Destinația de odihnă aleasă, cumpărăturile făcute, familia entuziasmată își merită vacanța! Ce te faci dacă micuţul tău se teme de apă și ţipă ca din gură de şarpe că nu intră în mare? Ai nevoie de mult tact ca să-i alungi frica de valuri şi de zgomotul pe care-l fac ele. Află de la copil, cu răbdare, ce anume îl sperie: răceala apei, zgomotul şi înălţimea valurilor, meduzele care vin ameninţător spre el, hărmălaia care domneşte pe mal?

Ia-l cu vorba bună! Dă-i asigurări, pe tonul cel mai ferm şi blând, totodată, că nu i se poate întâmpla nimic rău atât timp cât este cu tine. Propune-i să faceţi împreună doar câţiva paşi în apă şi să vă întoarceţi pe uscat de îndată ce o va cere. Şi ţine-te de cuvânt, dacă acceptă!

Abate-i gândul de la “pericolul” mării jucându-vă la mal: săpaţi o groapă pe care o veţi umple cu apa adusă de tine, din mare; pentru următoarea, propune-i să aducă el găletuşa din mare, cu atât mai mult dacă va vrea să faceţi şi un castel, o construcţie care “cere” mult nisip udat bine, bine.

Ca să ia contact treptat cu apa, ia-l în braţe şi udă-l puţin câte puţin: pe picioruşe, pe mânuţe, pe umeri. Dacă nu protestează, mergi încet spre larg, pentru ca trupul lui să se cufunde treptat în mare. Însă, nu te scufunda cu el, după ce l-ai luat în braţe. Îi vei administra un şoc: ar putea rămâne traumatizat multă vreme şi ar putea refuza să mai facă vreodată cunoştinţă cu apa mării.

Ai grijă să nu înghită apă. Gustul sigur nu-i va plăcea! Evită şi valurile sau jocurile ce i-ar putea arunca apă în ochi şi situaţiile în care capul lui poate ajunge complet sub apă.

Pune-i pernuţe gonflabile sau un colac. Accesoriile îi vor da încredere că nu se duce la fundul apei. Dar renunţă la ele după una-două zile: copilul trebuie să înveţe să se descurce şi singur printre valuri.

Nu-l presa, nu-l certa! Dacă îţi pierzi răbdarea cu el, dacă îl cerţi, îl împingi sau îl smuceşti de mână, îi sporești spaima. Şi îl faci să se simtă vinovat, chiar umilit pentru teama lui. Acesta nu este scopul tău. Tu vrei să-l vezi bălăcindu-se încântat în mare!

Sursa: Libertatea.ro

Viorica Radu 

Distribuie articolul: