Alexandru Marcinschi este moldoveanul cu o istorie atipică în Italia. Nu a întâlnit mari dificultăți, însă și-a făcut din activitatea zilnică un deziderat prin care îi ajută pe conaționalii aflați în peninsulă. Asociația „Baștina”, a cărui președinte este, a reușit să-i unească în repetate rânduri pe moldovenii din Padova, care au în ea un tovarăș de nădejde. Cum a ajuns Alexandru să lucreze și în Primăria din Padova, aflați mai jos.

Când ați ajuns pentru prima dată în Italia și care a fost prima impresie pe care v-ați făcut-o despre această țară?

Am sosit în Italia mai mult de 15 ani în urmă. Din start mi-a plăcut bunăvoința oamenilor, probabil fiind obișnuit cu omenia moldovenilor. Trebuie să recunosc că m-am adaptat atât de bină că am impresia uneori că sunt chiar acasă.

 marcinschi

Cum ați decis înființarea asociației Baștina și care este scopul principal al organizației?

Idea constituirii unei  asociații a venit de la entuziasmul susținătorilor și a experienței acumulate în cadrul Consiliului Comunităților Străinilor din Primăria Padova, mai precis a Ariei Europei Centrale și Orientale care și-a exercitat funcțiile în perioada 2001-2005 și al cărei președinte am fost ales de către conaționali, având cele mai multe preferințe.

Scopul nostru este să promovăm integrarea social-culturală pe baza unei conviețuiri pașnice  și bazată pe respectul reciproc între reprezentanții diferitor popoare și națiuni, primordial fiind  promovarea adevărului istoric al poporului nostru, originele sale, datinele și apartenența la grupul popoarelor latine în baza limbii literare române.

Eveniment Padova

Păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a migranților este unul dintre obiectivele strategice ale Asociației, iar promovarea culturii naţionale reprezintă cartea de vizită a comunităţii.

Ce activități reușiți să organizați pentru diaspora din Padova? Cât de deschiși sunt moldovenii de acolo către activitățile organizației?

Am organizat foarte multe evenimente până acum: de la serate de suflet dedicate marelui poet Grigore Vieru, sau cuplului Ion și Doina Aldea-Teodorovici; expoziții și concerte comemorative dedicate victimilor deportărilor în masă din Basarabia; concerte, parade, expoziții, prezentări de lupte libere; concursuri de desene pentru copii și până la evenimente de mare anvergură, precum: Festivalul „Marțișor – femei în Primăvară” (ajuns la a cincea ediție); „Ziua Drapelului”; „Ziua Independenței” și „Limba noastră cea Română” (ajuns la a patra ediție). Participăm și la diverse manifestări de caritate, culturale și cognitive, care se desfășoară în Padova: manifestările de binefacere pentru copiii bolnavi de cancer – „Swim for children”, „Run for children” și „24h forchildren” prin care oraşul Padova a întrat în Cartea Recordurilor „Guinness” prin numărul de participanţi activi; întâlniri cu oficiali moldoveni de rang înalt – Prim-ministrul, domnul Iurie Leancă, spre exemplu.

marcinschi

Totodată, aş vrea să menţionez, că una dintre cele mai mari realizări ale asociaţiei „Baştina”, este deschiderea Bisericii ortodoxe „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, care a avut loc la 16 septembrie 2012 în oraşul Padova, unde concetăţenii noştrii au posibilitatea de a se ruga în limba maternă.

Apropo, la funeralele lui Papa Giovanni Paolo II în piaza S.Pietro de la Vatican a fluturat şi drapelul Republicii Moldova, purtat de reprezentanţii asociaţiei „Baştina”, astfel fiind omagiat aportul său în lupta pentru libertatea Europei de Est.

 Alexandru Marcinschi

Ce dificultăți ați întâmpinat, personal, aflându-vă în Italia? Dar în activitatea asociației?

Personal mi-a fost ușor și chiar cred că nu am de ce mă plânge, poate datorită firii mele. Știu însă care este situația per ansamblu, iată de ce ne-am gândit ca această asociație să nu fie doar una culturală. Oferim, pe lângă suportul și organizarea evenimentelor sus-numite, și informaţii gratuite în domeniul juridic, administrativ, social, asicurativ – accidente de circulație, accidente de muncă, financiar-bancar, imobiliar. Ne străduim în ultima vreme să acoperim, pe cât posibil și domeniul fiscal: declarații de venit, pensii și altele, iar din luna septembrie  2013,  oferim și consultații psihologice prin colaborarea cu un medic specializat. Pentru mai multă diversitate, asociația nostră a inițiat și un curs de dans popular pentru doritorii de toate vârstele, de la mic până la mare.

 Alexandru Marcinschi

Știu că munciți în cadrul Primăriei din Padova, cum ați reușit să obțineți un asemenea post?

Am activat în cadrul primariei mai întâi în calitate de facitalitator cultural și apoi ca mediator cultural, obținând aceste posturi prin concurs. În baza experienței acumulate în anii precedenți, în perioada  2006-2009 am exercitat de asemenea funcția de membru al comisiei Cultură pe lângă Consiliul Comunităților Străinilor al Primariei Padova. Din 2012 reprezint Asociația “Baștina” în trei comisii ale cartierului patru sud-est al Primăriei Padova și anume: politică, socială și Comunitate, urbanistică, cultură și spectacole.

Cum v-a susținut familia în toate pornirile, în planurile mărețe într-o țară străină?

Familia are pentru mine un rol fundamental și mă susține foarte mult în activitățile dedicate asociației. Asta comportă sacrificii multe din timpul meu liber și necesită multă răbdare și pasiune, care practic durează deja de 13 ani.

 marcinschi

Cât de des reveniți în Moldova, cum o găsiți peste ani?

Din pacate revin rar acasă și asta mai mult din lipsa de timp. Îmi face o deosebită plăcere ca atunci când revin acasă să-mi revăd locurile natale. Întâlnirea cu ele mă înduioșează nespus.

Dacă ați avea capacitatea financiară, în ce domenii ați investi în Moldova și de ce?

Cred că aș investi în învățământ. Vreau foarte mult să se schimbe în sfârșit mentalitatea post-sovietică care mai persistă încă în societatea moldovenească.

 Alexandru Marcinschi

Care dintre pasiunile pe care le aveați când erați în Moldova ați reușit să le păstrați?

Una din pasiunile pe care am reușit să păstrez este muzica clasică.

Ce planuri are Asociația Baștina pentru 2014?

Avem planuri destul de îndrăznețe pentru Asociația noastră. Vom continua neapărat toate activitățile începute până acum, vom desfășura și altele noi. Cel mai important, în 2014 vom iniția predarea limbii române pentru copii conaționalilor noștri aflați sau stabiliți în Italia. 

Poze din arhiva personală

Distribuie articolul: