Când era student apăra drepturile celor vulnerabili în instanţe. Acum, este președintele diasporei moldovenești din Rusia și face viața conaționalilor săi mai ușoară. Alexandru Kalinin vrea să deschidă un call-centre care să-i consilieze pe moldoveni și să aducă monumentul lui Dimitrie Cantemir la Moscova. El consideră că moldovenii nu sunt buni doar de zidari și vrea ca pământenii lui să dea dovadă de mai multă demnitate.

Când vorbește despre familia sa îi tremură vocea. Nimeni nu ar fi bănuit că în spatele acestei figuri seriose, chiar ușor severe, se ascunde atâta sensibilitate. „Am avut o educație spartană. Tata, secretar de partid în raion în perioada sovietică, avea reguli severe pentru copiii săi. Nu se dicutau deciziile lui. Iar când venea de la muncă și se așeza la masa de scris, în casă trebuia să fie liniștea lui Dumnezeu”. Influenţa şi notorietatea pe care le avea tatăl, l-au privat pe el și pe fratele său, de micile libertăţi şi plăceri de fiecare zi, printre care cina luată în familie, privitul televizorului, plimbările. „Oricum, în casă se simțea prezența lui. Noi știam că este un părinte, care ne va mustra dacă vom da greș sau ne va lăuda, când vom face ceva pe măsură”.

Alexandru spune că niciodată nu a avut pile, nu a făcut decât să muncească şi să fie responsabil. În timp ce își face studiile, la Facultatea de Drept de la Universitatea „Alecu Russo” din orașul natal Bălți, profesează avocatura. Devine preşedintele Filialei de Nord al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului și îi reprezintă în judecăți pe cei vulnerabili. Iar în calitate de preşedinte al filialei de Nord al Amnesty Internațional din Republica Moldova, pledează pentru abolirea pedepsei cu moartea și apără libertățile de exprimare a cetățenilor din unele state din Africa. „La televiziunea locală din Bălți am avut și doua emisiuni televizate: „Avocatul cetățenilor” și „Cunoaște-ți drepturile”. I-am adus în platoul emisiunilor pe ministrul justiției de atunci, ambasadorul Americii de la Chișinău, procurori, deputați”.

În orașul de baştină a găsit apropierea sufletească de Xenia. Se căsătoresc și se stabilesc cu traiul în Moscova, unde deja locuiau părinții lui. Îi mulțumește lui Dumnezeu că i-a scos în cale o femeie atât de înțelegătoare, care i-a dăruit și un fiu. Alexandru are o relație specială cu băiatul lui de opt ani. Ei sunt prieteni. Nu-și permite să-și mintă fiul sau să-l lase fără răspunsuri. Se simte un soț iubit, un tată norocos, un om împlinit. Conduce și afacerea părinților lui, muncind șofer, manager, director.

În Rusia a creat Congresul Diasporei Moldovenești și tot el finanțează activitățile asociației. Oferă cetățenilor noștri asistență și consultație juridică referitor la permisul de ședere sau de muncă. Alexandru zice că nu refuză niciodată pe nimeni, căci dacă cineva îl contactează, atunci, înseamnă că el e ultima lui speranță. „De fiecare dată când simt că nu mai pot, mă gândesc că sunt atâţia oameni care au nevoie de ajutor”.

Realizează în paralel și proiecte culturale. Alexandru Kalinin contribuie la aducerea monumentului lui Dimitrie Cantemir, care, în curând, se va înălța în piața Țarițina din Moscova. De ceva ani muncește la scrierea unei enciclopedii, care va cuprinde istoriile moldovenilor celebri. La asociația moldovenilor din Rusia se organizează și activități culturale pentru copiii. „Un copil moldovean, crescut în mediul rus uită tradițiile și obiceiurile naționale. La sărbători îi implicăm în activități culturale. Avem și cursuri de limba maternă”, povestește președintele.

Distribuie broşuri și foi volante cu informații utile pentru cei care vin în Rusia. Un alt proiect este oferirea serviciilor medicale pentru cetățenii noștri. „Accesul limitat al imigranţilor la servicii medicale duce la extinderea unor maladii, iar alteori, și la consecinţe dramatice nu doar pentru imigranţi şi membrii familiilor lor, ci și pentru întreaga societate”, explică Alexandru Kalinin. În Rusia aceste servicii sunt costisitoare. Au fost duse tratative cu companiile de asigurări pentru a avea la un preț mic, un pachet maxim de servicii medicale. „Vom avea un call-centre, unde toți vor primi consultațiile necesare. Vom merge la compania de asigurări ca să fim siguri că bolnavului i se oferă îngrijire conform contractului”.

Alexandru vrea să distrugă stereotipurile precum că moldovenii pot fi doar zidari. „Până să rezolvăm problemele globale, noi trebuie să dăm posibilitatea moldoveanului să se autoindentifice, susține Alexandru. Trebuie să afișăm o idee națională. Și, astfel, imaginea compatrioților noștri se va schimba. Îmi pare rău că moldovenii din Rusia îşi neagă naţionalitatea, ori tac. Ei nu au o mândrie națională”.Totuși, moldovenii au făcut mari progrese în ceea ce priveşte integrarea şi nu sunt o problemă în această ţară, consideră președintele diasporei din Rusia.

În Moldova se simte fericit. „Parcă aerul e altul. Oamenii sunt primitori, buni, calzi. Totul e aproape de sufletul meu”. Consideră că ONG-ul e o realizare a sa și merge pe drumul vieții convins că dacă ar ajunge în fața lui Dumnezeu i-ar spune: „Atât am reușit să fac!”.

E diplomat, dar nu întotdeauna. Diplomația presupune tratative lungi, iar el nu are timp, trebuie să rezolve problemele moldovenilor. „Un singur regret am în viața această – că nu eu am inventat iPhone-ul…” râde în glas, luându-și telefonul mobil de pe masă, care sună încontinuu și cu mii de scuze părăsește biroul în grabă, căci e așteptat la o întrevedere.

Distribuie articolul: