă făcând televiziune, dedicându-mi tot timpul meu acestei meserii şi nu prea mă vedeam peste hotarele ţării făcând altceva. Vine însă acel moment inevitabil când te trezeşti din somn. 

                  Alexandru Luchiţa, arhivă personală 

Mi-a plăcut să fac televiziune până în ultima secundă. Am hotărât să plec din Moldova pentru că mi-am dat seama că m-am plictisit de ţară, nu de job, m-am plictisit să fac 365 de zile în an traseul Ciocana – Centru – Botanica – Buiucani şi înapoi la Ciocana. Să văd primăria, blocul nou de la ASEM şi a suta gheretă instalată în preajma curţii mele. Am fost sigur că pot lua de la viaţă mult mai mult, însă îmi trebuie şi un loc care să îmi ofere acele posibilităţi şi spaţiu de manevră. Deşi la început aveam dubii, acum sunt sigur că am luat o decizie corectă.

Despărţirea de TV a început în sufletul meu cu aproximativ câteva luni înainte, când încă nimeni nu ştia de decizia mea şi mai durează până acum, când mai dau cu ochii pe facebook de un reportaj marca Jurnal TV. În jumătate de an de când nu mai sunt pe sticlă, am privit doar două reportaje la Jurnal TV.

Nu o pot face…mă doare pentru că simt că trebuie să fiu şi eu acolo. A fost familia mea.

Pe lângă munca de reporter şi prezentator, întotdeauna mi-a plăcut să filmez şi să fotografiez. Încă de când eram la TV am început să îmi ocup puţinele ore libere făcând fotografie. M-am aprofundat destul de mult, încât să pot face asta şi aici, în Londra. Nu am fost chiar atât de naiv încât să cred că o să pot face TV în Marea Britanie, ar fi fost prea frumos.

Acum sunt full-time ocupat cu fotografia, încerc să îmi construiesc o afacere de succes aici. Şi sunt pe drumul cel drept. În portofoliu, o am pe frumoasa Antonia, Ciara şi 50 cent.

                   Antonia, portofoliu personal 

                   50 cent, portofoliu personal 

Imediat cum am ajuns în Marea Britanie, m-am înregistrat pe unul dintre cele mai bune site-uri de castinguri pentru actori, modele, prezentatori şi fotografi. Tot acolo, am aflat de un casting la un concurs – “sexy men”. Făcând gimnastică de 18 ani, am hotărât să nu fiu modest. Am trimis câteva poze făcute la Zatoka în care sunt m-ai dezbrăcat şi, iată, pozele mele au ajuns în top 5. Așteptăm rezultatele. Cred că Zatoka a făcut diferenţa.

Tânăra moldoveancă, care a ajuns să prezinte ştiri în SUA – Tatiana Darie, mi-a făcut o surpriză şi a făcut rost de un bilet de spectator pentru filmările emisiunii lui Piers Morgan, un vestit prezentator din America. Iată aşa se ajută moldovenii peste hotare. Chiar dacă nu m-aţi întrebat, vă voi spune că din cele trei ore petrecute acolo, am observat că ei nu sunt supraoameni şi nici genii ai televiziunii, cum suntem obişnuiţi să credem noi, moldovenii. Cea mai mare diferenţă dintre noi şi ei este organizarea. Pur şi simplu există un sistem, după care lucrează. Împreună, ei formează un mecanism întreg.

                    Alexandru Luchiţa, la BBC

Mi-aş dori să revin în TV. Însă nu acasă, nu vreau să fiu un prefăcut şi să spun că banii nu contează pentru mine. În televiziune nu se fac bani sau, mai bine spus, în Moldova nu se fac bani, deşi dacă aş fi lucrat la vamă sau în calitate de procuror, nu aveam să critic situaţia economică a plaiului natal.

E prematur să spun când trec pe acasă. Încă mai sunt prea multe de făcut aici. Pot să spun doar că atunci când m-am stabilit la Londra, m-am simţit ca un nou născut, nu știam pe nimeni şi nu aveam nici cea mai vagă idee de unde să o apuc. Acum, încep să îmi iasă primii dinţi, iar în scurt timp, voi începe să merg. După asta vin la Chişinău.

                         Alexandru Luchiţa, arhivă personală

În Marea Britanie, îmi lipseşte o înjurătură ca lumea. Englezii îs cam săraci la acest capitol, au un singur cuvânt pe care îl întorc cum pot – „fac ei cum fac” şi tot pe el îl folosesc. Îmi lipseşte taxatoarea din troleibuz, cu legendara frază „achităm taxa vă rog”, genialul „mai în fund vă rog!” şi „ne întâlnim la Ştefan peste 15 minute”.

Cel mai mult îmi lipseşte să spun: „Bună dimineaţa, urmăriţi Deșteptarea în mişcare, iar eu sunt antrenorul vostru personal”.  Însă, există o zi în care mă simt acasă – vinerea, pentru că şi aici „vinerea, toată lumea-i sineaia”.  Carla’s dream a făcut o piesă care dacă ar fi tradusă, ar fi number one hit şi aici.

Planuri de viitor? Să îmi iau un iPhone 5 şi o maşină de marcă germană, să fac nişte poze, pe care să le pot posta pe facebook, ca să am multe like-uri şi succes la fete. Nuntă? Nu, n-am auzit! 

Distribuie articolul: