Nu au acces la băile din instituțiile medicale, iar unele femei nu au mai fost la ginecolog de ani buni. Mai mult, cei care ar trebui să-i înțeleagă mai mult, medicii, îi discriminează și îi descurajează în dorințele normale de viață și familie pe care le manifestă. De Ziua lor, persoanele cu deficiențe din Moldova se plâng că sunt ignorați de medici.

Oamenii cu dizabilități din Moldova se plâng că au acces limitat la serviciile medicale. Ei spun că se confruntă cu indiferența medicilor, majoritatea policlinicilor și spitalelor nu au în continuare rampe pentru cei în scaun cu rotile, multe dintre serviciile de care au nevoie există doar la Chișinău. Din acest motiv tot mai mulți dintre ei ajung la medic din ce în ce mai rar. Cel puțin așa susțin reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care se ocupă de problemele persoanelor cu handicap.

„Deși s-ar crede că anume la acest capitol nu ar trebui să întâmpinăm probleme, realitatea demonstrează că nici la medic nu mai putem merge normal. Policlinci și spitale nu sunt așa multe, nu costă o avere să se facă la scări rampe pentru cărucior. Multora le este greu din această cauză, de aceea nu merg la un cotrol specializat cu anii”, susține Igor Meriacre, director executiv la Asociația „Motivație”.

Și parcă lipsa rampelor nu ar fi de-ajuns, Igor Meriacre, și el în scaun cu rotile, spune că în instituțiile medicale din Moldova nu poți elementar merge la toaletă. „Mi-e incomod să vorbesc, dar este o problemă reală. De obicei oamenii de la sate, ca să nu facă mai multe drumuri, când merg la spitalul raional trebuie să meargă la mai mulți specialiști. Se deplasează greu, până are loc și consultația trece mai mult de jumătate de zi. Credeți-mă, ei trebuie să nu mănânce și să nu bea nimic toată ziua ca să nu fie nevoiți să meargă la toaletă, pentru că acestea nu sunt adaptate și pentru oamenii ca noi”, povestește Igor Meriacre.

Accesul la baie este și el limitat din cauza ușilor prea înguste și lipsa unor bare de care s-ar putea spijini. Nici atitudinea personalului medical nu este din cea mai binevoitoare, povestește Igor Meriacre. Deși unii specialiști sunt obligați să meargă să consulte la domiciuliu persoanele cu deficiențe, mulți refuză să facă acest lucru. Aceștia motivează, de obicei, că sunt prea ocupați sau că specialistul se cheamă doar în cazul unor probleme serioase.

Maria Efros din satul Drăsliceni, raionul Criuleni este dependență de scaunul cu rotile de 11 ani. Femeia spune că din cauza drumului rău de la țară îi este foarte greu să se deplaseze cu căruciorul. Din acest motiv a chemat de câteva ori medicul de familie acasă. Acesta însă a refuzat. Nici specialiștii de la ambulanță nu sunt prea amabili, povestește femeia. Aceștia au rugat-o să nu mai cheme doctorul decât în cazul unor probleme grave.

„Mulți cred că este un moft de-al nostru când chemăm un medic să vină să ne vadă acasă, dar nu e așa. Să îmi fi dat Dumnezeu sănătate, cu mare drag mergeam și singură. Am chemat de câteva ori medicul din sat să vină acasă și nu a vrut să vină, mi-a dat de înțeles că îl deranjez. Odată chiar mi-a zis să chem ambulanța, dar să nu sun la ei. De atunci nu îl mai deranjez”, mărturisește Maria Efros.

Femeile cu deficiențe locomotorii întâmpină probleme și atunci când încearcă să meargă la ginecolog. Aceasta din cauză că scaunul pentru consult ginecologic adaptabil și pentru persoanele cu nevoi speciale nu se prea găsesc în cabinetele din țară. Știu că femeile, orice vârstă nu ar avea, ele trebuie să meargă la ginecolog. Multe însă nu mai merg la doctor pe motiv că acesta nu le consultă normal. Nu că ar fi vinovat medicul, dar nu sunt condiții. Scaunul acela special nu este normal și pentru femeile cu nevoi speciale”, spune directorul executiv la Asociației „Motivație”.

Mărturisirea la subiect a unei femei care folosește scaunul cu rotile, dar și părerea medicilor referitoare la consultațiile ginecologige pentru femeile cu dizabilități le puteți găsi pe e-sănătate.md.

Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în Republica Moldova sunt aproape 184 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 14.753 sunt copii, iar pe 3 decembrie în lume este marcată Ziua persoanelor cu handicap.

Sursa

Distribuie articolul: