Dacă ești unul dintre milioane de oameni care suferă de o formă de alergie, știi că există multe antihistamine care te pot ajuta. Cercetătorii însă caută mereu soluții și tratamente eficiente ca să nu suferi mult, iar acum au descoperit modul în care un anticorp special poate opri o reacție alergică înainte ca ea să se producă, scrie Playtech.

O reacție alergică este rezultatul sistemului imunitar care reacționează la anumite lucruri, de la pisici la arahide. Atunci când organismul este expus la alergen, sistemul imunitar intră în alertă și produce cantități ridicole de anticorpi specifici, numiți imunoglobilă E(IgE). Este o moleculă mare, în formă de Y, care se atașează celulelor imunitare însărcinate cu eliberarea de substanțe chimice care atacă invadatorii. Acești compuși, în special histamina, continuă să producă simptomele unei alergii. Acestea sunt nas înfundat, ochii roșii și înlăcrimați sau chiar reacția anafilactică mai gravă, care însoțește alergiile alimentare grave sau mușcăturile de insecte.

Meritele noii descoperiri revin unei echipe de oameni de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca. Aceasta a descoperit un mecanism prin care un anumit anticorp anti-IgE poate să oprească o alergie. Modul prin care funcționează acest anticorp, numit 026 sdab, este simplu. El previne apariția IgE prin două tipuri specifice de receptori imunitari, CD23 și FceRI, și astfel se oprește reacția alergică înainte chiar de a începe.

„Când putem scoate declanșatorul, reacția alergică și simptomele nu vor avea loc”, a declarat Edzard Spillner de la Universitatea Aarhus. În timp ce anticorpul nu a fost încă testat pe persoanele reale, echipa a folosit probe de sânge de la persoanele diagnosticate cu alergii la polen de mesteacăn și venin de insecte și a urmărit cum a reacționat anticorpul.

În doar 15 minute, tratamentul cu 026 sdab a redus nivelurile de IgE până la 30% și chiar mai mult de atât. În orice caz, tratamentul propus de echipă este extrem de benefic, mai ales că, în lume, există mai multe persoane cu alergii, decât persoane fără. Astfel, de la cercetarea oamenilor de știință, s-ar putea ajunge șa descoperirea mai multor anticorpi speciali.

Citește și: Mediul și stilul de viață ne provoacă alergii

Distribuie articolul: