Un copil politicos, manierat, amabil, dar şi cu un vocabular bogat este admiraţia şi mândria fiecărui părinte. Or, vocabularul îl ajută să-şi exprime cât mai bine gândurile şi sentimentele.

Pentru dezvoltarea cât mai sănătoasă a copilului, pe lângă alimentaţie, este necesar de a-i spori încrederea în sine, ascultând cu atenţie când acesta vorbeşte. Pune-i întrebări concrete, încurajează-l să împărtăşească orice, astfel, creînd o cale de comunicare permanentă între tine şi copil. Totodată, vă recomand să interacţionaţi cât mai mult, într-o manieră pozitivă, astfel copilul să ştie că este observat.

Dorina si AbezeExemple: ”Îmi place că ai făcut ordine la tine în dulap”. „Mulţumesc că ţi-ai amintit să strângi jucăriile”. „Apreciez că m-ai ajutat să aşez masa”.

Mai mult, nu face comparaţie cu alţi copiii prin prisma unor neajunsuri, pentru că asta nu face decât să-i submineze încrederea în sine. Explică-i unde a greşit, nu-l critica prea des, adoptă o atitudine pozitivă în faţa lui.

Bunele maniere presupune multă implicare şi educaţie din partea părinţilor, cât mai multă comunicare, dar şi explicaţii, exemple, mai ales cînd copiii sunt prea mici. Astfel, ai grijă şi te joacă mereu cu el. Implicându-te în această activitate, vei putea folosi acest timp pentru învăţarea unor reguli, unor lucruri noi împreună cu copilul. Joaca este un intrument bun de stimulare a încrederii în sine.

Dorina Arsene, lector de bune maniere

ABEZE

Distribuie articolul: