Urmează să citești unul din cele mai fascinante interviuri din câte am apucat să realizez în viața mea. Fiecare rând e plin de aventură și pasiune pentru zbor.

15977592_1433308103360318_1556826691313549827_nSergiu, te rog să ne spui dacă ai visat vreodată să devii pilot de balon cu aer cald. Te-ai închipuit vreodată la cârma unui balon?

Adevărul este că nu am visat la asta în copilărie, așa cum și-ar imagina unii. După o carieră destul de frumoasă în una din cele mai mari și puternice companii din Moldova, spre surprinderea familiei, prietenilor, colegilor, mi-am zis că încă mai pot visa la ceva ce mi-ar aduce satisfacție maximă. Nu mi-aș fi găsit liniștea dacă nu aș fi străpuns cerul. Ceea ce fac acum este rezultatul unei încăpățânări de a face posibilă magia zborului liber, când totul se vede ca în palmă și poți atinge norii pufoși cu mâna. Ce poate fi mai frumos, mai visător, incitant și aventurier de atât? Mă gândeam că pe pământ e cam puțin loc pentru mine. Uite așa, fiind mai mereu cu „capul în nori”, am rămas odată încremenit în fața unor televizoare din vitrina unui magazin. Pentru a demonstra calitatea imaginii, managerii au plasat un filmuleț cu un balon multicolor plutind deasupra unor peisaje parcă rupte din paradis. Atunci am zis: „Asta e ceea ce vreau să fac!”

Când ai început să zbori? Este dificil să obții licența de activitate?

De la dorit până la realizat s-a dovedit a fi o cale foarte lungă și anevoioasă. În 2007, zborul cu balonul în Republica Moldova nu exista. Nu existau piloți de balon, nu erau nici baloane, nici instructori, nici școli specializate în pregătirea profesioniștilor în domeniu. Deci…NIMIC nu exista. Exista doar „un nebun” decis să facă această magie posibilă și la noi în țară. La începutul lui 2008 am mers în Ucraina unde am absolvit școala de piloți. Tot în acel an am început să zbor, la început prin Ucraina, apoi pe la tot felul de evenimente unde prietenii luau un balon în plus pentru mine. Un an mai târziu, am adus un balon cu care am zburat pentru prima oară deasupra Chișinăului. Astăzi e mult mai ușor să obții o licență de pilot decât acum 9-10 ani. Suntem doi piloți în echipă și vrem să ne extindem. Ne-am dori o femeie pilot în echipă. Se știe că femeile prin definiție sunt mai responsabile, mai perseverente, de aceea nu ne mai mirăm când întâlnim prin Europa baloane pilotate de femei. Ar fi frumos să avem o femeie pilot în Moldova. Ar scrie istorie, căci ar fi prima femeie pilot de balon din țară.

10256454_756410504400164_7492424379734527501_n

Balonul cu aer cald este imens. Din ce fel de pânză este confecționat? Cât de des este testat tehnic? Ai avut situații în care să te împiedici de un copac? Poate ai agățat vreo pasăre în zbor?

Întâi de toate, vreau să subliniez că un balon cu aer cald este o navă aeriană adevărată. Toate baloanele produse autorizat sunt înregistrate în Registrul Aviației Civile și se supun celor mai exigente verificări în aviație. Anual sau după cel mult 100 ore de zbor, baloanele se inspectează de către specialiștii Autorității Aeronautice Centrale. În acest sens, în Moldova, monitorizarea stării tehnice a baloanelor este la cel mai înalt nivel. Să știți că baloanele noastre au un volum de 3000 m3 de aer, o înălțime echivalentă unui bloc cu 7-8 etaje. Fiecare balon e confecționat din 900 m2 de material special, termorezistent. În timpul zborului, în coș putem lua un grup de pasageri greutatea căruia nu trebuie să 270 kg. Dacă vreți cu gașca de prieteni în cer, atunci noi putem ridica două baloane pentru ca toți 8 amici să fie fericiți.

Care este înălțimea maximă la care poți ajunge?

La 400-600 m avem deschidere spre cele mai frumoase peisaje, dar la solicitarea pasagerilor și cu acceptul organelor de control, putem urca la 1000 metri. Putem urca și mai sus. Acolo de regulă asistăm la cele mai fierbinți săruturi și declarații de dragoste. La altitudinea de peste 3000 metri aerul este deja destul de rarefiat și fără echipament special devine periculos zborul. Eu personal am urcat până la 2700 metri.

de-asupra norilor

Unde ai zburat cu balonul tău? Cât de departe ai ajuns?

Am mai zburat deasupra Carpaților în România, în Ucraina, Lituania. De regulă facem 20-30 km în timpul unui singur zbor. În această primăvară planific să străbat Moldova de la Nord la Sud într-un singur zbor.

Cine sunt clienții tăi? Cine se încumetă să urce într-un coș care atârnă de un balon?

Răspunsul meu la această întrebare îi surprinde pe cei mai mulți dintre noi. Deși zborul cu balonul este destul de costisitor, apelează la serviciile noastre studenții, în general tinerii și mai rar oamenii de afaceri sau persoanele cu venituri peste medie. Cel mai des cu noi zboară persoanele care țin la romantism, la amintirile ce pot trezi senzații unice. Lucrurile materiale nu se compară cu o asemenea călătorie, când poți atinge norii pufoși, vârfurile de copaci, poți pluti deasupra codrilor bătrâni, inspirând cu nesaț aerul proaspăt al dimineții sau parfumul teilor în floare. Ai ocazia să pui toată lumea la picioarele persoanei dragi. Și mai surprinzător, că veni vorba, este că inițiativa de a zbura vine de cele mai multe ori de la femei. Da, da. Ele mai des le oferă iubiților un asemenea cadou de ziua lor de naștere, cu ocazia diferitor ocazii, inclusiv căsătoria.

10486137_500775723415001_8481308777977676995_n

Care au fost cele mai inedite imagini surprinse de tine de la înălțime? Un stol de păsări, o cireadă de vite? Un apus ca în filme?

Nu exagerez deloc atunci când spun că în Moldova întâlnești cele mai frumoase imagini? Cine s-ar fi gândit că vom vedea câmpuri parcă aranjate profesionist la calculator, perfecte geometric vorbind? Știați că poți observa familii întregi de căprioare sălbatice zburdând liber pe câmpii și prin păduri? Am surprins vulpi ascunzându-se în vizuină, iepuri de câmp alergând de parcă le lua foc pământul sub picioare. Mistreții rupând rândurile de frica zgomotului produs de balon e o imagine mai mult decât epică. Și știți unde se pot vedea toate acestea? În coasta Chișinăului? Orheiul Vechi arată ca o pictură vie de sus. Dacă încă nu am făcut cunoștință cu voi, cititorii EA.md, vă invităm la Festivalul Internațional al Baloanelor cu Aer Cald organizat în Moldova, tradițional, în ultimul weekend al lunii mai. În acest an ajungem la a patra ediție. O să aducem 10-12 baloane din Europa de diferite culori și dimensiuni. Va fi un spectacol cum rar vezi.

La final, rog să coborâm cu picioarele pe pământ, o să pun întrebarea care probabil nu îți prea place. Cât costă plăcerea de a atinge norii pufoși cu mâna?

Un zbor costă de la 100 la 350 euro.