Părul des şi frumos întregeşte look-ul seducător al femeii şi, mereu trezeşte admiraţia bărbaţilor, însă stresurile permanente, situaţia ecologică precară, dar şi o serie de alţi factori, afectează starea podoabei capilare. Mai mult, odată cu înaintarea în vârstă părul se răreşte, devine fragil şi-şi pierde strălucirea. În acest caz medicul triholog ne vine în ajutor pentru ai reda părului aspectul natural, sănătos şi strălucitor. Specialistul clinicii de frumuseţe „Sancos”, Irina Batîr ne va împărtăşi cum, cu ajutorul tehnologiilor moderne, putem soluţiona orice problemă a părului. Organismul nostru funcţionează astfel că primul lucru de care încearcă să „scape” atunci când avem probleme de sănătate este părul. O răceală mai semnificativă, stres, deficit de vitamine în organism, iar ca rezultat – tot mai multe fire rămase pe perie la pieptănat. Ar fi oare cazul să dăm imediat fuga la medic? Specialiştii recomandă să o facem neîntârziat în cazul în care căderea părului persistă mai mult de o lună. La această etapă procesul nu mai poate fi stopat cu remedii „artizanale”, chiar dacă folosiţi un şampon special pentru întărirea părului sau aplicaţi măşti. Vorba e că, în timp, căderea părului, poate deveni cronică. Acest lucru se datorează lipsei în organism a „materialelor de construcţie” pentru creşterea şi dezvoltarea părului (proteine şi vitamine) şi există factori secundari (afecţiuni ale sistemului endocrin sau imunitar). Evitarea situaţiilor enumerate mai sus, dar şi a altor probleme ale părului este posibilă printr-un consult la medicul triholog. Aici veţi putea efectua o investigaţie complexă (pentru diagnosticare şi tratament) care va permite depistarea cauzelor căderii şi aspectului deteriorat al părului.

Ce afecţiuni ale părului pot fi tratate de un medic triholog?
Trihologul poate intervene în caz de pierdere a firelor de păr (apolecie), mătreaţă, seboree, tratarea distrofiei părului (păr fragil, subţiat, vârfuri despcate), hipertihoză (creşterea excesivă a părului pe corp), hirsutism (creşterea patologică a părului la reprezentantele sexului frumos), precum şi orice alte afecţiuni ale pielii capului şi părului.

În ce situaţii este necesară consultaţia unui medic triholog?
Specialiştii susţin că pierderea a 40-80 de fire zilnic nu ar trebui să vă îngrijoreze, este un proces fiziologic normal. Însă, în cazul în care e vorba de căderea a peste 100-150 folicule, este necesară adresarea urgentă la medicul triholog, pentru depistarea cauzelor apoleciei (căderea cronică a părului. În plus, o vizită la triholog este recomandată celor care suferă de îngrăşarea excesivă a pielii capului şi părului, mătreaţă şi seboree, precum şi persoanelor care au părul uscat, fragil şi lipsit de vitalitate.

Care sunt motivele căderii părului?
Aceasta poate fi determinată de diverse cauze. Printre acestea pot fi menţionate stresul, deficitul de vitamine, modificarea bruscă a greutăţii corporale, scăderea imunităţii, perioada post-travaliu, afecţiuni psihie şi neurologice, precum şi cele ale sistemului endocrin. Mai mult, deteriorarea şi căderea părului poate apărea în rezultatul întreţinerii şi îngrijirii incorecte, vopsirii frecvente, tratării chimice. Motiv pentru căderea părului poate servi o intoxicaţie a organismului, administrarea de preparate hormonale, etc. Cauza exactă a problemei poate fi depistată după o investigaţie complexă, realizată de un medic-triholog.

Există cazuri de predispoziţie pentru căderea părului?
Da, foarte des pierderea intensă a părului (alopecia) poate apărea din motive genetice. Problema este provocată de influenţa distructivă a hormonului sexual masculin hihidrotestesteron. Acesta determină subţierea firului de păr, ceea ce provoacă alopecia.

Ce alte afecţiuni periculoase poate provoca o cantitate sporită de hormoni sexuali masculini?
Pe fundalul acestora se dezvoltă dermatita seboreică – maladie ce afecteză porţiuni ale corpului cu o dezvoltare accentuată a glandelor sebacee.
Simptomele caracteristice ale aceste afectiuni sunt inflamaţia, senzaţia de mâncărime şi descuamarea pielii cu solzi mici sau mari, predominant de culoare albă. Progresând, dermatita seboreica afectează tenul, duce la apariţia punctelor negre sau a unei plăci pe suprăfaţa pielea capului, care are forma unei cruste subţiri şi împiedică dezvoltarea şi creşterea normală a părului, dar şi duce la chelie.

Ce investigaţii şi teste concrete se fac la clinica „Sancos”?
Pentru a pune stabili un diagnostic exact specialistul triholog sal clinicii noastre va desfăşura un şir de investigaţii şi teste, cum ar fi: analiza funcţionării glandei teroide, nivelul de testesteron în serul sangvin, concentraţia de ferritină în în plasma sangvină, reacţia Wassermann, concentraţia de limfocite T şi B şi multe altele. Rezultatele obţinute ne permit depistarea cu precizie a factorilor ce au determinat înrăutăţirea stării părului şi să elaborăm un program individual de tratare a cheliei.

Ce tratamente propune clinica “Sancos” pentru cazurile de chelie?

Actualmente, cea mai eficienta metoda de combatere a cheliei şi pierderii progresive a părului este tratamentul complex, care include terapie medicamentoasă, tratamentul cu laser şi reflexoterapia. În caz de chelie accentuată poate fi vorba şi de transplantul de foliculi. Tot mai des, în
abordarea modernă a acestor probleme sunt utilizate metode tradiţionale: reflexoterapia (acopunctura, acuatonica, floroterapia), injectări intracutanate (mezoterapie). La depistarea exactă şi în timp util a cauzelor căderii părului (alopeciei), tratamentul administrat va permite însănătoşirerea completă.

Se recomandă consultarea unui medic triholog în scopuri profilactice?
Neapărat. Consultaţiile profilactice la medicul triholog vă vor permite să menţineţi părul sănătos şi plin de volum, încetinirea procesului de încărunţire, precum şi să preveniţi efecte nedorite precum mătreaţa, îngrăşarea sau dehidratarea excesivă a părului sau a pielii capului. Vizitarea periodică a specialistului triholog le este recomandată femeilor care folosesc frecvent uscătorul de păr şi dispozitivele de indreptare a părului, utilizează regulat produse de styling şi coafare sau deseori se află sub influenţa unor factori de mediu distructivi pentru sănătatea părului.

Dacă au depistat semne ale căderii părului sau ale cheliei precoce, nu ezitaţi să consultaţi un specialist. Conform rezultatelor analizelor efectuate, medicul triholog vă va propune un program individual de terapie în caz de chelie sau pentru refacerea părului.

 

Distribuie articolul: