Plânsul bebelușului noaptea după lăpticul mamei nu este un moft. Nou-născuții își trezesc mămica de 2-3 ori pe noapte, uneori mai des. De ce o fac?

Bebelușii au un stomac extrem de mic. În stomacul unui nou-născut pot încăpea aproximativ 20 ml de lichid? Dacă lichidul este matern, laptele se digeră în cel mult o oră. În ziua a 10-ea, stomacul bebelușului ajunge de mărimea unei mingi de golf și poate reține 60 ml de lichid. Așadar, alăptatul o dată la o oră sau două este pe deplin justificat. Avantajul este că, cu cât mai des alăptați, cu atât mai mult lapte veți produce.

Bebelușii consumă mai mult lapte noaptea. Un studiu a arătat că 20% din totalul zilnic de lapte este consumat anume noaptea. Majoritatea copiilor care au participat la studiu erau hrăniți pe timp de noapte de 2 sau 3 ori. Pentru un copil care ia puțin în greutate, alăptările pe timp de noapte sunt cele care pot face diferența, cu cât mai des va fi alăptat, cu atât mai multe calorii pentru creștere va asimila.

Vezi și: Mămica Alăptează: Tot ce trebuie să știi despre alăptarea unui nou-născut

Alăptările nocturne ajută bebelușul să doarmă. Laptele matern conține triptofan, un aminoacid care induce o stare de somnolență și relaxare. Cantitatea acestuia în lapte este mai mare seara și pe timp de noapte. Acesta contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului.

Nivelul de prolactină este mai ridicat pe timp de noapte. Prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui, are un nivel de producere mai înalt pe timp de noapte. Așadar alăptatul nocturn contribuie la suplinirea mult mai activă a necesităților de lapte, astfel ajutându-te să menții o lactație bună.

Citește și:  Alăptarea după 1 AN. Sfaturi practice de la Anastasia Popescu, inițiatoarea proiectului „Mămica Alăptează”

Alăptarea nocturnă contribuie la prelungirea perioadei de amenoree. Amenoreea indusă de lactație este o metodă de contracepție eficace 98%, atât timp cât este folosită corect. Dacă copilul tău are mai puțin de 6 luni și este alăptat exclusiv zi și noapte iar menstruația încă nu a revenit, poți folosi această metodă de contracepție. Cercetătorii cred că anume nivelul de prolactină crescut pe timp de noapte contribuie la amânarea revenirii ciclului menstrual. Totuși, nici această metodă de contracepție nu este 100% sigură, așadar, dacă doriți cu orice preț să evitați o nouă sarcină, folosiți prezervative sau alte metode de contracepție permise în alăptare.

Găsiți alte trei motive aici: mamicaalapteaza.md

Distribuie articolul: